Pateikt "nē" nebūt nav viegli. Būt izpalīdzīgam un labam draugam ir svarīgi, taču cilvēki, kuri praktiski nekad citu lūgumiem neatsaka, nereti savas vēlmes un vajadzības noliek otrajā plānā. Lai neizdegtu un pilnībā neaizmirstu par sevi, "Pure Wow" eksperti norāda uz piecām situācijām, kurās apdomāt divreiz, vai piekrist palīdzības sniegšanai.

Viena lieta ir palīdzēt un justies laimīgai, bet pavisam cita – saprast, ka gandarījums un prieks pat nav tuvumā. Kad atkal esi piekritusi sniegt palīdzību visiem, tomēr nejūties laimīga, laiks saprast, ka izdarīt visu, ko lūdz apkārtējie, nav iespējams un droši vien nemaz nevajag, ja tas nesagādā prieku. Plašāku psiholoģes viedokli par tēmu lasi šajā rakstā.

Ja tas paredz tavu plānu maiņu

Ja reiz izplānoji dienu pavadīt aktīvi sportojot vai gatavojot kādu pārsteigumu, pie šī varianta ieteicams pieturēties arī tad, ja kāda draudzene vai paziņa zvana ar lūgumu palīdzēt sīkos mājas darbos. Tavs pienākums nav uz sitiena visu pamest un skriet to realizēt – jāatceras, ka savi plāni jāstāda kā primārie. Labs variants ir pateikt, ka šobrīd esi aizņemta, bet labprāt pievērsīsies šim jautājumam nedaudz vēlāk.

Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka var būt arī izņēmumu reizes, jo ir atšķirība starp lūgumu aizbraukt uz veikalu, kad pašam ir slinkums kustēties ārā no mājas, un ārkārtas situāciju, kurā ir nepieciešama tūlītēja palīdzība.

Ja ierosinājums nāk pēdējā brīdī

Iespējams, tavā dzīvē ir cilvēki, kuriem teju vai šķiet, ka nemitīgi gaidi viņu zvanu, lai varētu kopīgi mesties piedzīvojumos. Tāpat nevar izslēgt iespējamību, ka šie cilvēki tevi uzrunā pašā pēdējā brīdī, aicinot, piemēram, uz tikšanos pēc pusstundas, tomēr arī šajā gadījumā tev nav jāskrien pēc pirmā svilpiena. Tas gan nenozīmē, ka atteikumam jāseko pēc katra uzaicinājuma, taču, ja šāds stils atkārtojas no reizes uz reizi, nepatiku nav ieteicams turēt pie sevis.

Ja situācija liek justies neērti

Kā piemēru var minēt reizes, kurās lūguma izpilde neatbilst taviem uzskatiem un vērtībām, kā arī nostāda tevi nepatīkamā situācijā. Apdomā divreiz, vai vēlies palīdzēt, ja viss darbs tiek uzlikts tikai uz taviem pleciem, bet otrs plūc laurus un saņem atzinību. Iespējams, nejūties ērti kādā konkrētā cilvēku kompānijā, kurā lūguma ietvaros jāuzkavējas, taču varbūt tev nav pieņemamas situācijas, kurās tev kāda labā "jāpiepušķo" patiesība. Atceries, ka cilvēki, kuri tevi pazīst un uzskata par "savējo", nelūgs darīt lietas, kuras liek izjust diskomfortu.

Ja pašai problēmu pietiek

Cilvēks ir garastāvokļa būtne, tāpēc viena diena reizēm ir sliktāka par otru. Taču bieži vien runa nav tikai par garastāvokli, bet gan lielākām problēmām, kuras nav atrisināmas pāris stundu laikā. Ja pašai pietiek raižu, galva ir pilna ar citām domām un situācija nav ārkārtas, neuzņemies palīdzēt vēl kādam. Tu nespēsi pietiekami koncentrēties ne vienam, ne arī otram uzdevumam, kā rezultātā tos veiksi pa roku galam.

Ja tevi tas sadusmo

Tu sev tikai dari pāri, ja piekrīti kādam aicinājumam vai lūgumam, kas liek nepatikā izbolīt acis vai kaut ko neskaudri murmināt zem deguma. Reizēs, kad tevi pārņem šādas sajūtas, nebaidies atteikt, taču piedāvā risinājumu, kas šķistu atbilstošāks un pieņemamāks. Ja paziņa tev regulāri prasa pieskatīt suni, kamēr viņš ceļo pa pasauli, bet dzīvnieka spalvas mājas tevi dara vai traku, iesaki viņu atstāt pie kāda cita drauga vai nepieciešamības gadījumā aizbraukt un sunīti pabarot, izvest laukā un tamlīdzīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!