Statistika par seksuālajiem traucējumiem sievietēm liecina, ka šādas problēmas nav izņēmuma gadījumi. Lai gan aptaujas bieži vēsta, ka vairumam cilvēku ir regulāra dzimumdzīve, vienu vai vairākas reizes nedēļā, tomēr ir arī citi statistikas dati, kas parāda mazāk iepriecinošu ainu, jo daudzām sievietēm dzimumdzīve saistās ar sāpēm vai nespēju izjust orgasmu.
Piemēram, Vācijā apkopti statistikas dati par sievietēm ar seksuāliem traucējumiem liecina:

  • 14 procenti sieviešu cieš no problēmām, kas saistītas ar spēju uzbudināties;
  • 27 procenti izjūt sāpes dzimumakta laikā, no tiem 8 procenti to izjūt regulāri;
  • 27 procenti ir izjutušas vagīnas muskuļu sasprindzinājumu jeb spazmas dzimumakta laikā, 8 procenti cieš no vagīnisma regulāri;
  • 25 procenti dzimumakta laikā nekad neizjūt orgasmu vai arī izjūt to reti, 19 procenti to izjūt reizēm, 12% bieži, 43% lielākoties vai gandrīz vienmēr.
  • apmēram 5-10 procenti nekad nav izjutušas orgasmu ne dzimumakta, ne masturbācijas laikā.
  • Seksuālo traucējumu cēloņi ir dažādi. Pie tiem pieder aplami vai pārspīlēti priekšstati par seksualitāti, ar kuriem cilvēks pats sevi un savu partneri pakļauj zināmam spiedienam. Bailes un kauna izjūtas arī spēlē diezgan būtisku lomu. Saspringtā dienas kārtība bieži vien aizkavē erotiska noskaņojuma rašanos vakaros (vai rītos). Sekss šādā stresa pilnā vidē ātri vien kļūt par neapmierinošu nodarbi, kas tiek veikta drīzāk pienākuma pēc.

    Pie svarīgākajiem problēmu iemesliem pieskaitāms arī sarunu trūkums – attiecībās vispār un sevišķi guļamistabā. Lai apspriestu tik personisku tēmu kā seksualitāte, ir nepieciešama liela savstarpēja uzticēšanās. Sarunas "par to" un arī "runāšana tā laikā" daudzās attiecībās ir retums. "Taču sarunas guļamistabā par abu pušu seksuālajām vēlmēm un bailēm ir ļoti svarīgas, lai izvairītos no vilšanās," norāda vācu seksuālterapeite Diāna Ekere.

    Savā jaunākajā grāmatā "Afrodītes meitas. Kā sievietēm sasniegt seksuālo piepildījumu" Diāna Ekere sniedz sekojošo sarunu vingrinājumu, lai panāktu tiešu komunikāciju seksuālo vēlmju paušanā: "Sāciet teikumus ar vārdiem: 'Es vēlos...' un pēc tam formulējiet piecas līdz desmit vēlmes. Otrs tai laikā klausās. Pēc tam abi mainās lomām. Visbeidzot pastāstiet viens otram, kuras vēlmes jūs varētu un gribētu piepildīt un kuras nē.

    Pēc norunas eksperimentējiet, kuras vēlmes jūs tagad labprāt gribētu izpildīt. Pēc tam pasakiet partnerim, vai viņa rīcība tev patika vai arī tu to biji iedomājusies savādāk. Pēc apmēram 10 minūtēm mainieties lomām."

    Daudzas problēmas, ar kurām sievietes saskaras vēlāk dzīvē, aizsākas jau agrā jaunībā. Pastāv ievērojamas atšķirības starp meiteņu un zēnu seksualitāti. Pašapmierināšanās meitenēm un sievietēm vēl aizvien ir tabu. Ja gandrīz visi vīrieši ir to izmēģinājuši, tad no sievietēm – labi ja puse.

    Diāna Ekere skaidro: "Sievietes ar pašapmierināšanos gūst nozīmīgu mācību pieredzi: kas viņai patīk, kas nepatīk, kā labāk gūt orgasmu utt. Tādēļ viņa savas pirmās intīmās attiecības var uzsākt ar daudz lielāku pašapziņu nekā meitene, kura ir atkarīga no tā, ka puisim ir viņai viss jāparāda, kā 'tas' notiek."

