Foto: Shutterstock
Tas nav nekas slikts, ja sev un partnerim vēlies tikai to labāko, ko dzīve var sniegt, citiem vārdiem sakot – ja esi perfekcioniste. Taču ir pavisam viegli vēlmes un gaidas uzcelt augstākā latiņā, kā realitāte ļauj. Tāpat nemitīga tiekšanās pēc labākā, ko iespējams iegūt vai sasniegt, var ne tikai palīdzēt tikt pie vēlamā, bet arī sabojāt dzīves uztveri, kas var negatīvi ietekmēt partnerattiecības.

Iespējams, arī tu dažādās dzīves jomās esi perfekcioniste, piemēram, tev ir svarīgi vienmēr būt laikā, ievērot noteiktos termiņus vai izpildīt visus dienas laikā ieplānotos uzdevumus. Taču, lai tavs perfekcionisms neizjauktu tavas un partnera attiecības, piedāvājam iepazīties ar portālā ''Health'' uzskaitītajām pazīmēm, kas liecina – perfekcionisms uz jūsu attiecībām atstāj negatīvu iespaidu.

Tu sāc apšaubīt savu intīmo dzīvi


Ja nemitīgi centies saņemt apliecinājumu, ka dzīve iet no rokas un viss izdodas perfekti, iespējams, sāc apšaubīt un uzdot jautājumus arī par savu intīmo dzīvi. Portālā ''Health'' attiecību un seksa terapeite Hollija Ričmonda atklāj, ka viņas klienti nereti terapijas seansā sāk apcerēt savu seksuālo dzīvi, jo uzskata, ka citiem pāriem sekss ir biežāk vai tas ir labāks nekā viņiem ar savu partneri. Šādu domu dēļ perfekcionistiem šķiet, ka viņu intīmā dzīve ir vilšanās, kas liek vilties arī attiecībās kopumā.

Taču svarīgi ir atcerēties, ka nav nedz perfektais seksa biežums, nedz veids. Katra libido ir citādāks. Tāpat arī katra situācija un veselības stāvoklis ir citādāks. Tāpēc, ja arī tu esi perfekcioniste un dažkārt šaubies par sava un partnera intīmo dzīvi un domās to salīdzini ar citiem pāriem, ir īstais laiks to pārstāt darīt.

Tas iedragā tavu pašapziņu


Perfekcionistiem ne tikai ir svarīgi, ka apkārtējā vide vai viņu attiecības ir sakārtotas un, viņuprāt, ideālas, bet tādiem ir jābūt arī viņiem pašiem. Tādēļ šāda rakstura iezīme var arī likt uz sevi paskatīties kritiski – piemēram, tev var sākt šķist, ka jākļūst tievākai, tava sejas āda par ātru noveco, frizūra un stils neiet līdzi modes tendencēm u.tml. Iespējams, tev šķiet, ka šādas domas ietekmē tikai tevi pašu, bet tās var atstāt arī negatīvas sekas uz tavām un partnera attiecībām, īpaši intīmajām. Ričmonda min piemēru, ka ir klienti, kas apgalvo – kompleksu dēļ mīlēšanās laikā pārlieku daudz domā par savu izskatu, tādējādi nespējot izbaudīt procesu.

Tas var izraisīt strīdus par niekiem


Cilvēki, kuriem raksturīgs perfekcionisms, visbiežāk ir arī ļoti punktuāli, viņiem ir svarīgas detaļas un viņi seko iepriekš sastādītam rīcības plānam. Tāpēc, ja tu esi perfekcioniste un esi attiecības ar partneri, kurš savā ziņā ir brīvdomātājs, ļoti iespējams, jūsu starpā var rasties strīdi par niekiem, kas ar laiku var pāraugt lielā naidā un novest pie šķiršanās.

Iespējams, tev jau ir bijusi situācija, kur tu un tavs dzīvesbiedrs pošaties saviesīgam pasākumam. Tu esi stingri noskaņojusies, ka tur ieradīsities tieši pulksten 18, bet partnerim šķiet, ka arī ierašanās pusstundu vēlāk, 18:30, neko daudz nemainīs. Taču šāda attieksme pret laiku tev šķiet kaitinoša, un tu kļūsti dusmīga. Ja šāda situācija tev patiesi ir pazīstama, Ričmonda iesaka turpmāk atkāpties par soli un uzdot sev jautājumu: ''Kas ir sliktākais, kas var notikt?'' Visticamāk pusstundas kavēšanās dēļ nedz jūsu, nedz viesību rīkotāju dzīve neapstāties, tāpēc nav pamata strīdiem un nesaskaņām.

Tas var ietekmēt jūsu komunikāciju


Perfekcionistiem raksturīgs uztver visu, kas tiem pateikts, tiešā nozīmē, lai gan, iespējams, tas tā nemaz nav domāts. Ja šādam cilvēkam pretim noliek tādu partneri, kas savukārt mēdz runāt aplinkus vai sarkasmā, abu starpā var rasties pārpratumi, neizpratne, dusmas. Ričmonda iesaka jau attiecību sākumā ar partneri izrunāt, kāda komunikācija jums abiem ir svarīga. Tāpat, ja tev nepieciešama skaidrība, pēc tās ir jājautā – jo vairāk runāsiet, jo mazāk pārpratumu radīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!