Foto: Shutterstock
Vasara ir lielisks laiks, lai sarīkotu svētkus sev un citiem. Lielākoties tieši šajā gada laikā jaunie pāri vislabprātāk saka "Jā!" vārdu un noslēdz laulību. Jūlijā, kad ir visaktīvākais precību laiks, iepirkšanās klubs Stilago.lv veica aptauja par to, kā tad iedzīvotāji gatavojas kāzām – ko vajadzētu dāvināt jaunajam pārim, kādi ir priekšnoteikumi, lai kāzas izdotos, cik naudas Latvijas iedzīvotāji ir gatavi tērēt par apģērbiem un dāvanām un galu galā - kam paši savās kāzās būtu gatavi tērēt visvairāk naudas?

Kā tika noskaidrots, aprēķina laulības latviešiem nav cieņā: vairāk nekā 70% aptaujāto atzīst, ka svarīgākais priekšnoteikums, lai kāzas izdotos, tomēr ir mīlošs un saticīgs jaunais pāris, savukārt teju 60% respondentu min aktīvus vedējus vai vakara vadītāju kā būtisku svētku sastāvdaļu. Tikai 5% aptaujāto atzina, ka lieliskas kāzas nevar iztikt bez iespaidīga kāzu budžeta.

Lai gan prāvi naudas tēriņi kāzu norisei nav būtiskākais faktors, tomēr, ja ir runa par to, kāda būtu piemērotākā kāzu dāvana, 61% respondentu atzīst, ka tā būtu nauda, bet 18% aptaujāto vēlētos, lai viņiem uzdāvina ceļojumu, un tikai 1% aptaujāto iedzīvotāju priecātos, ja kāzās viņiem dāvātu ziedus.

Gaumes izjūta kāzās noteikti ir gaidīts viesis – lielākais vairākums jeb 44% respondentu nevēlētos redzēt kāzu viesus tērptus lateksā vai ādas apģērbā, un nevajadzētu aizrauties arī ar atkailināšanos – 31% aptaujāto neatzīst caurspīdīgu apģērbu par piemērotu, dodoties uz kāzām. 

Vairāki respondenti atklāja, ka šo svinīgo notikumu nevēlētos atzīmēt maratona gaisotnē un viesi, kas ģērbušies sporta tērpā, nebūs gaumīgāk tērpto kāzu apmeklētāju topa augšgalā. Tomēr, kā piekrita 34% aptaujāto iedzīvotāju, svētku apģērba izvēle ir atkarīga no kāzu tematikas.

Runājot par līgavas kāzu tērpa krāsu izvēlēm, teju 50% aptaujas dalībnieku kā piemērotāko atzīmējuši tradicionāli balto, bet liela daļa jeb 43% respondentu arī uzskata, ka līgavas vēlmes un gaumes izjūta tomēr ir svarīgākā, un atzīst, ka jebkura krāsa, kas patīk līgavai, ir piemērota kāzu kleitai.

Saskaņoti apģērbti pāri kāzās būs īpašā cieņā – 54% aptaujāto piekrīt, ka, ierodoties uz svinīgo pasākumu, kunga kaklasaitei ir jābūt pieskaņotai dāmas kleitai. Tomēr teju trešā daļa aptaujas dalībnieku apgalvo, ka saskaņotam apģērbam neesot liela nozīme, galvenais, lai pāris labi kopā izskatās, un tikai 7% respondentu uzskata, ka nav nozīmes tērpu saskaņošanai.

Domājot par kāzu otrās dienas rīta apģērbu izvēlēm, vairāk nekā 35% aptaujas dalībnieku izvairīsies no saspīlētām mežģīnēm un kaklasaitēm, bet gan dos priekšroku komfortam un tērpsies ikdienišķā apģērbā.

Šai sakarā Stilago.lv pārstāve Katrīna Dorošenoka gan atzīmē: "Protams, otrās dienas rītā pēc kārtīgas izdejošanās kāzu naktī ir vēlme saģērbties džinsu biksēs un parastā krekliņā, tomēr vajadzētu atcerēties, ka kāzas ir īpaši būtisks un svinīgs notikums jaunā pāra dzīvē, tādēļ, arī sēžoties pie brokastu galda, būtu vēlams ietērpties skaistā kleitiņā vai svinīgā kreklā un žaketē." 

Šim ieteikumam arī piekrīt teju trešā daļa aptaujāto un uzskata, ka brokastošana kāzās nav ne mazāk nozīmīgs notikums kā pati svinīgā ceremonija, tāpēc pie galda sēdīsies svinīgā kleitā vai uzvalkā. Un atkal nākas atzīmēt, ka sporta piekritēji nebūs īpaši gaidīti arī pie brokastu galda – neviens no aptaujātajiem neatzīmēja treniņtērpu kā pieļaujamo apģērbu otrās kāzu dienas rīta svinībām.

Kā izrādās, lai labi izskatītos kāzās, latvieši ar naudu neskoposies – vairāk nekā puse respondentu labprāt tērēs līdz 100 eiro lielu naudas summu apģērbam, apaviem un aksesuāriem, savukārt 36% aptaujāto ir gatavi iztērēt līdz pat 200 eiro, lai kļūtu par labāk tērpto un neatvairāmāko kāzu viesi.

Taujāti par to, cik tad daudz naudas kāzu viesi būtu gatavi izdot par dāvanu jaunlaulātajiem, teju puse aptaujas dalībnieku būtu gatavi jaunajam pārim atvēlēt līdz 100 eiro, bet 32% respondentu izdotu līdz 50 eiro par dāvanu jaunlaulātajiem, savukārt 13% aptaujāto šķirtos no 100 eiro un vairāk.

Dāvana jaunajam pārim ir neatņemama kāzu sastāvdaļa, tomēr reizēm gadās jaunlaulātos arī nepatīkami pārsteigt ar dāvāto lietu. Kā atzīmē 56% respondentu, nevajadzētu gremdēties bērnības atmiņās, un plīša rotaļlieta nebūs piemērots dāvanas variants. 

Savukārt 53% aptaujāto par bezjēdzīgi izmestu naudu uzskata, ja jaunajam pārim dāvinātu skarbāku rotaļlietu jeb cirvi vai āmuru. Arī zvēri nav lielā cieņā respondentu vidū – 54% aptaujāto atzīst, ka jaunlaulātajiem nevajadzētu dāvināt mājdzīvniekus. Aizrauties makšķerēšanas un zāles pļāvēju dāvāšanu tāpat nav ieteicams – to kā nepiemērotu dāvanu atzīst attiecīgi 43 un 32 procenti aptaujas dalībnieku.

Jautājumā, kuras ir populārākās kāzu tradīcijas Latvijā, pārliecinājāmies, ka mīlestībai un tās izrādīšanai ir lielākais spēks – 65% atzīst, ka iecienītākā tradīcija ir "Rūgts" saukšana, un uzreiz pēc tam attiecīgi ar 53% un 52% seko septiņu tiltu šķērsošana un mičošana. Tika noskaidrots, ka latvieši kāzās nav īpaši kareivīgi noskaņoti – tikai 1% respondentu atzina, ka populārākā kāzu tradīcija Latvijā ir kaujas ar torti.

Iepirkšanās kluba Stilago.lv klientu interneta aptauja tika veikta no 29.jūlija līdz 5.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!