    Zināmas grūtības sevis izzināšanā sagādā tas, ka svarīgi seksuālā kairinājuma punkti atrodas makstī, un tos bez "pētnieciskas" meklēšanas un eksperimentēšanas nemaz nevar atrast. Visplašāk pazīstamais varētu būt tā dēvētais Grēfenberga punkts, respektīvi, G punkts. Citi jutīgi punkti ir U punkts un A punkts. U punkts atrodas makstī tuvāk maksts ieejai, un tā aizskaršana izraisa tieksmi urinēt. A punkts turpretī atrodas dziļāk makstī aiz G punkta, tuvāk dzemdes kaklam (bet ne blakus tam).

    Diāna Ekere: "Dažas sievietes vienkārši nezina, kas viņām sagādā baudu, un viņas arī neuzdrīkstas to noskaidrot." Bieži vien netiek novērtēta iegurņa pamatnes muskuļu nozīme.

    Iegurņa pamatne sastāv no muskuļiem, kuru uzdevums ir savilkt maksti, noslēgt urīna izvadkanālu un tūpli, kā arī atbalstīt iekšējos orgānus. Ja iegurņa pamatnes muskuļi ir novājināti, pēc dzemdībām vai hormonālu pārmaiņu rezultātā menopauzes vecumā, tas bieži vien iespaido arī izjūtas seksa laikā.

    Iegurņa pamatnes muskulatūrā atrodas daudzi nervu receptori. Seksuālterapeite Diāna Ekere stāsta: "Sievietes man regulāri sūdzas, ka dzimumakta laikā viņas maz ko jūt. [..] Makstī nav praktiski nekādu nervu receptoru. Taču iegurņa pamatnes muskulatūra, kas ietver maksti, var to cieši savilkt. Iegurņa pamatne tiek savilkta, un tādējādi maksts sašaurināšanās un dzimumlocekļa berzes dēļ tiek stimulēti jutīgie nervu gali iegurņa pamatnes muskulatūrā."

    Kā atrast savas erogēnās zonas: U, G, un A punkti

    Seksuālterapeite Diāna Ekere iesaka sekojošo:

    Atvēli šim vingrinājumam apmēram 20 minūtes, kuru laikā tu esi pavisam netraucēta. Pirms tam iztukšo urīnpūsli. Tad izvēlies patīkamu vietu, kur tu vari izģērbties. Pievērs savu uzmanību savam ķermenim. Ja vēlies, vari aizvērt acis.

    Ar vidējo pirkstu izpēti maksts iekšpusi. Maksts priekšdaļā vispirms uzmeklē U punktu, kas atrodas ap 2,5 cm no maksts ieejas. Atšķirībā no klitora (daži speciālisti to sauc arī par C punktu), tev vajadzēs nedaudz stiprāk uzspiest, lai sajustu šo U punktu, kurš atrodas paslēpts zem ādas slāņiem. Ja tu izjūti tieksmi urinēt, tad esi sataustījusi pareizo vietu.

    Virzies tālāk ar vidējo pirkstu uz maksts iekšpusi un mēģini atrast G punktu. Tas atrodas apmēram 3-6 cm dziļumā uz maksts priekšējās sieniņas, virzienā uz vēderu apmēram pusceļā starp maksts ieeju un nabu. Arī šai gadījumā nepieciešams mazliet stingrāk uzspiest, lai spētu noteikt tā atrašanās vietu.

    Pēc ginekologu atziņām, A punkta stimulācija apmēram 30% sieviešu sniedz vairākkārtīgus orgasmus, tāpēc tas tiek uzskatīts jutīgāks par G punktu. Kairinot A punktu, pastiprināti izdalās maksts šķidrums un piebriest dzimumorgāni. Malaizijas ginekologa Chua Chee Ann 2002.gadā atklātais A punkts ir svarīgs sievietēm, kuras cieš no sāpēm dzimumakta laikā maksts sausuma dēļ. Viņām būtu ieteicams atrast šo punktu. Taču A punktu ar vidējo pirkstu nevar sataustīt. Tas atrodas pārāk dziļi makstī, starp G punktu un dzemdes kaklu (taču tuvāk G punktam).

    Tomēr ar pietiekami stingru stimulāciju, izmantojot vidējo pirkstu, tu pati vari izjust orgasmu no U punkta un G punkta karināšanas.

    Šo vingrinājumu tu vari izmēģināt arī kopā ar savu partneri, un tad viņš var uzņemties šo punktu meklēšanu ar saviem pirkstiem.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!