Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav nekā briesmīgāka par nodevību no cilvēka, kuram šķietami tevi vajadzētu mīlēt stiprāk par visu citu uz pasaules. Kad uzticēšanās ir iedragāta, dusmas ir absolūti normāla aizsargreakcija. Kā iemācīties kontrolēt emocijas?

Nodevības radītā rēta dažreiz dzīst pārāk ilgi. Ja tu turēsi aizvainojumu, tad nevarēsi virzīties uz priekšu. Kad dusmas, kas radušās cita cilvēka rīcības dēļ, tur tevi strupceļā, tas nozīmē, ka šis cilvēks joprojām kontrolē tavu dzīvi. Kā palaist dusmas brīvībā, to portālā "Psychology Today" skaidro kognitīvā psihoterapeite Dženisa Vilhauere.

Atzīsti sev, ka esi dusmīgs

Dusmas ir emocijas, kas cilvēkos bieži raisa diskomforta sajūtu. Iespējams, tu tici aptuveni šādām pārliecībām: "labi cilvēki nedusmojas", "dusmas nav pievilcīgas", "esmu augstāk par šādām emocijām". Daži vispār krīt galējībās, lai apslāpētu negatīvās jūtas. Bieži šāda veida soļi ir saistīti ar paškaitējošu un neveselīgu uzvedību.

Pirmais, kas būtu jāizdara, lai palaistu dusmas brīvībā, – atzīt tās.

Kad kāds pret tevi izturas slikti, pārkāpj personīgās robežas vai dara ko, kas tevi aizvaino, tev ir pilnas tiesības dusmoties uz šo cilvēku. Dusmas šādās situācijas vēsta par to, ka tev piemīt pašcieņa. Atceries, ka dusmas parādās tādēļ, lai tev palīdzētu. Tās signalizē, ka atrodies bīstamā situācijā. Bieži vien tieši emocijas dod vīrišķību pārtraukt neveselīgas attiecības.

Nebaidies izrādīt dusmas

Iespējams, pagātnē tu esi apspiedis dusmas līdz brīdim, kamēr tās neuzsprāgst kā viena liela degbumba. Pēcāk tu esi nožēlojis un devis sev solījumu turēt sevī emocijas vēl dziļāk. Vai arī saskāries ar kritiku par savu atklāto dusmu izrādīšanu.

Speciāliste skaidro: pastāv veselīgi un neveselīgi veidi, kā izrādīt emocijas. Neveselīgi veidi var kaitēt tev un tavām attiecībām ar citiem cilvēkiem, bet veselīgi – palīdzēt sadziedēt brūci.

Ļaut vaļu dusmām ir svarīga daļa no visa procesa, kā tikt galā ar negatīvām jūtām.

Dažreiz ir pat nepieciešams izteikt emocijas tieši konkrētā cilvēka klātbūtnē. Bet, kad runa ir par cilvēkiem, attiecībām, kuras jau ir noslēdzošā fāzē, dalīties savās jūtās nav obligāts nosacījums, jo tev vairs nav nepieciešama atvainošanās sevis dziedināšanas nolūkos.

Nekaitīgs veids, kā palaist brīvē dusmas, ir izteikt tās uz papīra. Uzraksti vēstuli bijušajam, pastāsti visu, ko patiesi gribētu pateikt. Neko neslēp, jo patiesībā tu nemaz neplāno to vēstuli viņam nosūtīt. Aiz spēcīgām dusmām dažreiz slēpjas stipras sāpes, tāpēc, ja vēlies raudāt – dari to, necenties sevi ierobežot.

Pēc tam, kad būsi pabeidzis rakstīt šo vēstuli, noliec to maliņā un pamēģini darīt kaut ko jautru un aktīvu. Vēlāk, ja vēl jutīsi, ka tas ir svarīgi, parādi vēstuli kādam, kuram uzticies, piemēram, tuvam draugam vai psihologam. Kad būsi gatavs, aizvāc no acīm šo vēstuli vai vēl labāk – iznīcini to.

