Foto: Shutterstock
Ikviena sieviete sapņo sastapt savu īsto mīlestību, un beidzot tas ir noticis – laimē starojošas acis, tauriņi vēderā, paātrināti sirdspuksti. Cik gan ilgi izdosies saglabāt jūtu kvēli? Mēnesi, gadu, piecus vai desmit? Kā apgalvo psihologi, attiecību ilgums ir atkarīgs tikai un vienīgi no mums pašiem, turklāt noskaidrots, ka šķiršanās iemesli, lielākoties, ir ļoti līdzīgi.

Izanalizējot "Mind Body Green" un "Adme" speciālistu padomus, izveidojām sarakstu ar piecām izplatītākajām kļūdām, kas, ja vien savlaicīgi netiek novērstas, var novest pie šķiršanās.

Savas patiesās sejas slēpšana

Nevar gaidīt laimi mīlestībā, ja tu neesi īsta un patiesa, visu laiku cenšoties izlikties citādāka nekā esi patiesībā. Bieži vien, uzsākot attiecības, mēs aizmirstam pašas par sevi un sākam pielāgoties partnerim, piemēram, klausoties tikai viņam tīkamu mūziku un skatoties filmas, kas mums nemaz tā īsti nepatīk, lai tikai saņemtu apbrīnu un apjūsmošanu no savas otrās pusītes. Bet vai tad mīl tikai par to, ka tu esi vai centies būt ideāla? Nebūt nē. Jo tu būsi īstāka un patiesāka, pat ar saviem tarakāniem galvā, jo būs vairāk iespēju saglabāt ilgas un laimīgas attiecības.

Centieni pārveidot partneri

Nākamā kļūda, ko bieži pieļauj sievietes, ir pilnīgi pretēja iepriekš aprakstītajai. Tu pati saglabā savu "es", bet partneri centies, tēlaini izsakoties, pārtaisīt pēc sava ģīmja un līdzības jeb dažādiem līdzekļiem panākt, lai viņš dara visu pēc tava prāta. Tu ved viņu uz izstādēm, dāvini gudras grāmatas, skaļi apjūsmo modeļu tipa vīriešus ar domu, ka arī tavējais varētu pacensties tāds būt un tad viņš patiktu tev vēl vairāk. Ne visi vīrieši šādus izgājienus spēj izturēt, ja nu vienīgi tādi, kuriem ir ļoti zems pašvērtējums. Jautājums: vai tev tāds vīrietis ir vajadzīgs? Vislabāk, ja attiecības tiek būvētas uz līdztiesības pamatiem – katram ir gan savi trūkumi, gan arī plusi, kuru dēļ mēs otru mīlam un cienām.

Vēlamā uzdošana par esošo

Daudzas vientuļās sievietes, kuras ar aizrautību lasa mīlestības romānus, arī cer un tic, ka, tiklīdz satiks savu mīlestību, viņu pelēkā ikdiena kā uz burvju mājienu pārvērtīsies par nebeidzamu, daudzkrāsainu karnevālu. Līdz ar to jau pirmās grūtības attiecībās tiek uztvertas kā traģēdija vai beigu sākums, jo attiecības neveidojas pēc iepriekš izsapņota, romantiskās filmās un salkanos dāmu romānos sagrābstīta scenārija. Jāsaprot, ka mīļotais cilvēks nav cerētais pasaku princis, bet gan tāds pats mirstīgs cilvēks kā tu – ar saviem trūkumiem, vājībām, garastāvokļa svārstībām un kaitīgajiem ieradumiem. Jebkurās attiecībās laimes mirkļi mijas ar dažādiem pārbaudījumiem un grūtībām, no kurām nav jābaidās, jo tieši kopīga grūtību pārvarēšana attiecības tikai stiprina un paceļ nākamajā līmenī.

Nespēja atbrīvoties no iepriekšējās "bagāžas"

Nav iespējams veiksmīgi izvedot jaunas attiecības, ja neesi izpildījusi iepriekšējo attiecību kļūdu labojumu, izanalizējot kopdzīves neizdošanās iemeslus un izdarot secinājumus. Nepiedoti aizvainojumi, neizrunātas lietas un noklusētas pretenzijas pāraug iekšējā pārliecība, ka visi vīrieši ir slikti, nodevēji utt. Pat visniecīgākajā strīdā šīs kļūdas var tikt pārnestas uz tagadējām attiecībām, pakāpeniski atkal tās saasinot.

Problēmu un sajūtu noklusēšana

Kas tad divus cilvēkus pa īstam satuvina? Visvairāk, protams, sirsnība un atklātība. Tas gan nenozīmē, ka savu otro pusīti ik dienu vajadzētu tiranizēt, liekot viņam obligātā piespiedu kārtā uzklausīt visu savu apziņas plūsmu. Atklāti runā par to, kas jums abiem ir svarīgs, painteresējoties arī par viņa viedokli. Atceries, ka ir jāmāk ne tikai runāt, bet ik pa laikam arī uzmanīgi (ar vienu aci nelūrot viedtālrunī) uzklausīt un galvenais – sadzirdēt savu otro pusīti. Ja tev kaut kas nepatīk viņa rīcībā vai uzvedībā, tad mierīgi, neaizvainojot un nepaaugstinot balss toni, tas ir jādara zināms. Pieauguši cilvēki, kuri pa īstam mīl un ciena viens otru, var droši runāt pilnīgi par visu, nebaidoties, ka otrs var nesaprast, pārprast vai veltīt tev ironisku piezīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!