Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Manam vīram (vecums - mazliet pēc 40), kuram ir bijis daudz dažādu psiholoģiska rakstura problēmu (viņš ir bijis mātes negribēts bērns, ilgi cietis no depresijas un mazvērtības kompleksa), jau vairākus gadus ir parādījušās atmiņas halucinācijas jeb t. s. "viltus atmiņas". Respektīvi, viņš "atceras", ka ir darījis vai teicis lietas, ko nekad nav ne darījis, ne teicis un otrādi. Tas nevar neradīt konfliktsituācijas ģimenes dzīvē - piemēram, ja cilvēks apgalvo, ka ir apmaksājis rēķinu, bet vēlāk izrādās, ka rēķins nav apmaksāts; ja cilvēks apgalvo, ka ir izdarījis kaut ko ļoti svarīgu, bet vēlāk izrādās, ka tas nav izdarīts.


Papildus problēmas rada tas, ka mans vīrs neatzīst, ka viņam ir šāda problēma, nikni aizstāv savas "viltus atmiņas", pastāv uz to, ka ir izdarījis, ir pateicis. Nereti glābiņš ir bijis tikai tas, ka līdzās ir bijuši bērni, kuri ir iebilduši: tēti, tu tā neteici. Esmu izmisumā no šīm konfliktsituācijām, kuras atkārtojas, turklāt, kad jaunā konfliktsituācijā vīram atgādinu, ka iepriekš taču arī izrādījās, ka viņš nebija pateicis, nebija izdarījis, viņš to neņem vērā. Viņš uzskata, ka es tīšām uz viņu "kliedzu"; "meklēju asumus"; provocēju konfliktus, bojāju attiecības un tā tālāk. Jā, atzīstos, ka ne vienmēr izturos tā, kā varbūt vajadzētu- tomēr esmu tikai cilvēks, turklāt nonāku aizvien dziļākā izmisumā par šo situāciju.

Jautājums - kādi varētu būt cēloņi? Cik tas ir nopietni, vai situācija var progresēt? Kur mums griezties? Ko man darīt, lai vīram palīdzētu?

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv. Konsultēšana skaipā: benita.griskevica):

Atbilde: Labdien! Piekrītu, ka Jūsu vīram ir nopietnas problēmas, kas sāpīgi ietekmē tuviniekus.  No tā, ko ļauj uzzināt Jūsu vēstule, var domāt par vairākām iespējām - psihisku slimību, galvas smadzeņu bojājuma sekām (trauma, psihoaktīvu vielu lietošana, audzējs) vai meliem. Pēdējā  iespēja būtu ticama tad, ja realitātei neatbilstoši apgalvojumi ir vairāk vai mazāk par vienu tēmu un liecina par norunu un pienākumu nepildīšanu, piemēram, - ne vien rēķins nav apmaksāts, bet arī nauda pazudusi.

Ja šādas situācijas atkārtojas, un cilvēks dedzīgi noliedz savu atbildību un vienmēr atrod attaisnojumus, tad tie nav atmiņas traucējumi vai murgi, bet gan meli, un var domāt, piemēram, par azartspēļu atkarību. Kā precīzi nosaukt to, kas notiek ar Jūsu vīru, var noteikt tikai ārsts tiešā kontaktā un veicot izmeklējumus. "Viltus atmiņas", ko jūs minat,  ir fenomens, kas vairāk saistīts ar suģestiju un neskar nesenas sadzīviskas situācijas.

Jūs savam vīram varat palīdzēt, pirmkārt, saprotot, ka Jūs nevarat palīdzēt viņam it visā. Jūsu, kā ikviena cilvēka spēki, nav bezgalīgi, un ir jādomā, kā saglabāt savu emocionālo līdzsvaru un dzīvesprieku. Vīram pašam jākļūst pret sevi žēlīgam un jāmeklē palīdzība. Ārsta psihiatra konsultācija ir absolūti nepieciešama!

Lai izdodas! Ar cieņu, Benita Griškeviča, psiholoģe psihoterapeite.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!