Foto: Shutterstock

Neuztver lietas personiski

To, ko cilvēks runā vai dara, lielā mērā vienmēr attiecas tieši uz viņu pašu, nevis tevi. Ja partneris ir bijis tev neuzticīgs, tas nenozīmē, ka tevī ir kaut kas slikts, – viņš vienkārši ir nolēmis būt neuzticīgs.

Iemācīties palaist dusmas brīvā lidojumā būs vieglāk, kad tu pacentīsies palūkoties uz situāciju ar citu iesaistīto personu acīm.

Vairums cilvēku sev neuzliek par mērķi kādam nodarīt sāpes. Viņi kaut ko dara, cenšoties paši sajusties labāk. Labi tas vai slikti, bet cilvēka dabā ir ielikts – pieņemt lēmumus, orientējoties uz savu personīgo labumu. Par to, kā šī rīcība ietekmē citus, mēs aizdomājamies tikai sekundāri.

Protams, tas nav attaisnojums. Bet dažreiz izpratne par to, pēc kā vadījies šis otrs cilvēks, var palīdzēt labāk tikt skaidrībā par pagātnes notikumiem un neuztvert tos tik personiski. Vienmēr vieglāk piedot cilvēkam ir tad, kad tu viņā saskati veselu personību.

Ja konstatē, ka burtiski dedz dusmās tādēļ, ka otrs cilvēks ir kaut ko izdarījis vai nav izdarījis, pacenties nedaudz norobežoties un atcerēties labās īpašības, kuras viņā esi pamanījis, kad pirmoreiz satikāties. Atzīsti, ka visiem ir savi trūkumi un mēs visi pieļaujam kļūdas. "Mīlestība pati par sevi nenodara mums ļaunu. Ievaino tas, kurš neprot mīlēt," kāda runasvīra reiz teikto citē Vilhauere.

Turpinājumā lasi arī arhīva rakstu izlasi par šo nepatīkamo tēmu – neuzticība. Kā dzīvot tālāk, kāpēc vispār kas tāds ir jāpiedzīvo jeb kas mudina gan vīriešu, gan sievietes spert šādus sānsoļus.

Piedot partnera nodevību – vai tas ir iespējams?

Foto: Shutterstock

Attiecības nekad nav lineāras – gadās gan kāpumi, gan kritumi. Šķiet, viszemākais kritums, ko var nākties piedzīvot, ir krāpšana. Vai to maz var piedot? Un kas jāņem vērā, pieņemot tik grūtu lēmumu? To lasi raksta turpinājumā.
Lasīt vairāk

Sarunas spēkam: sarunā par neuzticību un ar to saistītām krīzēm gūtās atziņas

Foto: DELFI

Pasākumu ciklā "Sarunas spēkam", ko organizē interneta žurnāls "Viņa.lv", aizvadīts trešais sarunu vakars. Šajā reizē kopā ar ārstu-psihoterapeitu Artūru Utinānu tika šķetināti neuzticības un ar to saistīto krīžu pavedieni, kā arī meklētas atbildes uz jautājumiem – kā tikt galā ar piedzīvoto, kā izprast savas emocijas un vai attiecības turpināt.
Lasīt vairāk

Attiecību bieds – krāpšana. Kāpēc sievietes un vīrieši izvēlas neganto pieredzi

Foto: Shutterstock

Laulības pārkāpšana, uzticības pārraušana un otra nodošana ir biedējošas attiecību krīzes, tomēr neskaitāmi pāri ar tām saskaras regulāri. Jāpiebilst, ka visbiežāk nodevīgo soli spert izvēlas vīrieši, tomēr arī sievietes meklē veidus, kā gūt jaunas un piesātinātas emocijas.
Lasīt vairāk

Partnera sānsolis attiecībās: kā rīkoties, ja mīļotais pieķerts neuzticībā

Foto: Shutterstock

Runājot par krāpšanu, vienmēr gribas domāt, ka manās attiecībās tā pilnīgi noteikti nenotiks, taču diemžēl realitāte var būt pretēja. Tajā brīdī ir jāizvēlas – piedot un mēģināt "saplēsto vāzi" līmēt kopā vai tomēr katram iet savu ceļu. Kas būtu jāapsver pirms lēmuma pieņemšanas un ko noteikti nevajadzētu pa galvu, pa kaklu darīt, lasi turpmākajās rindās.
Lasīt vairāk

