Foto: Shutterstock
Daudzi pāri baidās apmeklēt pāra konsultācijas pie terapeita. Viņi uzreiz iedomājas, kā savā starpā strīdēsies speciālista klātbūtnē, kurš pēc tam kā tiesnesis pavēstīs abiem, kuram ir taisnība un kurš ir vainīgs. Patiesībā psihologa darbs ietver ne tikai to, lai uzklausītu katru no pāra un sniegtu padomus, kā pareizāk uzvesties. Labs speciālists saviem klientiem arī māca izmantot rīkus, kuri var palīdzēt pārraut neveselīgas komunikācijas ķēdīti un pāriet uz efektīvu komunikāciju un konfliktu risināšanu. Lūk, turpmāk iepazīsties ar šīm tehnikām!

Metodes apkopotas portālā "Positive Psychology", bet pēc tām atradīsi skaidrojumu, kādu iemeslu dēļ cilvēki pāra attiecībās visbiežāk mēdz strīdēties. To portālā "Psychology Today" stāsta ģimeņu psihologs Gerijs Levandovskis.

Spoguļattēla metode

Tā derēs konfliktu risināšanai visdažādākajās sfērās, tostarp biznesā un personīgajā dzīvē. Ģimenes terapijā šī metode tiek pielietota, lai novērstu aizsargmehānisma aktivizēšanos partneros un ļautu katram sajust to, ka viņa viedoklis tiek uzklausīts.

Vingrinājums ietver to, ka sākumā tas, kurš ir sakreņķējies par konfliktu, pastāsta savas domas un atklāj savas jūtas. Bet otrs iesaistītais pēc tam to visu "spoguļo" jeb pārstāsta, ko ir dzirdējis, un precizē, vai viņš visu pareizi ir sapratis. Turklāt ir svarīgi izmantot tos pašus vārdus, ko ir teicis partneris, nevis pārfrāzēt vai papildināt ar savu interpretāciju un domām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!