“Un es meloju, es to “brīnumu” simulēju... nē, man ir ļoti labi, bet man šķiet, ka es vēl nekad, nekad neesmu orgasmu izjutusi, tādu, kad gribas kliegt, kad gandrīz pazūd samaņa, kad viss trīso, kad nāk raudiens (kā to raksta gudrās grāmatās)!”
Lasītājas vēstule:
Esmu 21 gadu jauna. Man ir skaistas un laimīgas attiecības nu jau gandrīz gadu. Mēs abpusēji cenšamies, lai viss sanāk lieliski un būtu ilgstoši! Man ir ļoti svarīgi, ka varam savstarpēji uzticēties un izrunāties. To arī darām. Taču ir kāds "bet", kuru ar savu puisi nespēju saņemties pārrunāt. Es uztraucos par to, ka viņš to izdzirdot, varētu būt dziļi aizskarts, un šī saruna tomēr varētu radīt kaut kādu plaisiņu mūsu attiecībās...

Tas, ko es daru, manā izpratnē ir meli, bet nezinu, kā lai savādāk rīkojos. Runa ir par mūsu intīmajām attiecībām. It kā jau viss ir forši, ko mēs tajā gultā darām. Es rūpējos par to, lai viņam ir labi, un viņš ļoti, ļoti par mani, mums gandrīz nav nekādu aizspriedumu, bet viņš tik ļoti koncentrējas uz manu orgasmu, gaida manu reakciju, jautā "vai bija?" ik reizi, kad mēs to darām!

Un es meloju, es to “brīnumu” simulēju... nē, man ir ļoti labi, bet man šķiet, ka es vēl nekad, nekad neesmu orgasmu izjutusi, tādu, kad gribas kliegt, kad gandrīz pazūd samaņa, kad viss trīso, kad nāk raudiens (kā to raksta gudrās grāmatās)! Es par to ļoti daudz domāju, un nāk visādas stulbības prātā, varbūt esmu frigīda, nejūtīga, tāpēc nespēju izjust!!!

Nesen krievu Cosmopolitan lasīju rakstu par sievietēm, kuras spēj izjust orgasmu gandrīz ik uz soļa, un ka vīriešiem tas tik ļoti patīk. Es nesaku, ka arī es tā gribētu, diez vai, bet man pilnīgais izmisums, ka es pat nespēju to sajust visvisintīmākajos brīžos kopā ar puisi, ko neprātīgi mīlu! Varbūt man tā pieredze ir par īsu, jo viņš man ir Pirmais... varbūt fizioloģiska īpatnība, varbūt... ?


Atbild dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite:

Vienmēr ir kaut kas, kas cilvēkiem tiek uzspiests kā paraugs. Paradoksāli, bet tas notiek arī ar orgasmu sievietēm. Protams, orgasms ir dabiska organisma atbilde uz seksuālu un emocionālu kairinājumu. Tomēr katrai sievietei, tāpat kā vīrietim, ir noteikta seksuālā gaume, kuras apmierinājuma rezultātā būs orgasms. Tātad katrs vīrietis, kurš grib būt labs seksuāls partneris savai sievietei, visupirms šo gaumi izpētīs.

Katrai sievietei, tāpat kā vīrietim, orgasma izjūta ir nedaudz savādāka. Vēl vairāk, nereti viens orgasms var atšķirties no cita orgasma stipruma, ilguma un skaita ziņā. Tādēļ jau cilvēkiem patīk sekss, ka šīs sajūtas arī ir unikālas, tajā pašā laikā zināmu lielāku vai mazāku gandarījumu dodošas.

Manuprāt, vienmēr ir jāturas pie tā, ka jāsāk ar pašai sevis izzināšanu – kādi glāsti mani uzbudina; kurās ķermeņa vietās un cik stipri pieskaroties es izjūtu seksuālas sajūtas; cik ātri vai lēni es gribu mīlēties; vai es izjūtu baudu pašapmierinoties vai, ja partneris mani apmierina, glāstot dzimumorgānus ar roku vai skūpstot klitoru; vai ir kaut kas, kas man nepatīk vai sadusmo...

Pēc šī pētījuma veikšanas, Tev būs pašai priekšstats par sevi, savu izjūtu stiprumu un arī orgasmu un sajūtām, kādas rodas tā laikā. Ļoti iespējams, ka tieši Tavas sajūtas atšķiras no grāmatās lasītā vai filmās redzētā, jo jāpatur prātā uzskatāmības nepieciešamību šādās epizodēs. Tas, ko un cik Tu izjūti, ir Tava mīlas sajūta. Ja tā dod Tev apmierinājumu un seksuālā uzbudinājuma atslābumu, viss ir ideāli.

Jāatceras, ka ne visas sievietes kliedz orgasma laikā, tāpat to, ka samaņai nav jāzūd un arī vienmēr nav jāraud, jo, ja tas ir katru reizi, tā ir problēma. Tomēr, ja nav apmierinājuma sajūtas un seksuālā uzbudinājuma atslābuma, meklējumi jāturpina. Iespējams, ka kaut kas trūkst – glāsti, skūpsti, papildus kairinājums, aizskarot krūtis vai klitoru mīlēšanās laikā.

Vienkārši, vajag meklēt to, kas Tev patīk un sagādā baudu, nekautrējoties, jo partneriem parasti patīk otra partnera meklējumi un jutekliski eksperimenti. Saprotams, ja tie nav saistīti ar otra cilvēka fiziskām sāpēm vai ko tamlīdzīgu.

Ir tikai viens noteikts aizliegums - nekad nevajag tēlot orgasmu, jo tas atņem Tev pašai iespēju izjust seksuālu baudu un maldina partneri, jo viņš tādējādi var apgūt, labu gribēdams, tieši to, kas Tev vienkārši visu bojā. Neatņem sev prieku!

Ar cieņu,
Dr. Anita Plūme


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centram. Kādi jautājumi par dzimumattiecībām Tev vēl šķiet apspriešanas vērti? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!