Foto: Shutterstock
Kamēr vēl nav atrasta otrā pusīte, ar kuru gribas veidot savu ģimenes ligzdiņu, viens no populārākajiem un izdevīgākajiem variantiem ir dzīvot ar kādu kopā. Bieži vien tā ir vienas mājvietas dalīšana ar draugiem, paziņām un dažreiz arī iepriekš nepazīstamiem cilvēkiem. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, iepazīstinām ar lietām, ko vērts noskaidrot pirms kopīgas ievākšanās.

Arī tad, ja plāno dalīt mājokli ar cilvēku, kuru šķietami labi pazīsti, ieteicams nenovērtēt šos jautājumus par zemu. Viena lieta ir pāris stundas vai dienas pavadīt vienā mājoklī, taču dalīt vannasistabu, virtuvi un viesistabu katru dienu, ir pavisam cits stāsts. Taču īpaši svarīgi turpmākajās rindās minētie jautājumi ir gadījumos, ja savā mājoklī plāno vienu istabu izīrēt cilvēkam, kas sākumā ir svešinieks.

Kā tu pavadi brīvos vakarus?

Ja tavam potenciālajam dzīvokļa biedram visas brīvdienas sastāv no došanās ārpus mājas un kārtīgām ballītēm līdz rīta gaismai, bet tu labāk paliec gultā, skatoties seriālus, jums varētu rasties konflikti. Tas, protams, nenozīmē, ka ikreiz strīdēsieties, tomēr nevar izslēgt iespējamību, ka viens otru ātri nokaitināsiet.

Kāds ir tavs ienākumu avots?

Kamēr esat tikai draugi vai paziņas, tevi var neinteresēt otra maciņa biezums, taču, dalot mājokli, situācija kardināli mainās. Tev ir svarīgi noskaidrot, cik stabils šim cilvēkam ir darbs, vai viņam nav milzīgu parādi un vai beigu galā nebūsi vienīgā maksātāja. Svarīgi arī gūt lielāku ieskatu tajā, ko otrs cilvēks dara pēc darba vai dienas laikā, lai saprastu, kāda ir viņa attieksme pret naudu. Ja draudzene regulāri katru algu iztērē pirmajā dienā, vērts apdomāt, vai viņa ir labākā kandidatūra dzīvokļa biedra statusam.

Vai tev patīk gatavot?

Atbilde uz šo jautājumu ļaus saprast, cik bieži savu mājokļa biedru redzēsi virtuvē un cik liela rūme gan produktiem, gan gatavošanai viņam būs nepieciešama. Ja vienā, nelielā dzīvoklī mīt vairāki cilvēki, kuriem kulinārija ir tuva sirdij, situācija var būt apgrūtināta.

Vai tu satiecies ar kādu?

Ja atbilde ir pozitīva, par to būtu vēlams vienam otru informēt jau iepriekš, lai izvairītos no neveiklas tikšanās pie vannasistabas durvīm. Saprotams, ka šādās situācijās mājās regulāri parādīsies arī trešais cilvēks, tāpēc svarīgi nospraust robežu starp privāto un kopīgi lietojamo zonu, lai nebūtu jājūtas kā ciemiņam savās mājās. Tāpat vajadzētu izveidot konkrētu plānu, kā rīkoties, ja gribas ciemos uzaicināt draugus vai paziņas, kurus otrs labi nepazīst.

Kāda ir tava attieksme pret dzīvniekiem?

Nevar izslēgt iespējamību, ka cilvēkam ir alerģija no dzīvnieku spalvām vai pagātnē piedzīvots kāds nepatīkams atgadījums, kas pārvelk dzīvnieku turēšanai mājvietā treknu svītru. Tev ir jābrīdina otrs, ja mājās ir kaķis, jūrascūciņa vai runājošs papagailis, jo savā ziņā rūpes par šiem mīluļiem kļūst arī par jaunā dzīvokļa biedra atbildību.

Cik bieži tu parasti ceļo?

Un šajā gadījumā ir vienalga, vai jaunais iemītnieks dodies pie radiniekiem uz citu pilsētu, ekskursijās vai tālākos ceļojumos ārpus Latvijas. Atbilde uz šo jautājumu palīdzēs stādīties priekš, cik bieži mājoklis paliek viena cilvēka rīcībā.

Kā, tavuprāt, mēs sadalīsim pienākums?

Nav pat jābūt absolūtam pedantam, lai ar dzīvokļa biedru pamatīgi sastrīdētos par jautājumiem, kas skar tīrību. Taču ārkārtīgi kārtīgam cilvēkam būs teju neiespējami sadzīvot ar kādu, kurš var vairākas dienas izlietnē turēt netīrus traukus vai mazgāt veļu tikai tad, kad tā gāžas jau laukā no paredzētās kastes. Ja tu ieņem pedanta loma, bet otrs gatavs visu novilkt līdz pēdējam, nebrīnies, ka lielākoties visus mājas darbus pildīsi dubultā.

Vai tev ir kādi īpaši ieradumi?

Šajā gadījumā runa ir gan par kaitīgiem, piemēram, smēķēšana, gan arī vienkāršiem ieradumiem, piemēram, katru rītu celties pussešos un cept olas. Pirms ievācieties dzīvot kopā, svarīgi saprast, vai jums ir kaut līdzīgi dienas režīmi un paradumi, lai viens otram netraucētu naktsmieru un atpūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!