Foto: Shutterstock
Teju pusei aptaujāto jeb 42 procentiem viskaitinošākais kolēģis darba vietā šķiet tas, kurš vērpj savstarpējas intrigas un ir divkosīgs, liecina "CVMarket.lv" apkopotā informācija. Taču 15 procenti respondentu nespēj pieņemt neizdarību un slinkošanu.

Starp tiem, kuri aptaujā atzinuši, ka visgrūtāk sadzīvot tieši ar darba kolēģu divkosību un intrigām, lielākoties ir cilvēki, kuri strādā apkalpošanas, pārdošanas un ražošanas sfērās. Tajā pašā laikā to atzinusi liela daļa cilvēku, kuri strādā vadošos amatos – gan valsts pārvaldē, gan privātajā sfērā. Lai gan vairums respondentu, kuri izvēlējušies šo variantu, bija sievietes, vīrieši īpaši neatpaliek. Arī viņiem šis kolēģu paradums šķiet vistraucējošākais ikdienā un savstarpējās attiecībās.

"Lai darbinieks gūtu panākumus profesionālajā sfērā, tajā pašā laikā rodot laiku privātajai dzīvei un atpūtai, nepieciešams, lai darba vide nebūtu "toksiska". Proti, ja darbiniekam ir nepatika doties uz darbu, panākumi nesekos. Un ne vienmēr iemesls, kāpēc darbinieks nevēlas doties uz darbu, izriet no darba devēja. Cilvēkiem – vienam mazāk un citam vairāk – ir svarīgas savstarpējās attiecības ar cilvēkiem, ar ko ikdienā pavada laiku. Tā kā darbs aizņem ārkārtīgi lielu daļu no mūsu dzīves, ir svarīgi, lai tajā justos labi, ne otrādi," teic Kristaps Kolosovs, darba portāla "CVMarket.lv" personāla atlases vadītājs.

Saskaņā ar iegūtajiem statistikas datiem 11 procenti no aptaujas dalībniekiem uzskata, ka viskaitinošākais darba kolēģos ir savstarpējā aprunāšana un tenkošana vienam par otru. Vairāk nekā 50 procenti no respondentiem, kas izvēlējušies šo atbildi, ir sievietes, kas lielākoties pārstāv administrēšanas un ēdināšanas sfēras.

Astoņi procenti no atbilžu sniedzējiem atzinuši, ka vienlīdz kaitinoša ir darba kolēģu tieksme melot, kā arī sūdzēšanās un gaušanās par dzīvi un savām individuālajām problēmām darbā. Pieci procenti norādījuši, ka visgrūtāk sadzīvot ar kolēģu nekārtību gan darba vietā, gan koplietošanas telpās. Tikai trīs procenti respondentu atzīmējuši, ka kaitinošākais ir tas, ka kolēģi kavē darbu, savukārt divi procenti to, ka kolēģi nāk uz darbu slimi un tādējādi var aplipināt pārējos.

"Apskatot aptaujā iegūtos rezultātus, var secināt, ka cilvēkiem kaitina gaužām dažādi darba kolēģu ieradumi un rakstura iezīmes. Laiks ir pierādījis, ka neapmierinātība ar darbu kalpo par galveno iemeslu, lai "aiznestu darbu mājās" un turpinātu žēloties par saviem kolēģiem tur. Tas rada "sniega bumbas" efektu, un, lai sev un saviem mājiniekiem savu darbu nepadarītu par neciešamu, ir svarīgi pateikt kolēģiem to, kas neapmierina. Esmu drošs, ja ir paveicies ar darba kolēģiem, viņi ņems to vērā," aicina Kristaps Kolosovs.

"CVMarket.lv" aptauja "Kādi kolēģu ieradumi Jums šķiet viskaitinošākie?" kopumā piedalījās 1142 Latvijas iedzīvotāji vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem. Aptauja tika veikta laika posmā no 2018. gada 11. jūlija līdz 13. augustam.

Par kaitinošākajiem kolēģu tipiem lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!