Foto: Shutterstock
Atteikt ir grūti. Mēs bieži baidāmies teikt "nē", jo pārdzīvojam, ka tas citus mudinās aizdomāties, cik labi cilvēki mēs esam. Mēs baidāmies pazaudēt statusu sabiedrībā, zaudēt citu labvēlību vai pat viņus pievilt.

Portālā "Medium.com" personīgās izaugsmes trenere Lorija Milnere piedāvā iepazīties ar universāliem piemēriem, kā pateikt "nē", skaidri nemaz neizsakot šo īso vārdiņu, turklāt padomi varētu noderēt gan privātos, gan darba jautājumos.

Vārds "nē" ir tik ļoti cieši saistīts ar vainas apziņu un bailēm, ka mēs cenšamies ātri vien visam piekrist. Pat ja esam līdz ausīm aizņemti darbos, mēs jau vairs nespējam atteikt un neizpildīt kolēģa, paziņas vai radinieka "mazo lūgumu". Paskaiti, cik daudz šādu "nelielo pakalpojumu" nedēļas laikā tu esi atteicis, un tu sapratīsi, kādēļ knapi turies uz kājām, kamēr citi pamatoti izmanto visus tavus resursus.

Prasme pateikt "nē" ir nepieciešama ne tikai tādēļ, lai aizsargātu personīgās robežas, bet arī tāpēc, lai saglabātu savu reputāciju. Kad mēs pārāk bieži piekrītam jauniem projektiem, piemēram, darbā, mums neizbēgami nākas ziedoties par labu kvantitātei, nevis kvalitātei. Bet ja kvalitātes zūd, apkārtējie to atceras, lai cik lielisku lietu tu nebūtu paveicis iepriekš.

Par laimi, atteikumam nebūt ne obligāti ir jāsaka vārdiņš "nē". To var izdarīt arī citos veidos.

Kā atteikt, nesakot 'nē'

Precizēt termiņus

Kad kāds lūdz izdarīt kādu pakalpojumu, mūsos bieži pamostas ego, kuru kārtējo reizi gribas arī parādīt – cik gan mēs esam lieliski! Bet tā rezultātā mēs pašpārliecināti apsolām, ka viss būs gatavs jau nākamajā dienā.

Tā vietā vienmēr labāk pavaicāt, līdz kuram datumam jāizpilda lūgums. Iespējams, tas var pagaidīt līdz nedēļas beigām vai pat mēneša beigām. Protams, steidzamās lietās izvairīties nesanāks. Galvenais ir pārstāt domāt, ka absolūti visi lūgumi ir neatliekami.

Nosaki reāli plānu gaidām

Nākamreiz, kad tev kaut ko lūgs, nomaini savu tūlītējo piekrišanu ar vienu vienkāršu frāzi: "Es pārbaudīšu savu grafiku un atbildēšu nedaudz vēlāk".

Šī maģiskā atbilde ļaus paņemt nelielu pauzi. Pa to laiku tu varēsi pārbaudīt savu darāmo darbu sarakstu, ielūkoties uzdevumos, pie kuriem jau patlaban strādā, un izlemt, vai tev izdosies izpildīt lūgumu vai nē.

Ja brīva brīža tev neatradīsies, atbilde var būt aptuveni šādā stilā: "Esmu noslogots līdz pirmdienai. Vai derēs, ja pie tava jautājuma ķeršos klāt otrdien?". Tas nebūs tiešs atteikums, bet liks sarunas biedram saprast, ka pirmajā vietā tev ir tavas personīgās prioritātes un uzdevumi.

Protams, steidzamām lietām šī metode nederēs. Bet tās būtība ir tāda, lai atradinātos pārāk ātri pateikt "jā", piemirstot par savām problēmām.

Piedāvāt alternatīvu

Visiem mums dažreiz rodas vēlme izdabāt citiem. Tomēr ir svarīgi iemācīties to darīt nevis uz savu projektu rēķina, uzdevumiem un pašsajūtas.

Ja tev tiek lūgts kaut kas, ko nevari izpildīt, piedāvā citu risinājumu. Piemēram: "Tagad man nekādi nesanāks tam pieķerties, bet es varu iedot cita speciālista kontaktus vai nosūtīt saiti, kas palīdzēs atrisināt jautājumu".

Nebūt ne vienmēr jāupurē savs laiks. Ja tu cilvēkam vari palīdzēt tikt skaidrībā ar viņa problēmu citā veidā, tas ir ne mazāk vērtīgi.

Ļaut kādam citam noteikt prioritātes

Ko darīt, ja tev kādu lietu lūdz priekšnieks? Tā vietā, lai uzreiz teiktu "jā", pamēģini atbildēt citādi: "Tagad es strādāju pie vairākiem uzdevumiem. Kurus no tiem tu uzskati par prioritāriem? Kam man būtu jākoncentrējas vispirms?".

Tāda atbilde sarunas biedram parādīs, ka esi jau pietiekami aizņemts un tagad viņam pašam jāizlemj, kā tev labāk saplānot laiku. Tas priekšniekam atgādinās par to, ka katra darba izpilde prasa spēkus un jauni uzdevumi liek veltīt mazāk uzmanības iepriekšējiem. Bet tātad, – priekšniekam pašam nāksies pārdalīt tavu darba slodzi.

Foto: Shutterstock

Kādēļ ir svarīgi iemācīties atteikt

Ne visas lietas ir tik steidzamas, un nebūt ne visas ir vienādas. Prasme pateikt "nē" ievērojami maina dzīvi. Mēs pārstājam būt par sava grafika ķīlniekiem un kļūstam par tā noteicējiem.

Iesākumā tev varētu būt ne īpaši komfortabli atteikt. Turklāt tu vēl sevi rāsi par to, cik slikts cilvēks esi. Bet tiklīdz pamanīsi, ka pasaule tādēļ nav sabrukusi, bet apkārtējie nav pārstājuši pret tevi izturēties ar cieņu, kļūs daudz vieglāk.

Mēs saņemam to, ko esam gatavi paciest. Ja tev patīk būt cilvēkam, kurš vienmēr saka "jā", pavaicā sev, kādu cenu tu par to maksā, uzsver eksperte. Kāda cita neprasmei plānot nevajadzētu pārvērsties par taviem neatliekamiem uzdevumiem. Mēs visi pazīstam cilvēkus, kuri nedēļām slinko, bet tuvojoties gala termiņiem, savas problēmas cenšas uzvelt citiem. Iespējams, tev vajadzētu regulāri painteresēties, kā viņiem klājas ar lietu izpildi, jau savlaicīgi vaicāt, vai viņiem būs nepieciešama palīdzība tuvāko nedēļu laikā.

Nav vērts cerēt, ka tava prasme plānot iemācīs šādus cilvēkus pareizi sadalīt savu laiku, tā vietā, lai pastāvīgi ienestu haosu tavā darbu sarakstā. Kad cilvēks redz, ka tu met pie malas savus darbus viņa problēmu risināšanas dēļ, šādam cilvēkam nav nekādas motivācijas risināt lietas patstāvīgi.

Kā uzsver Milnere, tev pašam jāizlemj, kas ir tavas galvenās prioritātes, un jāatrod drosmei – patīkami, smaidot, bez atvainošanās pateikt "nē" citām lietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!