Foto: Pexels
Cilvēks pēc seksa var just vispārēju nomāktību, apātiju, garastāvokļa pazemināšanos, pat tad, ja mīlēšanās bijusi baudpilna. Kāpēc cilvēki raud pēc seksa, un vai ir vērts uztraukties par šādu stāvokli?

Portāls "Daily Afisha" uzrunāja seksologus, lai uzzinātu vairāk par šīm izpausmēm, ko sauc arī par postkoitālo disforiju, un kad tām jāpievērš lielāka vērība. Aprakstīti arī pieredzes stāsti no cilvēkiem, kas vairākkārt piedzīvojusi šādas sajūtas pēc mīlēšanās. Rakstā šīs izpausmes sauksim par pēcakta skumjām.

Patiesībā pēcakta skumjas ir diezgan izplatītas, vismaz nelielās tās izpausmēs. Tiesa, kādos gadījumos tās var būt izteiktākas. 2015. gadā žurnāls " The Journal of Sexual Medicine" publicēja pētījumu, kurā noskaidrojās, ka 46 procenti sieviešu kaut reizi dzīvē ir izjutušas krasu garastāvokļa pasliktināšanos uzreiz pēc seksa, bet pieci procenti juta pēcakta skumju stāvokli vairākas reizes mēneša laikā. Statistikas datu par vīriešiem, diemžēl, nav, kaut gan seksologi atzīmē, ka arī starp vīriešiem šādas izpausmes nav retas.

Kā un kāpēc tā notiek

Foto: Shutterstock

Cilvēki, kuri periodiski piedzīvo garastāvokļa pasliktināšanos pēc mīlēšanās, saka, ka to neietekmē seksa kvalitāte: bieži vien tas notiek pat pēc ļoti baudpilna seksa ar patīkamu partneri. "Es to apzinos kā klikšķi," stāsta jauna sieviete, "rodas sajūta, it kā notiek kaut kas slikts un briesmīgs, sākas trauksme. Reizēm ir domas par to, ko es vispār šajā pasaulē daru." Cita sieviete atklāj, ka gandrīz katru reizi pēcakta skumju sajūtas noved līdz asarām un lielai aizkaitināmībai: "Es ātri apvainojos, visam "piekasos", man ļoti gribas raudāt. Taču nav domu par to, ka es nožēlotu seksu. Ir teju vai fiziska skumju sajūta."

Cilvēki, kuri periodiski piedzīvo garastāvokļa pasliktināšanos pēc mīlēšanās, saka, ka to neietekmē seksa kvalitāte.

Pēcakta skumjas var ilgt no pāris minūtēm līdz trīs četrām diennaktīm. Lielā mērā tas atkarīgs no notiekošā un smaguma pakāpes, kaut gan skaidri nav zināms šo skumju iemesls. Seksologi skaidro, ka tās var ietekmēt dažādi citi faktori cilvēka dzīvē. "Pēcakta skumjas var saukt par simptomu kompleksu, kurš var būt dažādos stāvokļos," stāsta seksologs, psihoterapeits un psihiatrs Mihails Jagubovs. "Iemesls var būt psiholoģiskas problēmas, negatīvi notikumi attiecībās, tendence uz fobijām (piemēram, bailes aplipināties ar slimību), organiski smadzeņu bojājumi, dažādi neiroloģiski un psihiski traucējumi un pat hormonālais disbalanss, kaut gan tas nav apstiprināts."

Jāsaka, ka pēcakta skumjas reti izrādās patoloģiskas. Ārsts, atsaucoties uz savu profesionālo pieredzi, stāsta, ka daudz biežāk nākas risināt tādus seksuālās dzīves problēmjautājumus kā pāragra sēklas noplūde, erekcijas un libido traucējumi, sāpīgas sajūtas seksa laikā. Tajā pašā laikā seksologs atzīmē, ja pēcakta skumjas izpaužas spilgti un ilgi, ir iemesls vērsties pie ārsta seksologa. Biežāk gan šo problēmu atrisina ar psihologa palīdzību.

Psiholoģiskie iemesli

Nereti cilvēki izjūt pēcakta skumjas pēc seksa ar partneri, ar kuru attiecības ir bīstamas. Lūk, reāls piemērs. Sieviete ilgu laiku bija attiecībās ar varmāku (cilvēku, kurš veic fizisku, morālu, ekonomiska vai cita rakstura vardarbību). Viņa ar šo partneri regulāri pēc seksa piedzīvoja garastāvokļa pasliktināšanos: "Mēs bijām pāris, un es līdz galam nesapratu, vai vēlējos ar viņu mīlēties – nu ja reiz visi pāri mīlējas, tad mēs arī. Seksa laikā viss bija kārtībā, bet pēc tam es gāju uz vannasistabu un histēriski raudāju, pati nezinot, kāpēc."

Ģimenes psiholoģe un seksoloģe Marina Travkova skaidro, ka pēcseksa skumju izpausmes tiešām var būt pēc seksa ar partneri, kad tu vienlaikus viņu iekāro un neieredzi: "Cilvēks no sākuma atļauj sev mīlēties, bet pēc tam pats sevi par to grauž".

