Visās attiecībās ir kāpumi un kritumi, tāpēc nekad nevar būt par daudz atgādināt empātijas lielo spēku. Ja gribēsim un spēsim iejusties otra ādā, iespēja kaut kā izkārpīties no bedres vienmēr paliks dzīva. Lai gan var šķist, ka cilvēku parasti "salauž" fiziskas sāpes, nereti lielākie pāridarītāji ir tieši emocionālie pārdzīvojumi. Un mīļotā cilvēka pasacītais var atstāt ļoti dziļas rētas sirdī…

Portāls "Psychology Today" apkopojis ieteikumus, kuras frāzes un temati ierindojami "tabu" sarakstā – pie nosacījuma, ka runa ir pa mazām un ikdienišķām domstarpībām. Izturies ar lielu atbildību pret saviem vārdiem!

Vārdi ļoti sāpina un atstāj dziļas brūces. Par siltām jūtām šādā dzīves posmā nevar būt ne runas, jo bezcerības atmosfēra nereti kļūst nospiedoša. Ja netiek saskatīta iespēja uzlabot attiecības, kā arī jebkuru mēģinājumu sasāpējušos jautājumus izrunāt pārtrauc kāda aizvainojoša frāze, skaidrs ir tikai viens – tas ir beigu sākums.

Nedraudi ar šķiršanos

Nekad nedraudi partnerim, ka tūdaļ pagriezīsies uz papēža un pārrausi attiecību diedziņu – ja vien tiešām neesi pārliecināts, ka šis neizbēgami ir nākamais solis jūsu kopdzīves stāstā.

Mūsos katrā ir dziļi iesakņojušās bailes tikt pamestiem. Kad laulātajam draugam, partnerim vai mīļotajam sakām, ka esam gatavi šķirsties un aiziet, aizskaram pašas dziļākās un trauslākās dvēseles stīgas. Ļoti iespējams, šī ir pirmā reize, kad viņa prāts apsver iespējamību, ka jūs tiešām varētu dzīvot viens bez otra. Šī atklāsme savā ziņā sašķiebj laulības vai jebkuru citu attiecību pamatus un principus, liekot apšaubīt solījumu – kopā paliksiet priekos un bēdās. Šķiršanās draudi var veicināt neuzticību un atstumtību, graujot tuvības sajūtu.

"Tikai nesāc…"

Šīs frāzes izmantošana ir visai populārs un drošs veids, kā saraut savstarpējo saikni, taču, kas vēl svarīgāk, tā parāda – viena no iesaistītajām pusēm uzskata sevi par pārāku attiecībās. Šī frāze ir līdzīga tādām kā "Beidzot nolaid tvaiku" vai "Saņemies un nomierinies". Tās norāda uz dominanci un savā ziņā var tikt uztverta kā centieni samazināt partnera vērtību.

Labāks veids, kā nobremzēt pārāk iekarsušas diskusijas, ir pavaicāt: "Ko es varētu darīt, lai situāciju uzlabotu?" Šādā veidā parādi, ka neesi egoists, kā arī censties saprast, kas otram svarīgs.

"Tu esi tāds/-a pats/-i kā tava… [mamma, māsa, tētis u.c.]"

Lielākoties šī frāze netiek izmantota, lai uzsvērtu, cik cilvēks ir strādīgs, labsirdīgs, mīļš vai iejūtīgs… Tā daudz biežāk darbojas kā līdzeklis, lai otru sāpinātu – gluži kā nosaukšana kādā skarbākā un nepieklājīgākā vārdā. Šādi apgalvojumi partnerim liek sajusties mazvērtīgam un bezpalīdzīgam. Ar šīs frāzes izmantošanu panāksi vien to, ka abi uzreiz nostāsieties pretējās kaujas frontēs un par visām varītēm centīsieties aizsargāt savu pašlepnumu. Empātijai šajā stāstā nu noteikti vairs nebūs vietas.

"Es tevi vairs necienu"

Foto: Shutterstock

Ja gribi sarunai pielikt sāpīgu punktu, šī frāze to noteikti panāks, taču automātiski arī jārēķinās, ka partneris būs aizskarts un sāpināts līdz sirds dziļumiem. Ļoti iespējams, tev tie ir tikai dusmās izmesti vārdi, bet otram – pamatīgi iedragāta pašapziņa. Daudziem cilvēkiem "cienīt" nozīmē to pašu ko "mīlēt", tāpēc tiek uzskatīts, ka bez cieņas nevar būt runas arī par laimīgu kopdzīvi.

"Jo es tā teicu"

Triviāla frāze, ne tā? Ja dzirdam mīļoto cilvēku pārspļaujam pār lūpām šādu vārdus, var rasties sajūta, ka ceļojam laikā, proti, atkal esi bērna statusā un vecāki norāda, kas būtu darāms. Frāzes, kas mīļotajam liek justies nevērtīgam, rada toksisku attiecību vidi, jo novērš jebkādus reālos problēmu risināšanas scenārijus. Un, kā to nosaka "definīcija", attiecību problēmas gandrīz nekad nevar atrisināt vienpusēji.

"Tu vienmēr… Ai, vienalga"

Ar šo ļoti nekonkrēto vispārinājumu, iespējams, nemaz negribot, taču iestumsi savu sarunas biedru stūrī. Un šādā gadījumā vari jau sākt gatavoties prettriecienam... Šis ir visnotaļ cinisks ierocis, kuru izmantot strīdos, jo liecina, ka tev par visām varītēm nepieciešams izskatīties un justies pārākam nekā partnerim. Toksiskas leksikas izvēle ir ātrākais ceļš uz atsvešinātību, kas ar laiku tikai pieaugs.

Noslēdzot šo stāstu uz pozitīvas nots, vērts piebilst, ka arī viena frāze var radikāli mainīt sarunas dinamiku, proti, tā šķietami bezcerīgā situācijā iespīdina cerību stariņu. Tādu frāzi kā "Lai gan nevaram mainīt pagātni, varbūt mēģināsim turpmāk dzīvot labāk?" noteikti vērts neaizmirst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!