Foto: Shutterstock
Attiecībās dažkārt mēdz pienākt brīdis, kad vismaz vienam no partneriem ienāk prātā doma par precēšanos. Tomēr pastāv iespēja, ka otrs partneris to nevēlas, un visbiežāk no laulībām mēdz izvairīties vai atlikt tās uz vēlāku laiku tieši vīrieši. Mēģināsim noskaidrot, kāpēc vīriešus biedē doma par laulībām, un ko viņi domā par sievietes lomu tajā.

Vīriešiem, protams, ir savs viedoklis par laulību tēmu, turklāt daži nevēlas nosaukt savu vārdu un atklāti dalīties savās domās. Portāls "Ekonet" skaidro kāda vīrieša viedokli par šo tēmu – viņš uzskata, ka vīriešu acīs laulības visu tikai sabojā. Viņš pauž savas domas kā grēksūdzi, galvenokārt, savai mīļotajai: "Es zinu, ka esmu "mudaks", bet citas iespējas kaut ko paskaidrot tev reāli nesaskatu. Jā, mēs ar tevi, dārgā, dzīvojam kopā, guļam vienā gultā, audzinām kopīgo kaķi, es iepazīstinu tevi ar saviem draugiem un turu tavu roku, ejot pa ielu. Es tevi mīlu, bet kāds tam sakars ar precēšanos? Piedod, es tiešām nesaprotu. Laulības sievieti neatgriezeniski sabojā, tici man, es zinu – esmu mēģinājis." Vīrieša nevēlēšanos precēties skaidro arī zinoši eksperti.

Kādēļ precēties, ja var būt kopā tāpat?

Iespējams, ka tāpēc sievietes raujas apprecēties visiem iespējamiem spēkiem, jo tad varēs vairs neslēpt savu ne visai patīkamo raksturu, kaut gan sievietes to tāpat neprot noslēpt – vismaz ilgstoši ne, uzskata anonīmais rakstītājs. "Man patīk tavs daudzpusīgais raksturs, man patīk arī tavas garās kājas un tas, ka tu mani nevazā pa klubiem. Es tikai nesaprotu, kāpēc man tas viss ir jāapliecina rakstiski, turklāt citu liecinieku klātbūtnē. Turklāt es neesmu drošs, vai tu nepārvērtīsies pēc kāzām," vīrietis dalās savās pārdomās.

Foto: Shutterstock
"Tu man piedāvā iet pie psihoterapeita, lai noskaidrotu, kāpēc man tik ļoti nepatīk ideja par laulībām. Savukārt es kaut kā ne visai saprotu: vai tiešām psihoterapeits man izskaidros, kāpēc man tās nepatīk un es nevēlos precēties? Tas esot brīnišķīgs notikums, savukārt es kļūdos?" vīrietis ir sašutis.

"Tev ir jāzina, lūk, kas: es jau reiz esmu bijis precējies un zinu, ka laulības nenes neko labu – tās nepalielina otram veltīto uzticību uz katru attiecību kvadrātmetru un pat vakariņas no laulībām nekļūst garšīgākas. Starp citu, Tu diez vai sāksi gatavot, un es, visticamāk, nepārtraukšu krākt. Noteikti kaut kas aizies greizi."

"Piemēram, parādīsies sajūta, ka mūs kāds ir sasaistījis. Tev taču patika, ka es esmu tava brīvā izvēle un ka tu vari jebkurā brīdī sakārtot savus čemodānus un aiziet! Šī sajūta var pazust acumirklī, un pretim var rasties cita sajūta – "paciet mani"," vīrietis ir nelokāms. "Redzi, cilvēki viens pie otra pierod. Vīrs un sieva kļūst par radiniekiem un pēc laika var sākt viens otru ietekmēt. Es to nevēlos. Turklāt es uzskatu, ka mēs jau esam precēti, jo dzīvojam kopā trīs gadus, un mūs nevieno tas smagums, kas parasti rodas sasodītās laulības laikā. Ak, jā, un es neciešu birokrātiju. Ja man pazudīs pensionāra apliecība, es neiešu to atjaunot."

