Foto: Privātais arhīvs

"Vai ir iespējams noslēgt līgumu, kas neatļauj pusēm šķirt laulību pat tiesas ceļā?" – tik lakonisku jautājumu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā taujā kāds vīrietis vārdā Mārtiņš.

Atbild juriste Inga Rjabčikova: "Latvijas Republikas Satversmes 110. pantā ir noteikts: "Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni ..".

Civillikuma 32.– 145. pantā ir noteikta laulības noslēgšanas un izbeigšanas kārtība.

Turklāt Civillikuma 70. pantā ir noteikts: "Tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu."

Kā arī, stājoties laulībā, "dzimtsarakstu nodaļas amatpersona jautā līgavainim un līgavai, vai viņi vēlas doties laulībā. Ja abi izsaka šo vēlēšanos, amatpersona izsludina, ka uz šīs vienošanās un likuma pamata laulība ir noslēgta (atbilstoši Civillikuma 57. pantam). Tātad laulības pamats ir abu pušu brīvprātīga vēlēšanās.

Savukārt līgums ir tiesisks darījums, kas ir "atļautā kārtā izdarīta darbība tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai".

Turklāt "katrā tiesiskā darījumā jāņem vērā dalībnieki, priekšmets, gribas izteikums, sastāvdaļas un forma".

Tāpat saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību Konvencijas 5. pantu "ikvienam ir tiesības uz personisko brīvību un drošību. Nevienam nedrīkst atņemt brīvību".

Tādējādi līgumu, kas aizliegtu šķirt laulību, nav iespējams noslēgt, tam nebūtu tiesiskā spēka, visupirms jau ņemot vērā vispārējo cilvēktiesību principus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!