Foto: Pexels
Divas svētku nedēļas – un svinības agri vai vēlu ir beigušās. Pienācis laiks atkal nopietnāk ķerties klāt darbiem. Kā palīdzēt sev tam noskaņoties un no kā labāk atteikties pirmajās dienās pēc garajiem svētkiem? Ieteikumi padotajiem un vadītājiem.

"Nav universālas receptes, kā atgriezties darbīgā noskaņojumā. Kāds pa svētkiem ir labi atpūties un uz darbu dodas, pilns spēka un jaunām idejām. Citam nav izdevies izzagt sev ne dieniņas – svētki pagājuši kā nebeidzama tikšanās jezga – radinieki, svinību galdi un apsveikumi vai mēģinājumi paveikt visādus mājasdarbus. Kāds vispār spējis maz laika veltīt atpūtai, jo strādājis," karjeras portālā "HH" min psiholoģe Marina Kovaļevska.

Psiholoģe stāsta, ka pirmās dienas pēc garākiem svētkiem nav gribasspēka triumfa laiks: "Labāk pirmajā periodā darīt to, kas tev vislabāk padodas. Nevis to, kas nesanāk un raisa vainas sajūtu vai citas netīkamas emocijas. Kādam palīdz darbu saraksts, cits ievieš motivējošu piezīmju grāmatu, tikpat ātri to pametot novārtā.

Pats svarīgākais – dot sev iespēju adaptēties, veltīt tam vismaz nedēļu pēc svētkiem. Vajag noskaņoties, ka tas var nebūt vienkārši. No rīta var būt grūti piecelties, bet vakarā – saglabāt spēkus un pabeigt darbus līdz galam. Nevajadzētu no sevis prasīt pirmajās nedēļās augstus rezultātus, svarīgi darbīgajā režīmā ievirzīt sevi pakāpeniski. Turklāt – ir janvāris un maz saules," norāda psiholoģe.

Lūk, daži padomi padotajiem un vadītājiem, kā palīdzēt sev un citiem pārdzīvot pārejas laiku no gariem svētkiem uz aktīvu darba ritmu.

Dalies iespaidos

Foto: Shutterstock

Neizbēgami pirmās darba dienas un tikšanās klātienē vai tiešsaistē ar kolēģiem var vīties sarunām, kā tad svētki nosvinēti. Skaidrs, ka darba devējus un vadītājus tas var kaitināt – ir taču jāstrādā. Vienkāršs risinājums – tam speciāli atvēlēt laiku. Tad arī darbinieki paspēs visu apspriest un vadītājs būs mierīgs par darba norisēm.

Ieteikums vadītājiem

Uzaicini komandu uz neformālu pēcsvētku plānošanu. Lai visi pastāsta, kā pavadījuši svinību laiku, parāda fotogrāfijas. Šāda tikšanās ļaus paust emocijas un var kļūt par labu startu darbam.

Komandas radošais potenciāls labi atraisās tieši pēc svētkiem, kad smadzenes vēl nav rutīnas pārslogotas.

"Neformālās plānošanas ir lielisks risinājums. Pašā sākumā ir labi savākt kopā savu nodaļu vai arī ar to saistītās nodaļas, ja tās ir mazas. Lai visi padalās iespaidos, iedzer kopā tēju vai, ja viss notiek attālināti – parunājas caur internetu. Tas sniedz kopības sajūtu un atvieglo adaptāciju," skaidro psiholoģe.

Ieteikums padotajiem

Ja vadītājs nervozē visu tik atslābinātā noskaņojuma dēļ, neiesaisties karstos strīdos, taupi savus iekšējos resursus. Par svētku laikā notikušo var pačalot ar kolēģiem arī darba pārtraukumos. Galvenais ir tam speciāli iedalīt laiku.

"Minēšu piemēru, kad starp vadītāju un padoto ir tikai lietišķas attiecības un nav nekādu neformālo kontaktu," stāsta psiholoģe, "ja vadītājs ir ļoti aizkaitināts, es ieteiktu darbiniekiem biežāk "izelpot", organizēt sev emocionālu atslodzi. Ja mēs nevaram mainīt apstākļus, tad jāprot tiem pielāgoties."

Tiem, kurus pārāk kaitina atmosfēra, kas neliecina par darbu, lai mierina vienkārša patiesība: sarunas par svētkiem un brīvdienās notiekošo ir pārejoša parādība, pāris dienu laikā tās pašas par sevi pieklusīs.

Sākt ar mazumiņu un risināt radošus uzdevumus

Foto: Shutterstock

Nelieli uzdevumi pēc gariem svētkiem padodas vieglāk nekā globālu plānu paveikšana. Pirmajās dienās var tikt galā ar iekrājušiem gada rutīnas darbiņiem. Pārbaudīt, vai pirmssvētku laikā nav palikušas nepamanītas svarīgas vēstules, sakārtot galdu, atcerēties, kādi darbi no iepriekšējā gada jāturpina šajā, pabeigt vecus uzdevumus, uzrakstīt idejas un apspriest plānus ar kolēģiem.

