Ja mobilajai ierīcei ir interneta pieslēgums, tev paveras plašas iespējas, kā sazināties ar draugiem, radiem un paziņām. "Facebook", "Instagram", "Twitter", "LinkedIn" – šīs ir tikai dažāds no platformām, kurās iespējams veidot komunikāciju. Lai sociālā dzīve negatīvi neietekmētu saskarsmi ar cilvēkiem ikdienā, "Reader's Digest" apkopojuši sešas sociālo tīklu izmantošanas kļūdas, kuras vērts izskaust.

Neliec bildes ar citiem bez atļaujas. Daudzi cilvēki patiešām ļoti rūpīgi izvērtē, kādu informāciju par sevi viņi publicē sociālajos tīklos. Tas pats attiecas arī uz fotogrāfijām, kuras tiek izliktas pārējo lietotāju apskatei, un tava patvaļa, bez atļaujas publicējot bildi ar viņiem, var izraisīt dusmu viesuli. Vienam var nepatikt viņa grimase, turpretī cits nevēlas lieki afišēt, ka apmeklējis konkrēto pasākumu, tāpēc vienmēr pārjautā, vai attēlos redzamajam cilvēkam nav nekas pret tavu nodomu.

Nelieto soctīklus, kad dusmojies. Sociālie tīkli noteikti nav tā vieta, kur skaidrot attiecības. Ja tevi kāds nokaitinājis, neķeries rakstīt komentārus viņa profilā, jo tas ir ne tikai bērnišķīgi, bet arī izliek tavas "netīrās veļas mazgāšanu" citu apskatei. Pirms uzspied pogu "publicēt" ne īsti glaimojošam tekstam, noliec telefonu malā vai aizej prom no datora un kārtīgi pārdomā, vai pēc stundas jau savu lēmumu nenožēlosi.

Sociālie tīkli neaizstāj realitāti. Runāt ar kādu feisbukā vai tviterī nav tas pats, kas sēdēt pie viena galda un skatīties tieši virsū. Lai gan sociālie tīkli mūsdienu saziņu pārcēluši jaunā līmenī, aplami domāt, ka šādi tiek aizstāta runāšana aci pret aci. Piemēram, ja vēlies ar kādu draugu tikai pa roku galam katru dienu pāris minūtes sarakstīties, bet nevari ikdienā atvēlēt laiku tikšanās reizei, problēmas var būt garantētas.

Vērs uzmanību, kā tie ietekmē tevi. Vai kādreiz pievērs uzmanību tam, kā mainās tavs garastāvoklis pēc sociālo tīklu lietošanas? Kāda īsti ir tava motivācija to izmantošanai? Šos jautājumus svarīgi sev uzdot, jo sociālajos tīklos ir pavisam vienkārši zaudēt laika izjūtu – pusstunda pārvēršas vairākās stundās u.c. Beigu galā mosties neizgulējies, tādējādi ietekmējot savu produktivitāti dienas laikā, tāpēc vērts godīgi pārskatīt lietošanas paradumus.

Nemelo. Patiess ir teiciens, ka meliem īsas kājas, un sociālo tīklu pieejamība padara vēl grūtāk kaut ko noslēpt. Ja nevēlies nokļūt muļķīgās situācijās, nemelo citiem par savu atrašanās vietu vai vietām, kuras apmeklēji – mazums, kāds būs uzņēmis bildi ar tevi fonā, tādējādi visiem parādot, kur konkrētajā brīdī atradies.

Nepublicē visu pēc kārtas. Atceries, ka arī tad, ja tavs profils ir "slēgts", vienmēr pastāv iespēja caur draugu draugiem apskatīt, kas tajā nopublicēts. Īpaši svarīgi domāt par savu sociālo tīklu saturu ir tiem, kuri ir darba meklējumos. Ielūkojies šajā rakstā un uzzini, ko darba devēji apskata potenciālo darbinieku profilos.

Taču cilvēkiem ir arī dažādi kaitinoši paradumi, kas viņus padara par nemākulīgiem sociālo tīklu lietotājiem. Kādi tie ir, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!