Foto: Shutterstock

Kurš gan nepazīst tik netīkamo pēcpusdienas nogurumu! Vai rīta miegainību un dienas izklaidību… Slinkums un vēlme atlikt darbus mūs var piemeklēt jebkurā diennakts laikā. Kā ar to cīnīties? Gana daudz miega naktī, tase uzmundrinošas kafijas no rīta, veselīgas pusdienas un izkustēšanās dienas gaitā… Tomēr tie nebūt nav vienīgie paņēmieni, kā vairot savu produktivitāti un uzlabot sniegumu darbā. Turpinājumā piedāvājam Lifehack.org apkopotos padomus, kas sola enerģiju atjaunot samērā dīvainos, tomēr zinātniski pamatotos veidos.

Pareizā mūzikas izvēle

Visticamāk, esi dzirdējusi, ka mūsu darba spējas, kā arī mācīšanās un informācijas analizēšanas procesus uzlabo klasiskās mūzikas klausīšanās, taču to, iespējams, ir vērts nomainīt pret vēl efektīvākiem skaņdarbiem!

Kā izrādās, muzikālais fons, kas dzirdams dažādās videospēlēs, ir izstrādāts apzināti, lai veicinātu mūsu koncentrēšanās un darba spējas, ļaujot arī saglabāt augstu uzmanības noturību.

Tātad darba dienas gaitā atskaņoto mūziku, iespējams, ir vērts nomainīt pret kādu no Mario skaņu celiņiem. To, cik efektīva būs šāda koncentrēšanās spēju uzlabošanas tehnika, atliek vien pārbaudīt, nodrošinoties ar vajadzīgo mūziku un darba dokumentiem, kas savu izskatīšanas kārtu gaida jau krietnu laiciņu.

Vairāk par darba produktivitāti veicinošu mūziku lasi šeit!

Kad doties uz sporta zāli?

Foto: Shutterstock

Ja šobrīd gatavojies svarīgai konferencei vai prezentācijai, ko nepieciešams nolasīt, aizstāvot kāda jaunradīta projekta ideju, pēc darba dienas pretojies slinkumam un dodies izkustēties!

Pētījumos atklāts, ka mūsu atmiņu un koncentrēšanās spējas vislabāk ietekmē fiziska slodze, turklāt – piekopta dienas otrajā pusē.

Tātad, ja nepieciešams iegaumēt lielu informācijas apjomu, pēc kārtīgi padarīta darba atstāj dienas gaitā uzkrāto spriedzi sporta zālē vai ārā, dodoties ikvakara skrējienā. Tā nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, jo iepriekš iegaumēto informāciju pēc fiziskās slodzes būs vieglāk atsaukt atmiņā.

Vairāk par fiziskai slodzei piemērotākajiem laikiem lasi šeit!

Kādu apgaismojumu izvēlēties?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, ne visiem ir iespēja strādāt vidē, kurā pieejama dienas gaisma, jo dažiem no mums savu ikdienu nākas vadīt arī kabinetā bez logiem, taču tas neattur no došanās pusdienlaika pastaigā, vai ne?

Pētījumi liecina, ka dabiskajam apgaismojumam ir vitāli būtiska loma mūsu darba spēju nodrošināšanā. Piemēram, kādā pētījumā, analizējot darbinieku uzmanības līmeni un koncentrēšanās spējas pēcpusdienā, secināts, ka tie cilvēki, kuri bija izbaudījuši dienas gaismu, strādājot pie loga vai izejot īsā pastaigā, darba dienas noslēgumā jutās krietni možāki un priecīgāki nekā tie, kuri visu dienu bija pavadījuši iekštelpās vai strādājuši mākslīgajā apgaismojumā. Tātad vēl viens lielisks iemesls, kāpēc sevi tomēr piespiest izkustēties dienas gaitā!

Cik būtiska loma ir istabas temperatūrai?

Foto: Shutterstock

Strādāt telpā, kurā valda bezgaiss un mums šķiet par karstu, gluži pašsaprotami, nav patīkami. Tomēr arī pārāk zema istabas temperatūra ir drauds mūsu produktivitātei. Iemesls, kāpēc tā notiek, gan ir pagalam vienkāršs – lai mūs sasildītu, ķermenis vēsā telpā tērē vairāk enerģijas, kā rezultātā pasliktinās mūsu koncentrēšanās un darba spējas kopumā.

Tātad, ja vēlies izbēgt no pēcpusdienas noguruma, rūpējies, lai tev būtu silti! Protams, tas nenozīmē kolēģu apgrūtināšanu ar apkures uzgriešanu uz pilnu jaudu un atteikšanās no telpu vēdināšanas, taču tas ir lielisks arguments, ko izmantot, diskutējot ar kolēģiem, kuri vislabāk, šķiet, jūtas, strādājot uz aisberga.

Video ir atļauts skatīties!

Foto: Shutterstock

Teju katrs no mums jūt vainas apziņu par laiku, ko tērējam, skatoties uzjautrinošus video. Izrādās, šī nodarbe patiesībā ir mūsu darba spējas veicinoša, ja vien skatāmies video, kas liek mums pasmaidīt un rada pozitīvas emocijas. Tas atklāts, veicot pētījumu, kurā piefiksēts, kā mainās darbinieku koncentrēšanās spējas un darba kvalitāte pēc uzjautrinošu un mīļu video skatīšanās, salīdzinot ar darbiniekiem, kuri dienas gaitā visu uzmanību koncentrējuši vien tiešo darba pienākumu veikšanai.

Tātad atceries – nelielas pauzes, dodoties ieelpot svaigu gaisu, kā arī skatoties dažu peltos kaķīšu video, patiesībā ir ne vien darba kvalitātei nekaitīgas nodarbes, bet to pat veicinošas!

Krāsu terapija

Foto: Shutterstock

Par krāsu ietekmi uz mūsu noskaņojumu un emocionālo stāvokli ir dzirdējis ikviens. Kā zināms, sarkanā krāsa uzbudina, zaļā – nomierina, savukārt oranžā – uzlabo noskaņojumu. Bet darba spējas, koncentrēšanos un mūsu produktivitāti uzlabo dzeltenā krāsa. Ja tavs darba galds pagaidām nelepojas ar liekiem aksesuāriem, kā arī apkārtējā vide ir ieturēta neitrālos toņos, nebaidies to atsvaidzināt ar kādu dzeltenu puķu podiņu, košu peles paliktni, dzīvespriecīgajā tonī krāsotu krēslu vai pat dzeltenu sienu, ja strādā, piemēram, mājās.

Vairāk par krāsu ietekmi uz mūsu noska;ņojumu lasi šeit!

Izmēģini kādu no šiem paņēmieniem un izbaudi darba augļus, ko viennozīmīgi veicinās tavu produktivitāti rosinošā vide. Lai radoši!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!