Man skumjas pēc seksa rodas, ja tas sen nav bijis. Tad izjūtu prieku, bet pēc tam – iztukšotību, – tā taču bieži notiek pēc notikumiem, kurus ilgi gaidīji.

Nereti priekšspēles un seksa laikā dažādas problēmas aiziet otrajā plānā no uzbudinājuma un emocijām. Bet, kad sekss ir beidzies, visa to gūzma atkal uzveļas uz cilvēka.

Dažkārt pēcakta negatīvās emocijas raisa kādi psiholoģiskie uzstādījumi saistībā ar seksu, piemēram, kad cilvēks pārdzīvo par gadījuma attiecībām, jo zemapziņā ir pārliecināts, ka tā ir slikta uzvedība.

Skumjas par zaudēto skaisto brīdi

Foto: Pexels

Vēl viens pieredzes stāsts. Šajā gadījumā cilvēks atklāj, ka viņam pēcakta skumjas vienmēr rodas pēc ilgāka seksa pārtraukuma, turklāt nav svarīgi, ar ko bijis sekss – ar pastāvīgo vai gadījuma partneri: "Es sev skaidroju tā – ķermenis ir atradis no tādām sajūtām, tad "atcerējās", kā ir mīlēties, izjuta prieku, bet pēc tam – iztukšotību, – tā taču bieži notiek pēc notikumiem, kurus ilgi gaidīji."
Kā stāsta seksoloģe, daudziem no mums ir grūti atvērties kādam, izrādīt, cik ļoti esam jutīgi un ievainojami, bet tieši seksa laikā ir tāda tuvība, kad patiesi atdodies otram: "Fizioloģiskā uzbudināmība ir augsta, orgasms tiek gūts, bet pēc tam viss tiek it kā pavērsts otrādi. To varētu salīdzināt ar pieplūdi un atplūdiem – kad cilvēks ir bijis pārāk atvērts, bet tagad viņš grib attālināties ("plūst atpakaļ"), šajās neomulīgajās sajūtās var rasties dažādas negatīvas emocijas."

Ja nerunā par psiholoģiskām vai veselības problēmām, pat visskaistākais sekss vienalga var būt stress organismam, tādēļ zināmas reakcijas, kas atgādina pēcakta skumjas, ir pat dabiskas: kādam uzreiz gribas gulēt, cits vēlas pabūt vienatnē, kādam nāk asaras. Ja tas notiek pa retam, cilvēki to neuztver kā problēmu, novērojusi seksoloģe.

Kad un kāpēc par to runāt ar partneri

Foto: Shutterstock

Pēcakta skumjas var raisīt arī kādas tā brīža problēmas attiecībās ar partneri – strīdi, konflikti, aizdomas par krāpšanu. Šādos gadījumos pēcakta skumjas var pāriet pašas no sevis, taču labāk to apspriest ar partneri. Tiesa, te rodas iespējamība, ka viņš nesapratīs vai, vēl sliktāk, apvainosies. Tam var sekot citas seksuālās problēmas. Seksologi ir vienisprātis, ka viņiem bieži ir grūti tikt skaidrībā, kas kļuvis par iemeslu klienta pēcakta skumjām.

Sāk izvairīties no seksa

"Ja partneris pēkšņi reaģē uz otra skumjām pēc seksa kā kaut kādu nenormālību vai kā apvainojumu viņam, tad tas, kurš izjūt skumjas, sāk uzskatīt sevi par vainīgo. Tas var novest pie problēmām, pie tāda kā apburtā apļa," saka seksoloģe. Viņa turpina, ka cilvēks var sākt izvairīties no seksa, lai netiktu nosodīts, un tas var novest pie tā, ka viņš cenšas izvairīties no seksa vispār.
Problēmas noklusēšana var negatīvi ietekmēt attiecības. Jebkura noklusēšana noved pie tā, ka partneri izvairās viens no otra, bet nereti tas noved līdz attiecību pārtraukšanai, tādēļ ir svarīgi runāt ar otru par pēcakta skumjām. Galvenais saprast, kā.

Seksoloģe iesaka ievērot galveno labas komunikācijas likumu: "Jārunā pirmajā personā – par sevi un savām sajūtām. Piemēram, godīgi atzīsties, ka tu nezini, kādēļ tā notiek, bet ka reizēm tā ar tevi ir. Ja tas nav saistīts ar partneri, vari palūgt tādās situācijās uzvesties noteiktā, palīdzošā, veidā." Svarīgi būt taktiskiem un godīgiem.

Ko darīt

Kopumā, ja periodiski rodas pēcakta skumjas un tās netraucē, nav jāuztraucas – visticamāk, tas ir normāli. Ja tu jūti, ka negatīvās sajūtas pēc seksa satrauc un ietekmēt pāra attiecības, runā par to ar viņu un centies viņu neievainot. Ja neizdodas, apmeklē labu speciālistu, kurš varēs palīdzēt tikt galā ar to, kas ir šo emociju patiesais iemesls.

Tomēr jāatceras, ka reizēm pēcakta skumjas rodas nopietnu saslimšanu dēļ – psihiskām, neiroloģiskām vai, piemēram, endokrinoloģiskām. Tādēļ rūpīgi jāseko līdzi savai veselībai un jāpievērš uzmanība citām izmaiņām organismā un emocijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!