Ieteikums vadītājiem

Uzrīko prāta vētru un savāc visu idejas – sāc pat no absurdām līdz fantastiskākajiem variantiem. Komandas radošais potenciāls labi atraisās tieši pēc svētkiem, kad smadzenes vēl nav rutīnas pārslogotas. Kopēja komandas sasaukšana pozitīvi sapurinās un satuvinās komandu. Turklāt komandas tikšanās palīdz tikt vaļā no liekas spriedzes.

Ieteikums padotajiem

Ja tavā darbā visu laiku ir jātiekas ar klientiem, sarīko dienas gaitā sev emocionālo atslodzi. Piemēram, palīdz sarunas ar kolēģiem – pēc svētkiem darba grūtības visiem ir apmēram līdzīgas, tādēļ var rēķināties ar izpratni un atbalstu no citiem.

Ieplāno "slinko dienu"

Foto: Shutterstock

Kolēģi un klienti sāk atgriezties ierindā un darbu daudzums strauji palielinās. Visi cenšas atsaukt atmiņā, ko solījuši darbā iepriekšējā gadā un gaida, ka arī pārējie būs gatavi ķerties pie lietas. Ja tu jūti, ka spriedze aug pārāk ātri, apzināti iepauzē. Izvēlies kalendārā dienu, kad tiksi laukā no darbu jukām un sarīkosi sev "pārstartēšanos".

"Slinkā diena" var būt gan brīvdienā, gan – ja ir iespēja ieplānot – kādā no darbdienām. Galvenais nosacījums – nedarīt vairāk neko citu. Pagatavo vai pasūti savu mīļāko ēdienu, paslēpies zem segas vai skaties visu dienu iemīļotas filmas. Uz vienu dienu atgriezies atslābinātā stāvoklī. Lai nākamajā dienā ķertos klāt darbiem ar jauniem spēkiem.

Parūpējies par sevi

Foto: Shutterstock

Kad emocijas ir pierimušas, smadzenes atkal ir gatavas ķerties klāt lielam informācijas apjomam, atliek tikai parūpēties par pašām vienkāršākajām lietām. Jaungada svētkos mēs bieži ļaujam sev apsēsties un iedzert vairāk nekā vajag. Lai tiktu galā ar svētku galdu baudīšanas sekām, var pāriet uz vieglāku ēdienkarti. Pamēģini sākt dienu ar siltu ūdens glāzi. Pēc pusstundas vari baudīt veselīgas brokastis, piemēram, auzu pārslu putru ar augļiem vai riekstiem. Veselīgs uzturs mazina organisma noslodzi un palīdz uzlabot miegu un atkal būt mundram.

Ja esi viegli uzbudināms cilvēks, samazini nervu kairinātājus. Stipra tēja vai kafija, skaļa mūzika (austiņās, ja esi darbā klātienē), kaislīgi strīdi ar kolēģiem... to visu vajadzētu ļoti dozēt, kamēr organisms adaptējas darba ritmam.

Nelieli uzdevumi pēc gariem svētkiem padodas vieglāk nekā globālu plānu paveikšana. Pirmajās dienās var tikt galā ar iekrājušiem gada rutīnas darbiņiem.

Cilvēkam uzbudinātā nervu stāvokli ir grūtāk koncentrēties, bet vakaros – sarežģītāk iemigt. Bez pilnvērtīgas atpūtas režīma atjaunošana var vilkties līdz pat pavasarim!

"Var palīdzēt detoksa, dažādas uztura un veselīga dzīvesveida programmas. Ieteicams šajā periodā izvēlēties vieglāku uzturu, ārpus darba vairāk atpūsties – baudīt dušu, vannu, pastaigu svaigā gaisā, veidot sev labus apstākļus pakāpeniskai ieejai darba ritmā. Adaptācijas grūtības ir tieši tajā, ka ķermenis nav paspējis pārkārtoties. Jo pārējie procesi taču ir tie paši agrākie," skaidro psiholoģe.

Ieteikumi vadītājiem

Protams, vadītāju sapnis ir vienmēr mundrs un efektīvs darbinieks. Taču svētki var izsist no ritma pat pašu noturīgāko un aktīvāko no komandas. Uzmanīgi vēro, kā dažādi darbinieki tiek galā ar adaptēšanos darbam. Kādam palīdz laicīga kritika vai profesionāls padoms, citu vajag uzmundrināt vai paslavēt. Tagad nav īstais brīdis būt pārāk prasīgam.

Ieteikumi padotajiem

Neprasi no sevis pārāk daudz pirmajās dienās. Pēc svētkiem ir grūti ieiet darba ritmā – tavi kolēģi, klienti un pat vadītājs arī katrs savā veidā pielāgojas šim laikam. Ieplāno patīkamas brīvdienas – slēpo vai lasi grāmatu, aizej ciemos vai nododies mīļām nodarbēm. Galvenais – ar rūpēm attiecies pret savām vajadzībām šajā periodā un pēc iespējas tās neignorē.

Darbīgais noskaņojums atgriezīsies, agri vai vēlu. Pēcsvētku laiks ir vērtīgs ar to kopības sajūtu, kas var veidoties kolektīvā. Kolēģus apvieno līdzīgas grūtības, vadītāji un darbinieki viens otru saprot tā, kā vēl nekad. Vari pats meklēt veidus, kā labāk ieiet darba ritmā vai visu palaist pašplūsmā. Svarīgi būt uzmanīgam pret sevi un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!