Foto: Shutterstock

Lai arī netrūkst paraugu un piemēru, kā noformēt dzīves aprakstu jeb CV (Curriculum Vitae), kādu informāciju tajā iekļaut, bet ar ko jābūt uzmanīgiem, arvien kā īlens no maisa izlien kļūdas, kas atkārtojas. Atkal un atkal. Tādēļ apkopojām ieteikumus, kā padarīt CV kvalitatīvāku un samazināt iespēju, ka personāla speciālists jau pirmajās sekundēs to ieliks kastītē "neder".

Konsultē personāla vadītāja Dana Bondare-Bērziņa

Pievērs uzmanību sensitīvajai informācijai

Jautājums par to, vai CV norādīt dzimšanas gadu, ģimenes stāvokli, bērnu skaitu, precīzu dzīvesvietas adresi ir katras personas brīva izvēle. Personāla vadītāja un atlases speciāliste Bondare-Bērziņa norāda, ka ja kandidātam ir uztraukums vai šaubas, vai šī informācija viņu nenostādīs nevienlīdzīgākā pozīcijā ar citiem, to var neiekļaut CV.

Sadaļā pie personas datiem noteikti jānorāda kontaktinformāciju: e-pasta adresi un tālruņa numuru. Īpaša uzmanība jāpievērš e-pasta adresei. Nebūs labais tonis norādīt e-pastu, kas, piemēram, sākas ar "edgars666", "zaķēns" utt., jo tas var potenciālā darba devēja uztverē sēt šaubas par izvirzītās kandidatūras nopietnību. Lietišķās saziņas nolūkos ieteicams izveidot e-pasta adresi, kas ietver vārdu un uzvārdu.

Ar foto vai bez?


Klupšanas akmens reizēm izrādās arī nepiemērota fotogrāfija. Arī tās pievienošana nav obligāta, bet, ja tomēr vēlaties CV iekļaut fotogrāfiju, tai jābūt lietišķai un profesionālai. Absolūts tabu ir bildes no ceļojumiem, atpūtas brīžiem kafejnīcā vai tādas, kur redzami arī citi cilvēki, piemēram, CV autors kopā ar otru pusīti. Var rasties jautājums – kurš no šiem cilvēkiem tad īsti uz kandidē uz amatu? Lūk, reāls piemērs no dzīves – vīrietis, kurš pretendēja uz visnotaļ solīdu amatu, savam CV bija pievienojis fotogrāfiju, kur redzams atpūtas mirklī ar konjaka glāzi vienā un cigāru – otrā rokā.

Tāpat svarīgi, lai fotogrāfijai būtu neuzkrītošs fons, lai tā nav uzņemta tipiskā selfija jeb pašbildes manierē. Sejas izteiksmei jābūt labvēlīgai, viegls smaids un acīs manāmai enerģijai. Ne mazāk būtiski, lai fotogrāfija būtu uzņemta nesen. Ja neesi līdz galam pārliecināts vai foto ir atbilstošs, tad labāk to nepievieno.

Gramatika un stila kļūdas

Izlaisti burti vai vārdi, neveikli veidoti teikumi, nepareiza dzimte un vēl citas gramatiskas un stilistiskas kļūdas ne tikai apgrūtina teksta uztveršanu, bet arī modina šaubas par pretendenta patiesajām prasmēm. Jāņem vērā, ka, pat ja uzrakstīto būsiet pārlasījis vairākas reizes no vietas un pašam šķitīs, ka kļūdu tekstā nav, kāds sīkums var paslīdēt garām nepamanīts. Kādēļ? Tam ir zinātnisks izskaidrojums. Raugi, jo vairāk smadzenes ir iepazinušās ar drukāto saturu, jo mazāk spēj koncentrēties uz detaļām, respektīvi, paša radītu tekstu smadzenes uztver kā vizuālu veselumu, nevis kā atsevišķas teikuma daļas. Lai no šādiem misēkļiem izvairītos, uzrakstīto ieteicams iedot izlasīt kādam citam. Palūdz novērtēt ne tikai gramatiskās un stilistiskās kvalitātes, bet arī to, cik skaidrs un saprotams viņam šķiet teksts.

CV nav kopotie raksti – uzmanīgi ar darba pieredzes uzskaitījumu

Sāc ar savu darba vietu uzskaitījumu hronoloģiskā secībā, kā pirmo norādot esošo vai pēdējo darba vietu. Joprojām diezgan izplatīta kļūda ir sākt ačgārni, ar pašu pirmo. Tāpat centies sasaistīt līdzšinējo pieredzi ar vakanci, uz ko pretendē, iekļaujot veiktos darba pienākumus CV. Atceries, ka nepietiek tikai uzrakstīt amatu, kādus līdz šim esi ieņēmis, nosaukumus, noteikti nepieciešams sīkāks pienākumu izklāsts, vari uzskaitīt arī svarīgākos sasniegumus, ar ko īpaši lepojies, piemēram, veiksmīgākos projektus vai iniciatīvas, ko tieši tu esi ieviesis. Vēl – personāla atlases speciālisti novērtēs, ja kandidāts būs minējis ne tikai uzņēmuma nosaukumu, kurā līdz šim strādājis, bet arī tā darbības jomu, nozari.

Nepārcenties ar apjomu! Vislabāk, ja tavs CV ietilpst vienā, maksimums – divās lappusēs. Bondare-Bērziņa neslēpj, ka viņai savā praksē ir nācies saskarties ar sešu, septiņu un pat vairāk lappušu gariem CV.

Hobijus ieteicams aizstāt ar papildu prasmēm


Hobijus un intereses pēdējā laikā uzskaita aizvien mazāk. Ja izlem iekļaut šādu informāciju, atceries, ka darba intervijā par to var pajautāt, tādēļ, ja minēta, piemēram, grāmatu lasīšana, esi gatavs atbildēt uz jautājumu par pēdējo izlasīto grāmatu. Lai nesanāk neveikla stomīšanās.

Nekļūdīsies, ja kodolīgi uzskaitīsi un aprakstīsi papildus iegūtās prasmes, kas varētu lieti noderēt konkrētajai vakancei. Tie var būt kursi, semināri, padziļināta kādas konkrētas tēmas apguve. Būtībā tie ļoti lielā mērā atspoguļo arī tavas intereses.

"Tu nezini, kas lasīs un vērtēs tavu CV – šīs lietas ir ārpus tavas kontroles. Bet, tas kas ir tavos spēkos, arī nav maz. Sākot ar to, ka, ja patlaban esi darba meklējumos, jau šodien atver savu CV un paskaties, vai tajā nav kas uzlabojams un pilnveidojams," mudina Bondare-Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!