Foto: Shutterstock
Kam gan negadās no rīta aizgulēties, jo aizmirsts uzlikt modinātāju, mašīna nav bijusi iedarbināma vai satiksme pilsētas centrā tik liela, ka sastrēgumā pavadīts tik ilgs laiks, ka nokavēts darbs. Šie ir visai ticami un attaisnojami iemesli. Taču vai vari iedomāties, ka darbu tiešām nācies kavēt, jo vāvere ielauzusies virtuvē pa logu, tev iekoda pīle, ejot cauri parkam, vai noticis vēl kas cits absolūti neticams? Darba devēju un ņēmēju sastapšanās vietne "Career Builder" savā ikgadējā pētījumā apkopojuši trakākos un amizantākos attaisnojumus, kurus darbinieki klāstījuši saviem bosiem, jo kavēts darbs.

Bez amizantajiem attaisnojumiem, pētījumā atklāts, ka kopš pērnā gada veiktā pētījuma, aizvien mazāk darbinieku izmanto attaisnojumu, ka ir saslimuši, kaut patiesībā nav. Šādu iemeslu, lai neietu uz darbu, izmantojuši vien 35 procenti aptaujāto (pērn šis rādītājs bijis 38 procenti). Pētījums veikts ASV un tiešsaistē aptaujāti 3100 darba ņēmēju un 2500 darba devēju, laika posmā no šī gada 11. augusta līdz 7. septembrim.

Kad pētījuma veicēji jautāja, kāpēc darbinieki melojuši par to, ka ir slimi, 28 procenti atbildējuši, ka vienkārši nav gribējies iet uz darbu, bet 27 procenti no ļaunprātīgajiem "bastotājiem" atzinuši, ka izmantojuši šo dienu, lai dotos pie ārsta. 24 procenti atzinuši, ka saslimšanas atrunu izmantojuši, jo gribējuši atpūsties, bet 18 procenti no aptaujātajiem gribējuši izgulēties.

Foto: Shutterstock

Dullākie darba kavēšanas iemesli

Aptaujā darba devējiem un arī pašiem darbiniekiem tika prasīts, kādi tad ir bijuši iemesli, kāpēc uz darbu nav aiziets. Lūk, dažas atbildes no aptaujas:

  • Ozons lika riepām izlaist gaisu;
  • Darbinieces multikatls uzsprāga un nobiedēja māsu, tāpēc viņai bija jāpaliek mājās;
  • Darbiniekam bijis jāapmeklē sievas māsīcas mājdzīvnieka bēres, jo viņš bija tā onkulis un zārka nesējs;
  • Darbiniece spiesta palikt mājās, jo policija veikusi pārmeklēšanu;
  • Darbiniekam bijis jāliecina pret narkotiku dīleri un dīlera draugs viņu aplaupījis;
  • Darbiniece atbildējusi, ka matu saknēs redzama viņas dabīgā matu krāsa, tāpēc viņai esot bijis jāiet pie friziera, jo izskatījusies nekārtīga;
  • Kāds darbinieks apēdis kaķu barību tunča vietā, tāpēc neiedomājami saslimis;
  • Bet kāda cita darbiniece atbildējusi, ka viņa pati neesot saslimusi, bet gan viņas lama;
  • Kāda sieviete izmantojusi epilējošu krēmu padusē un guvusi apdegumus. Rezultātā viņa nav varējusi nolaist rokas gar sāniem;
  • Darbiniekam bijusi mūža boulinga spēle, tāpēc nav varējis ierasties darbā;
  • Darbiniece piedzīvojusi traumējošu stresu pateicoties milzīgam zirneklim, kas atrasts viņas mājās. Viņai bijis tur jāpaliek, lai tiktu ar zirnekli galā;
  • Bet kāds darbinieks vienkārši atbildējis, ka viņam bija labākas lietas, ko darīt;
  • Kāda sieviete apēdusi pārāk daudz dzimšanas dienas kūkas gabaliņu;
  • Kādu darbinieku sakodusi pīle, tāpēc viņš neieradies darbā.

Pētījumā arī atklāts, ka, lai gan 67 procenti no priekšniekiem saviem darbiniekiem uzticas, 33 procenti tiešām pārbaudījuši, vai darbinieki nemelo par savu kavēšanas iemeslu. Viens no populārākajiem minētajiem paņēmieniem, kā pārbaudīt slimniekus – palūgt uzrādīt ārsta zīmi. Citi vienkārši piezvanījuši, bet 18 procenti no priekšniekiem, kas piedalījušies aptaujā, pat atzinuši, ka aizbraukuši līdz darbinieka mājai.

Bet trešdaļa (34 procenti) no aptaujātajiem darba devējiem atzinuši, ka darbiniekus pieķēruši melojam pateicoties sociālajiem tīkliem. Tāpat viltus slimošana kā darba kavēšanas iemesls tiek izvēlēts visbiežāk tieši decembrī, kad šo attaisnojumu izmantojuši 21 procents respondentu. Vēl populāri mēneši ir jūlijs (16 procenti kavējumu) un janvāris (14 procenti). Bet visbiežāk uz darbu neierodas pirmdienā (48 procenti gadījumu), kā arī piektdienā (26 procenti).

Un kādu iemeslu tu esi minējusi priekšniekam reizēs, kad neesi ieradusies uz darbu tāpēc, ka sagribējies brīvdienu? Pastāsti mums komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!