Foto: Shutterstock
Katram pārim ir atrasta sava pieeja, kā risināt notiekošo un dzīvot saticīgi. Tomēr nereti pa vidu saviem noteikumiem iejaucas arī vispārpieņemti attiecību likumi, kas var veikli sajaukt galvu un pielikt pagali jau gruzdošajam ugunskuram. Lūk, piecas pārvērtētas lietas, kas attiecībās būtu jāignorē!

Neizsmeļama romantikas sagaidīšana no partnera

Psihoterapeite Kristīne Ašmane "Viņa" lasītajām savulaik skaidroja, ka iemīlēšanās fāze var ilgt no 6 līdz 18 mēnešiem, izņēmuma gadījumos – maksimums 3 gadus. Bet kas notiek pēc tam? Tauriņi vēderā nedaudz pierimst un veidojas cita veida mīlestība. Iespējams, daudziem tā ir ikdienišķa rutīna un romantika ir kaut kur izplēnējusi.

Lai arī ir normāli konstatēt un arī ar partneri pārrunāt to, ka attiecībās iztrūkst kādreizējās romantikas, pieprasīt no otra tās uzburšanu ir pārāk daudz prasīts, skaidro "Yourtango" eksperti. Ja tu pavēstīsi, ka no partnera sagaidi milzīgus pārsteigumus un centienus kaut kā visu vienpersoniski salabot, partneris var izjust pārāk lielu spiedienu, kas neko labu jūsu savienībai tik un tā neizdarīs. Iespējams, viņš pat atmetīs ar roku un pats pieliks jūsu savienībai punktu. Ja vēlies mainīt ierasto lietu kārtību, centies mainīt kaut ko pati un arī partneris sekos tavam piemēram.

Lielisku pāru atdarināšana un vēlme viņiem līdzināties

Foto: Shutterstock

Lai atrastu neizsmeļamo prieku arī savās attiecībās, iespējams, ienācis prātā nedaudz atdarināt citus pārus, kuri parasti ir priekšzīmīgi. Piemēram, palūkoties, kā viņi izturas viens pret otru, aizlienēt kādu ideju aktivitātēm… Tomēr arī šajā situācijā iespējams sastapties ar problēmām. Tas, kas ir redzams ārēji, ne vienmēr atbilst tam, kas patiesībā notiek "iekšā". Ja pāris ārēji izskatās laimīgs, tas nebūt nenozīmē, ka viss viņu attiecībās ir sakārtots. Šādi centieni līdzināties ārēji uzburtam tēlam var sevišķi nesekmēties un vien iedzīt stresā, jo otra attiecību puse no apkārtiem tiek noslēpta.

Tāpat svarīgi iegaumēt – tas, ka uzrīkosi vakariņas draugu lokā vai izveidosi tādu komunikācijas modeli kā konkrētais, laimīgais pāris, noteikti nenozīmē, ka visas jūsu attiecību problēmas atrisināsies. Lai arī lietu kārtības pamainīšana var palīdzēt, jāsaprot, ka ir jābūt gataviem pie attiecībām strādāt nopietni. Lai vai kā – katram ir savs redzējums par laimīgām attiecībām, bet, lai arī kā būtu, vienmēr ir iespējams mācīties no citu kļūdām.

Frāze: "Tu esi pelnījusi labāku"

Foto: Shutterstock

Ja tavi draugi vai ģimene teic, ka tu esi pelnījusi labāku partneri par esošo, vērtīgi padomāt, kāpēc viņi tā uzskata. Vai viņi ir pamanījuši kaut ko tādu, ko tu pati nemaz neredzi? Vai no malas viss izskatās pavisam citādāk, nekā tu jūti pati?

Protams, pastāv iespēja, ka esi akli iemīlējusies un nemaz neredzi, kā ciet, tāpēc dažkārt apkārtējo sakāmajā vajadzētu ieklausīties! Tomēr tāpat jāapzinās arī tas, ka pie attiecībām ir nemitīgi jāstrādā. Godīgi sakot, ir grūti atrast tādu pāri, kurā kādam no partneriem nenāktos piekāpties, kā arī šad un tad varbūt pasūkstīties par notiekošo, tāpēc nevajag ieslīgt arī otrā grāvī, sagaidot no partnerības īstu pasaku.

Jebkurā gadījumā atceries – tas, ka tuvinieki vēl tev visu to labāko, noteikti nenozīmē, ka viņi zina, kas tev ir nepieciešams un kas ir visatbilstošākais tieši tev. Tev pašai tas ir jāizvērtē!

Frāze: "Man ir tiesības zināt"


Ja tev ir aizdomas, ka partneris kaut ko slēpj vai līdz galam neatklāj, tev ar viņu vajadzētu par to runāt. Tomēr, neraugoties uz itin neko, tev nav tiesības aizskart otra privātumu tikai tāpēc, ka tu to spēj. Neokšķerē pa otra mantām, nelasi ziņas, kas nav paredzētas tev. Ja tevi kas nomāc, saki to partnerim, bet nekādā gadījumā nerīkojies viņam aiz muguras.

Tāpat jāpatur prātā – līdzko tu sāksi okšķerēt, noteikti sagandēsi uzticību jūsu starpā. Un tas būs arī tajā gadījumā, ja partneris absolūti ne pie kā nebūs vainīgs. Te nelīdzēs arguments, ka tev ir tiesības zināt, jo uzzināt vajadzīgo tu vari arī citā veidā. Padomā, vai tas tiešām tev ir vajadzīgs un vai no šīs situācijas nevar izķepuroties citādākā veidā.

Mēles turēšana aiz zobiem


Tiesa, apdomāt, ko otram saki un kā tas varētu izklausīties, noteikti vajadzētu. Tomēr nevajadzētu krist otrā grāvī un turēt mēli starp zobiem, noklusējot to, kā tu jūties.

Vispirms vērts izcelt – strīdi ir normāla parādība attiecībās, un to jau iepriekš uzsvēra arī psihoterapeite Guna Berga: "Ja pie manis atnāk klienti un saka, ka dzīvo daudz gadus kopā un vispār nestrīdas, tad ir vispār jautājums, vai tās attiecības ir dzīvas. Bet ir milzīga atšķirība starp strīdiem un konfliktu risināšanas veidiem – vai cilvēks vienkārši dzīvo no tiem konfliktiem, vai viņš arī viņus risina. Strīdi ir neizbēgami!"

Tāpat jāaizdomājas par to, ka, ja visu laiku noklusēsi savas domas, partneris nemaz nenojautīs, kā tu jūties. Bet tajā pašā laikā dusmas tevī nemazināsies, bet tikai augs, līdz kādā mirklī tas viss var pārvērsties par tādu problēmu, ko vairs nebūs iespējams labot. Atceries – komunikācija ir zelta atslēga! Lai arī cik dažreiz sāpīga būtu patiesība, no tās izvairīties nevajadzētu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!