Foto: Pexels
Kas mums traucē atklāti runāt par savām seksuālajām vēlmēm un sajūtām? Kāpēc mēs neuzņemamies būt brīvāki, ja tā vēlamies? Piedāvājam trīs psihologa ieteiktas tehnikas, kas var palīdzēt tikt galā ar iekšējām barjerām, kas traucē atraisīties seksā.

Portālā "Psychologies" stāsta psiholoģe seksoloģe Gaļina Dimtrijeva.

Kā rodas seksuālās barjeras?

Seksuālā barjera ir zemapziņas aizliegums gūt baudu vai veikt kādas darbības saistībā ar uzbudinājumu. Tas var rasties no iekšēja konflikta starp bērnībā veidojušos uztveri un pieaugušā seksualitāti. Daudziem vecāki ir teikuši "nedrīkst" par visu, kas saistīts ar paša ķermeni un intīmajiem orgāniem. Tādēļ pieaugušo dzīvē ienākam ar neizrunātu jūtu bagāžu.

"Labas meitenes nerunā par seksu, bet mīlējas klusējot, zem segas tumsā," mums zemapziņa saka vecāku, skolotāju vai audzinātāju balsī. Tas viss noved līdz fiziskam saspringumam seksa laikā, piemēram, nespējai izdot skaņas, kustēties vai runāt par seksu, baidoties, ka partneris nosodīs.

Šādas barjeras ir grūti pārvarēt bez psihoterapeita vai seksologa palīdzības. Cenšoties tikt galā patstāvīgi, daudzas sievietes sāk izlikties par "seksa dievietēm", cenšoties sekot seksa revolūcijai, kura diktē: "Tev jābūt seksuālai, tev skaļi jākliedz gultā, tev jāizjūt orgasms! Citādi tu neesi īsta sieviete!". Galu galā barjera kļūst vēl lielāka, un sieviete sāk imitēt orgasmu.

Pazīmes, ka ir seksuālās barjeras

Foto: Shutterstock

Pētījumi rāda, ka 53 procenti sieviešu gultā izliekas tikai tādēļ, lai apmierinātu partneri. Kā atklāt sevī seksuālās barjeras? Ļoti vienkārši! Pazīmes var būt šādas:

  • Sasaistītība kustībās un skaņās, bailes izdot skaņas un kustēties mīlējoties.
  • Orientēšanās uz partnera apmierināšanu un neiesaistīšanās.
  • Seksualitātes izrādīšana tad, kad nav uzbudinājuma.
  • Sava seksuālā jūtīguma neizrādīšana (sajūtu neesamība seksa laikā).
  • Nespēja atslābināties seksā.
  • Vainas apziņa par to, ka partnera darbības nav novedušas līdz orgasmam.
  • Grūtības izrunāt seksuālos jautājumus: par kontracepciju, kustību ātrumu, tehniku, fantāzijām.

Trīs veidi, kā pārvarēt seksuālās barjeras

Ja secini, ka daži no simptomiem attiecas arī uz tevi, vari izvēlēties vienu no tehnikām un trenēties, līdz seksuālās barjeras pazudīs. Šīs tehnikas palīdz veidot jaunas neironu saiknes un māca organismu atslābināties, un baudīt mīlēšanos.

Bailes izdot skaņas mīlējoties

Šī tehnika tev dos iespēju veikt ģenerālmēģinājumus drošā vidē, kad tevi neviens neredz, tostarp partneris. Te nevajag baidīties kļūdīties, bažīties kaut ko izdarīt ne tā. Vienkārši pakusties kā seksa laikā, veic kustības un izdves skaņas ļoti spēcīgas – turpmāk tas palīdzēs rast piemērotu līdzsvaru. Var pat savienot to ar masturbēšanu – lai ir reālistiskāk.

Kusties pozās, kuras izmanto mīlējoties ar partneri, piemēram, misionāra pozā – ar gurniem pretī partnerim, apņemot iedomāto sēžamvietu ar rokām un virzot viņa kustības. Izvēlies sev maksimāli patīkamāko tempu un, pieaugot uzbudinājumam, – paātrinies.

"Jātnieces" pozā var palikt zem sevis spilvenu, iekārtoties ērti un ļaut sev izliekt muguru kustības taktī, pieskarties sev, kustināt rokas, neaizturēt elpu un skaņas.

Ar laiku bailes izdarīt kaut ko ne tā, pāries, un tu pilnībā varēsi atslābināties, pārvaldīt savas kustības.

Neprasme ieklausīties sajūtās

Foto: Pexels

Šis vingrinājums palīdz apzināti izdzīvot uzbudinājumu un tā ķermeniskās izpausmes. Vienatnē ar sevi vai partneri ļauj sev izjust sajūtu nokrāsas: kā viņš tevi glāsta, kā tava mugura izjūt palagu materiālu, kā nospriegojas vēdera muskuļi.

Kā tikai domas sāk aizvietot sajūtas, pamani to un atgriezies pie ķermeniskajām sajūtām – sajūti savu elpu, ādas siltumu, pieskārienus. Izelpā atslābinies. Tas ir ļoti vērtīgs vingrinājumus, kas palīdz atlaist kontroli un biežāk izjust vaginālo orgasmu, kas iespējams, tikai pilnībā atslēdzot galvu.

Bailes runāt par seksu

Foto: unsplash.com

Šī barjera parasti fiziskas spriedzes veidā sajūtama kakla, mēles un lūpu rajonā. Ja tu bieži vien seksa laikā sažmiedz žokli, tu vēlies kaut ko partnerim pateikt un nespēj.

Vari patrenēties – lai noņemtu barjeru runāt, sāc ar patīkamo. Regulāri dalies ar partneri par sajūtām, mācies tās aprakstīt, cik iespējams sīki. Piemēram, nevis vienkārši jauki novērtē: "Tas bija dievīgi!", bet saldi pastiepjoties gultā, čuksti: "Mmm... mīļais, šoreiz man īpaši patika, kā tu satvēri manus gurnus, tavas rokas bija tik karstas, no tām pār mani pārgāja uzbudinājuma vilnis."

Trenējies vārdos izteikt visu kaisli. Sākumā tas var skanēt neveikli, īpaši, ja tu nekad tā agrāk neesi runājusi. Ja nevari pārkāpt sev, pamēģini to partnerim uzrakstīt. Vairumam cilvēku vieglāk ir izteikt domas rakstiski.

Atbilstoši tavai atraisītībai, tu spēsi uzrakstīt un runāt ļoti sīki un atklāti par lietām, kas stiprinās emocionālo saikni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!