Foto: Shutterstock
Jauns kolēģis, biznesa partneris vai vienkārši jauks cilvēks, ko esi satikusi pusdienu pārtraukumā – lai arī cik nozīmīga un svarīga būtu pretī stāvošā persona, var gadīties, ka viņa vārds paskrien gar ausīm, nostādot tevi visai nepatīkamā situācijā. Šķiet, vismaz reizi mūžā šo kaunu nācies piedzīvot ikvienam.

Tomēr nav tā, ka neko nav iespējams darīt lietas labā. Jau iepriekš stāstījām par dažādiem veidiem, kā uzlabot atmiņu kopumā – pakāpeniskā atminēšanās, kodētās atmiņu spēles un citi knifi, kas palīdz atcerēties būtiskāko.

Kā jomas pazinējs un autors Gerijs Smāls apgalvo "Psychology Today", šis ieradums, ja to tā var nosaukt, ar laiku tikai pasliktināsies. "Gandrīz 85 % cilvēku pusmūžā un vecumdienās sāk aizmirst cilvēku vārdus," viņš raksta, atsaucoties uz pētījumu. Ja to apgalvo lietpratēji, lai tā būtu. Bet, ja nevari aizbildināties ar cienījamiem gadiem, kāds ir tavs iemesls?

Ja nespēj savienot cilvēka seju ar konkrēto vārdu, tev var palīdzēt "Forbes" piecas izvirzītās tehnikas.

Atkārtošana - zināšanu māte

Foto: Shutterstock
Kad satiec vēl līdz šim neredzētu cilvēku, brīdī, kad viņš ar sevi iepazīstina, nepamāj vien tikai ar galvu, turpinot sarunu. Tā vietā atkārto viņa vārdu, kas, starp citu, palīdzēs pārliecināties par to, ka vārds skan tā un nekā citādi, jo dažkārt mēdz gadīties, ka varam pārklausīties, vēlāk nostādot sevi muļķīgā situācijā.

Ikvienam būs dzirdējis arī teicienu par to, ka atkārtošana ir zināšanu māte. Tāpēc nepieciešams arī atkārtot vārdu, ļaujot tam palikt atmiņā.

Atminēties cilvēka vārdu palīdzēs arī tā biežāka izmantošana visas sarunas laikā. Vērts piebilst arī mūžsenu patiesību – cilvēkiem patīk, ja viņa vārdo atkārto, tāpēc saprāta robežās vārda pieminēšana var vēl piešķirt tev kādu bonusiņu no sarunu biedra.

Izburtošana un vizuālais materiāls

Foto: Shutterstock


Psihiatrs un atmiņas speciālists Gerijs Smāls ierosina, ka nepieciešamības gadījumā, ja vārds ir, iespējams, neparastāks un ir sajūta, ka tas varētu būt nepareizi sadzirdēts, vajag pajautāt, lai cilvēks to izburto. Šī tehnika palīdzēs tiem, kuriem ir vizuāla atmiņa un tas palīdz šo vārdu pasniegt citādā formā.

Gluži tāpat izpalīdzēt var vizītkarte. Nekautrējies to pajautāt – tad būsi droši kā par cilvēka vārda pareizo izrunu, tā arī par to, ka tas nepiemirsīsies.

Ja zini, ka jūsu sadarbība turpināsies, viņa vārdu un uzvārdu pierakstu blociņā/plānotājā vai viedtālruņa kontaktu sarakstā vari papildināt ar kādu detaļu – uzņēmuma nosaukumu, projektu, kurā kopā strādājat vai jebkuru citu lietu, kas jūs saista.

Sasaistīšana

Foto: Shutterstock
Daudzi eksperti skaidro – brīdī, kad dzirdi kādu jaunu vārdu, prātā iešaujas kāda bilde, kas sasaistās ar vārdu. Tā var būt jūsu iespējamā kopīgā sadarbība vai arī kāda cita lieta, kas saistās ar šo cilvēku.

Tikmēr "Business Insider" vēsta, ka ir vienkārši atminēties cilvēka vārdu, ja ar to nedaudz "parotaļājas". Tas noderēs gadījumos, ja pats vārds atgādina vai pat apzīmē kādu lietu, zvēru vai pat procesu dabā.

Būsim godīgas, šis būs samērā veikli izpildāms solis, jo starp mums ir gana daudz cilvēku ar uzvārdiem, ko diezgan viegli asociēt. Un, ja uzvārds ir neparastāks, vienmēr noder atskaņu veidošana.

Tāltālas radniecības saites un līdzinieku meklēšana

Foto: AP/Scanpix

Vēl viens vieds, kā atminēties konkrēto cilvēku – padomā, kam viņš ir draugs. Varbūt viņš ir paziņa kādam labam darba kolēģim, bet varbūt labākās draudzenes vīra brālēna jaunā draudzene – pat tik ļoti nebūtiskas un attālas saiknes var palīdzēt atpazīt personu un arī atminēties viņa vārdu.

Tomēr vēl viens nebūt sliktāks veids – iedomātā radniecība. Piemēram, viņu sauc tāpat kā manu māsu, bet kādu citu – kā manu ģimenes ārstu. Tikpat labi vari saistīt cilvēku ar populāriem cilvēkiem. Ja satiec kādu Raienu (kurš perfektākajā gadījumā arī pēc izskata atgādinās seksīgo aktieri Raienu Goslinu), sasaisti viņu ar šo aktieri. Arī pat tik amizantas līdzības var palīdzēt atminēties būtisko.

Zelta tehnika, kas uzvarēs visu - patiesa interese

Foto: Shutterstock
Tomēr visas spēcīgākās tehnikas un vingrinājumus pārspēj patiesa ieinteresētība. Izrādi, ka tev rūp, esi patiesa un ļauj aizsākties fantastiskai draudzībai vai sadarbībai.

Ja būsi patiesa un patiešām ieklausīsies savā sarunu biedrā, noteikti atminēsies ko daudz vairāk vien par viņa vārdu. Jāpiemin, ka šādu nesamākslotu ieinteresētību tavs jauniepazītais draugs noteikti novērtēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!