"Starp citu, man ir draugi, kas 40 gadus ir nodzīvojuši kopā kā vīrs un sieva, bet bez zīmoga pasē, un vienmēr bijuši laimīgi. Varbūt tāpēc, ka viņi zināja, ka, ja nu kas, jebkurā brīdī var piecelties un aiziet, un nenākt atpakaļ pat pēc laulības šķiršanas apliecības? Jums, sievietēm, vajadzētu novērtēt savu brīvību, nevis jautāt, kad mēs beidzot apprecēsimies," viņš uzskata.

Piedod, dārgā – nekad!

Ko no visa dzirdētā var secināt? Daļa vīriešu baidās no laulībām, jo nevēlas būt saistīti oficiāli un viņiem ir nepieciešams saglabāt vismaz teorētisku statusu "es esmu brīvs, un tu mani nepiesiesi". Otrs variants - ja vīrietis jau ir bijis laulībā, un viņam ir bijusi nepatīkama pieredze, jo sieva ar laiku "ir mainījusies", un viņam negribas atkārtot iepriekšējo scenāriju, tāpēc rodas visādas atrunas.

Portālā "JV" ir apkopots speciālista viedoklis par šo jautājumu. Ja jūs jau vairākus gadus esat kopā, dalāt vienu dīvānu un mājas pienākumus, draugi jau sen jūs uzskata par ģimeni, radinieki jautā par precībām, bet vīrietis precēties nevēlas. Kāpēc gan tā notiek, stāsta "Racionālās psiholoģijas centra" vadītājs Mihails Horss: "Psiholoģiskie cēloņi var būt vairāki. Apkopojot vairāku vīriešu viedokli, man tapa skaidrs, ka tādi, kas kategoriski nevēlas precēties, nav daudz. Tā ir labā ziņa. Sliktā ziņa ir tāda, ka lielais vairums, kas bija kategoriski pret laulībām, motivēja savu nostāju ar "es pagaidām neesmu gatavs". Taču psiholoģijā to uzskata par atrunu."

"Objektīvu iemeslu, kāpēc vīrietis nevēlas saistīties oficiāli, patiesībā ir tikai divi. Viņš vai nu nemīl sievieti pietiekami stipri, lai saistītu ar viņu savu dzīvi, vai viņš pagaidām vispār nevēlas veidot ģimeni un negrib skaļi atzīt, ka viņam ir labi tā, kā dotajā mirklī," uzskata eksperts. Protams, ir jau vēl trešais iemesls, proti – vīrietis jau ir bijis precējies un ir smagi vīlies.

Ko darīt sievietei, ja viņa vēlas precēties?

Foto: Shutterstock

Sievietei ir jārunā ar vīrieti tieši – aci pret aci. "Tas nav viegli, taču, kā zināms, vīrieši nesaprot mājienus un runāšanu "caur puķītēm"," skaidro psiholoģe Jūlija Terehova. "Sagatavoties šādai sarunai psihologi parasti iesaka jau iepriekš, sākotnēji apdomājot, kādu atbildi tu vari sagaidīt no vīrieša un ko tu sagaidi no laulībām kā tādām," viņa uzsver.

Mihails Horss iesaka sekojošo: "Piemēram, uzraksti uz lapas, kāpēc vēlies precēties, norādi visus iemeslus. Atbildot uz jautājumu "kāpēc", izraksti tos momentus, kas tev nepatīk attiecībās pašlaik, un pēc tam – to, ko tu sagaidi no laulībām. Orientējies uz savām sajūtām, nedomājot par psiholoģiskajiem momentiem vai to, ko padomātu radinieki."

Kā apspriest nevēlēšanos precēties

Visvienkāršāk būtu sākt sarunu ar savu vēlmju izteikšanu. Nenoniecini un nepārmet partnerim, sakot, ka viņš dara tevi nelaimīgu vai nemīl tevi, un tāpēc nevēlas precēties. Tā vietā labāk pastāsti partnerim par savām jūtām, paskaidrojot, kāpēc tu vēlies precēties. Pēc tam dod vīrietim laiku. "Esi gatava, ka viņš "paņems pauzi", lai apdomātos un pieņemtu lēmumu – jebkādu. Pēc divām trim nedēļām pie šīs sarunas varat atgriezties, lai uzzinātu, vai tad viņš vēlas precēties vai nē," iesaka eksperts Horss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!