Foto: Sven Arbet / DELFI

"Meklēt partneri internetā – tā nav tikai jauniešu prerogatīva. Maldīgi ir domāt, ka veciem ļaudīm tas nav piemērots," uzskata Riste Nora, kura pirms četriem gadiem tieši internetā atrada savu tagadējo partneri Mati. Senioru pāra stāstu atklāj "Maaleht".

Pirms vairāk nekā 10 gadiem Virtsu dzīvojošā Riste kļuva par atraitni. "Ko lai tagad dara?" viņa nodomāja. Un, lai neskumtu viena mājās, sieviete sāka rīkot tikšanās vakarus senioriem. Pielika pie ziņojumu dēļa plakātu, kurā bija informācija par sapulcēšanos.

Pirmā tikšanās notika Masļeņicas dienā. Tam par godu tika savārīts katls ar zirņu zupu (tradicionālais igauņu ēdiens šajos svētkos), uz galda bija vastlakukeles – smalkmaizītes ar putukrējumu. "Ar ragavām mēs nevizinājāmies, jo dalībnieku vecums tomēr to neļauj. Tā vietā laidām papīra lidmašīnas un skatījāmies, kura aizlidos tālāk," stāsta Riste. Viņa rāda pierakstus, kuros fiksēti kluba sanākšanu svarīgākie momenti.

Tajos teikts, ka tajā dienā skanēja akordeons un tika izvēlēts kluba nosaukums. Priekšlikumu bijis daudz: "Dzīves pavediens", "Dzīves loks", "Cerības Piena ceļš", "Mūsu prieks"... Taču beigās lielākā daļa nobalsoja par "60+", un tā tas nostiprinājās. Pēc mēneša seniori sapulcējās atkal. Galds vai lūza no cienastiem. Lai disciplinētu kluba biedrus un segtu nelielās izmaksas, tika noteikta dalības maksa – 1 eiro mēnesī. Paralēli tika apspriests, varbūt pašvaldība varētu atlīdzināt transporta izmaksas, taču toreiz tas nenotika. Visi spēlēja dažādas spēles un piedalījās viktorīnās.

Riste Nora kluba sanākšanas vadīja 11 gadus. Dalībnieku skaits te pieauga, te samazinājās, kad daļa aizgāja viņsaulē.

Viņa teic, ka tas bijis lielisks laiks. Taču tagad viņa ir nogurusi un cer, ka vadību pārņems kāds jaunāks. Pagaidām piemērots kandidāts nav atrasts, un Risti cenšas pierunāt, lai viņa turpinātu nodarboties ar klubu. "Lai arī mans uzvārds nozīmē "jaunība" ("noor" igauņu valodā – jauns), es tomēr novecoju un vairs nevaru visu nest uz saviem pleciem. Arī problēmu ir gana. Mums nav savu telpu, tikšanās rīkojam skolā. Ar naudu ir švaki, cenas aug."

Liktenīgā tikšanās

Ristes laulība ilga 46 gadus, 2006. gadā viņas vīrs nomira. Reiz meita mammai teica, sak, ko viņa mājās viena pati saskābusi sēž. "Uztaisīsim tev kontu iepazīšanās portālā," piedāvāja meita, un Riste piekrita. Portālu sauc "AmoreMi".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!