Foto: AP/Scanpix
Laulības šķiršana mūsdienu sabiedrībā kļūst arvien biežāka, attiecīgi, izplatās arī jauns ģimenes modelis, kurā abu vecāku lomu apvieno tikai māte vai tēvs, likumsakarīgi ietekmējot arī bērnu izpratni par savstarpējām attiecībām un to veidošanu. Šai sakarā portāls "MSN Living" piedāvā septiņu biežāk izplatītāko kļūdu apkopojumu, ko bērnu audzināšanā pieļauj šķirtie vecāki.

Aizliegums bērnam runāt par kādu no vecākiem, otram klātesot


Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni vēlas dalīties ar saviem vecākiem par dienas gaitā piedzīvoto, un nereti tas var ietvert arī šķirtā tēva vai mātes pieminēšanu. Aizliedzot savam bērna runāt par bijušo laulības partneri, vari veicināt atvases noslēgšanos un attīstīt ieradumu melot, brīdina eksperti.

Otra vecāka aprunāšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā atzīst "MSN Living" aptaujātais Artūrs, vecāku šķiršanās un ģimenes izjukšana, puisim esot astoņpadsmit gadu vecam, ir līdz šim smagākais notikums viņa dzīvē. To vēl vairāk pastiprinājušas vecāku savstarpējās nesaskaņas, arī pēc šķiršanās vienam otru apvainojot un cenšoties dēlu nostādīt vienā vai otrā pusē.

Psihologi uzskata, ka otra vecāka kritizēšana bērna klātbūtnē veicina zema pašvērtējuma rašanos bērnam, tā ievērojami traumējot šķirto vecāku atvases psihi.

Ģimenei svarīgu notikumu neapmeklēšana šķirtā partnera dēļ


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja vien laulības šķiršanas iemesls nav fiziska vai emocionāla vardarbība, psihologi iesaka neizvairīties no ģimenei būtisku pasākumu apmeklēšanas, kuros var būt sastopams arī bijušais laulātais draugs.

Īpaši svarīgi šo kļūdu nepieļaut tad, ja pasākumu ir organizējusi šķirto vecāku atvase. Pretējā gadījumā, regulāri atsakoties uz tiem ierasties, ielūgumus uz pasākumiem varat vairs nesaņemt vispār, brīdina "MSN Living".

Nepatīkamu detaļu atklāšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pat tad, ja šķirtais vīrs izvairās no alimentu maksāšanas vai jebkādas citas materiālas atbildības uzņemšanās par jūsu kopīgo bērnu, neatklāj detalizētu šīs problēmas izklāstu savam bērnam.

Pretējā gadījumā atvase var justies nevērtīga un pārdzīvot, ka tēvs viņu nemīl pietiekami, lai izrādītu rūpes, brīdina "MSN Living".

Bērna padarīšana par vidutāju


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā atminas Džesika, kura šobrīd pati ir izveidojusi ģimeni, viņas šķirtie vecāki līdz pat meitenes divdesmitajai dzimšanas dienai viņu izmantoja par vidutāju savstarpējo attiecību kārtošanā, liekot nodot informāciju.

Sieviete uzsver, ka šāda vecāku rīcība viņu pazemojusi, un psihologi aicina būt īpaši uzmanīgiem bērna iesaistīšanā savstarpējās nesaskaņās vai strīdu risināšanā. Iespēja saglabāt neitrālu pozīciju komunikācijā ar vecākiem ir svarīgākais uzdevums, kas šķirtajiem vecākiem jāpaveic.

Vainas apziņas radīšana par ar šķirto partneri kopīgi pavadīto laiku


Foto: PantherMedia/Scanpix
Izplatīta šķirto vecāku prakse ir ar bērnu kopīgi pavadītā laika sadalīšana. Bet, ja atvasei liksi justies vainīgai par kopīgi pavadīto nedēļas nogali ar šķirto tēvu vai arī sūdzēsies par vientulības sajūtu, kas tevi piemeklējusi viņa prombūtnes laikā, radīsi nevajadzīgu spiedienu.

Tā rezultātā bērns var arī attālināties no vecākiem, meklējot sapratni un tuvību kur citur, uzsver psihologi.

Noslēpumu glabāšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Neraugoties uz traumējošajām sekām, ko bērnos rada vecāku šķiršanās, speciālisti uzskata, ka atvasei obligāti ir nepieciešams atklāt
 šķiršanās iemeslu.

"Mani vecāki vēl gadu pēc šķiršanās klusēja par iemesliem, kas lika viņu laulībai un mūsu ģimenei izjukt. Tikai vēlāk uzzināju, ka vecāki šķira laulību tāpēc, ka mans tēvs ir gejs. Es būtu priecīga, ja to būtu uzzinājusi pēc iespējas agrāk," teic "MSN Living" intervētā Anna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!