Foto: Shutterstock
Seksuālā vēlme nozīmē vēlme veidot intīmas attiecības ar partneri. Pretēji tam, ko nereti var redzēt filmās un lasīt romantiskos romānos, problēmas ar seksuālo vēlmi ir normālas un izplatītas. Plašā pētījumā, kurā piedalījās 20 000 cilvēku un kuru veica doktors Deivids Šnarhs, rāda, ka praktiski ikvienam vismaz reizi dzīvē ir bijusi samazinātā seksuālā vēlme. Jo – šo vēlmi ietekmē daudz iekšēju un ārēju faktoru. Tajā ir daudz nianšu. Šeit minēsim izaicinājumus, kas saistībā ar seksuālo vēlmi var piemeklēt svētku laikā.

Par to raksta klīniskā psiholoģe Aleksandra Solomone savā mājaslapā "dralexandrasolomon.com".

1. izaicinājums: vecāki un pāris

Es savulaik sociālajā tīklā "Facebook" ieliku fotogrāfiju ar kādu ģimeni, kas pozē pie Ziemassvētku eglītes – divi vecāki un divi bērni. Un komentāru: "Pētījumi liecina, ka 85 procenti pāru vismaz daļu kopdzīves cīnās ar seksuālo vēlmju problēmām. Tām ir dažādi pamatcēloņi, taču, ja tās piemeklē tieši brīvdienu laikā, visticamāk, iemesls ir viens – satricinājumi ģimenē. Nesakiet, ka nebrīdināju!"

Šis muļķīgais ieraksts paver iespēju palūkoties uz pāra dubultajām lomām – būt vecākiem un mīļotajiem. Ģimenes izveide un tās veidošana ar savu intīmo partneri ir īpašs ceļojums, kas ceļ augstumos, ved kritumos, pavērsienos, tur veidojas rituāli un atmiņas. Tas ir arī ceļojums, kas var radīt seksuālās dzīves izaicinājumus ar mīļoto. Neatkarīgi no tā, vai tās ir bezmiega naktis, pavadītas ar jaundzimušo vai izaicinājumi, kas rodas, meklējot brīvu laiku, lai mīlētos, kad beidzot gulēt aizgājuši bērni pusaudžu vecumā, ieņemt abas šīs lomas, vecāku un intīmo partneru, nebūt nav viegli.

Svētku brīvdienas, kuras pavada kopā ar ģimeni un kur līdzgaitnieks mēdz būt dažādi satraukumi, var padarīt pāreju no vienas uz otru lomu vēl grūtāku. Tādēļ labāk šajā laikā izvēlēties vienu no šiem ceļiem:

  1. ceļš. Samazināt gaidas par foršu seksu brīvdienu laikā un novērtēt saiknes veidošanu caur glāstiem un ērtiem mājas apģērbiem.
  2. ceļš: Apzināti plānot laiku un vietu seksuālajai tuvībai.

Runājiet pārī par seksu un brīvdienām, apzināti izvēloties vienu no šiem ceļiem, lai nenokļūtu uz 3., neveiksmīgā, ceļa: kur ir neizteiktas un nesaskaņotas gaidas par seksu, kas rada vainas un aizvainojuma sajūtu.

Nu un, lūk, divi varianti, kā svētku šurumburumā rīkosies divi hipotētiski pāri:

  • Pāris A. Viņi, iekāpjot mīkstos mājas tērpos vai uzvelkot Ziemassvētku džemperus, par simts procentiem nonāk vecāku režīmā, viens otram "signalizējot", ka šobrīd virsroku ņems ģimeniskās lietas nevis romantiskā enerģija. Labi.
  • Pāris B. Viņi, tērpušies svētku tērpos vai neveiklos džemperos kopā ar bērniem, jūtas saderīgi un rotaļīgi, un viņi viens otram "signalizē" – gaidām, kad pienāk vakara beigas un aizslēgsim guļamistabas durvis, kad taisīsim vaļā rāvējslēdzējus. Labi.

Jums ir jāredz, kas darbojas tieši jums un jūsu attiecībām!

2. izaicinājums: Darīšana pret būšanu

Otrs izaicinājums seksuālo vēlmju jautājumā, kas var izgaismoties svētku laikā – darīšana pret būšanu.

  • Darīšana ir: uzdevumi, mērķi, saraksti, sasniegumi.
  • Būšana ir: apzinātība, būšana šeit un tagad, bauda, ​spēle.

Svētku laiks parasti vairāk saistīts ar darīšanu. Nezinu kā jūsu, bet mana sociālo mediju plūsma šajā laikā ir piepildīta ar ziņām un rakstiem par to, kā tikt galā ar svētku stresu. Starp ceļošanu, iepirkšanos, ēdiena gatavošanu, dāvanu saiņošanu, socializēšanos un jaunas vietas atrašanu savam jaunajam elfam plauktā – , notiek daudz darāmā.

Darbošanās ir laba, taču tā ir diezgan atšķirīga no būšanas mirklī. Un sekss ir saistīts ar būšanu mirklī. Sekss nozīmē ieiet baudas, rotaļu un izlaušanās sajūtās. Sekss parasti vislabāk notiek, ja cilvēks tajā iesaistās bez centrēšanās uz mērķi – nu, ziniet, tos mērķus kā "man būs orgasms" vai "mēs ieņemsim bērnu" u.tml. – tas uzdzen drīzāk trauksmi un stresu.

Tādēļ loģiski, ka sekss brīvdienu laikā var beigties ar sajūtu, ka sadūrušās divas pasaules! Lūk, daži jautājumi, ko sev uzdodot, jūs varat palīdzēt abām pasaulēm satikties:

  • Kā jūs varētu vienkāršot brīvdienu laiku, ienesot tajā vairāk prieka un rotaļu?
  • Kā būtu ar seksa pievienošanu savam uzdevumu sarakstam?
  • Kā būtu, ja jūs pārī vismaz kopīgi parunātu par to, kas līdz janvārim var palikt otrajā plānā?

Neliela apzinātība palīdzēs saglabāt tev un partnerim vienotu komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!