Laimīga dzīve pēc šķiršanās: kā remdēt skumjas un sirdssāpes

Foto: Shutterstock

Uzsākot jaunas attiecības, gribas cerēt, ka tās būs ilgas un laimīgas, taču ne vienmēr dzīvē tā notiek. Dažādu iemeslu dēļ attiecībās viens no partneriem var nejusties līdz galam laimīgs, tāpēc nolemj savu dzīvi vairs nesaistīt ar konkrēto cilvēku. "Salauztu sirdi" salīmēt iespējams arī tad, ja šķiršanās brīdī tavas jūtas ir vēl gana spēcīgas.
Lasīt vairāk

Nekad vairs nebūs kā agrāk: izmaiņas attiecībās, ja kāds no partneriem bijis neuzticīgs

Foto: Shutterstock

Neuzticība ir notikums, kas izjauc ļoti daudzas savienības, lai arī tās, iespējams, no malas šķitušas ļoti veiksmīgas. Nodevība un skumjas, pašvērtības kritums un sāpes ir tikai daļa no sajūtām, ko piedzīvo cilvēks, ja viņa partneris bijis neuzticīgs. Reizēm pāriem izdodas notikušo pārvarēt un attiecības nosargāt, tomēr tās nekad nebūs tādas, kā iepriekš.
Lasīt vairāk

Izpētīts, ka šķiršanos bieži smagāk pārdzīvo tās ierosinātājs

Foto: Shutterstock

Šķiršanās ir nepatīkama padarīšana, kas sāpīgus brīžus sagādā gan tās ierosinātājam, gan partnerim. Pētījumā, kur skaidroti iemesli attiecību pārtraukšanai un to atjaunošanai, secināts, ka ļoti bieži šis process ir nepatīkamāks tieši šķiršanās ierosinātājam. Tāpat izpētīts, ka attiecību atjaunošana pēc to pārtraukšanas nav nekas neparasts, galvenokārt tāpēc, ka attiecību laikā starp panteriem ir izveidojusies ļoti cieša saikne.
Lasīt vairāk

Svarīgi jautājumi, ko uzdot vīrietim pēc attiecību izjukšanas

Foto: Shutterstock

Uzsākot jaunas attiecības un ļaujoties iemīlēšanās radītajai eiforijai, mēs, visticamāk, nedomājam, ka konkrētais cilvēks no mūsu dzīves reiz aizies un attiecības izirs. Tomēr ne visiem sapņiem ir lemts piepildīties un pat rožainākās attiecības reiz var beigties. Tam notiekot, ir būtiski situāciju uzlūkot pēc iespējas mierīgāk, teju ar analītisku pieeju izvērtējot sevis un partnera pieļautās kļūdas, lai sāpīgā pieredze kļūtu par vērtīgu ceļamaizi nākotnei.
Lasīt vairāk

Zinātniski pamatoti un neparasti fakti par šķiršanos

Foto: Shutterstock

Teju katra no mums zina, cik bezjēdzīgi ir it visi mierinājuma vārdi, ko saņemam no tuviniekiem un draugiem pēc attiecību izjukšanas un šķiršanās piedzīvošanas. Tāpat nereti esam jutušās nesaprastas un pat nosodītas, līdzcilvēkiem neapzinoties to emociju smagumu, ko jūtam pēc neveiksmes piedzīvošanas privātajā dzīvē.
Lasīt vairāk

Kā šķiršanās mainīja manu dzīvi. Iemesli, kāpēc par to justies pateicīgai

Foto: Shutterstock

Lielākajā daļā situāciju laulības šķiršana nebūt nav notikums, ko atzīmēt ar glāzi šampanieša. Tā jebkurā gadījumā paredz neveiksmi, kas piedzīvota attiecību veidošanā ar kādreiz tik tuvu un šķietami nevainojamu cilvēku, kā arī gluži likumsakarīgi atstāj sāju vilšanās pēcgaršu.
Lasīt vairāk
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!