Foto: Shutterstock
Teju katrs no mums dzīvē kaut reizi ir padomājis: "Jau ir pārāk vēlu". Pārāk vēlu uzrakstīt grāmatu, sākt savu biznesu, iemācīties jaunu valodu. Un tas jau nebūtu nekas, ja vien šī doma netraucētu mums sasniegt vēlamo un virzīties uz priekšu.

Bailes bezjēdzīgi iztērēt savu laiku un nodzīvot dzīvi veltīgi sauc par laika trauksmi vai bailēm par izniekoto laiku. Ja arī tevi pastāvīgi nomoka doma "jau par vēlu", centies no tās tikt vaļā, un šajā ceļā tev, cerams, varētu palīdzēt vienkāršas darbības, ko portālā "Nesslabs.com" iesaka eksperti.

Kādās formās var izpausties laika trauksme

Iedala trīs stāvokļu veidus:

Trauksme par tagadni – ikdienas sajūtas, ka kaut kur ir jāskrien un kaut kas jādara tieši tagad, citādi dzīve paskries garām. Dažos gadījumos tas var novest pie īstām trauksmes un stresa lēkmēm.

Trauksme par nākotni – domas par to, kas var un kas nevar notikt šodien, rīt vai pēc nedēļas. Tas attiecas uz jebkuriem jautājumiem, kuri sākas aptuveni šādi: "Kas būs, ja...".

Eksistenciāla trauksme – sajūtas, ka laiks tek caur pirkstiem un to nav iespējams atgriezt.

Ārsts un grāmatas "Neuzvaramais prāts" autors Aleks Likermans atzīmē, ka bailes par izniekoto laiku izriet no diviem vienkāršiem jautājumiem:

  • Vai es savu dzīvi padaru tik vērtīgu, cik vien tas ir iespējams?
  • Kad mana dzīve tuvosies noslēgumam, vai man šķitīs, ka esmu pārāk daudz laika veltījies niekiem?

Lai cik paradoksāli tas neskanētu, tāda apsēstība par katras dzīves minūtes vērtību var traucēt mums padarīt savu dzīvi patiešām noderīgu. Laika trauksme zemapziņā piespiež mūs aprēķināt vienas vai citas darbības vai notikuma potenciālu caur iespējamā un neiespējamā prizmu.

Kā cīnīties ar bailēm par izniekoto laiku

Lai kontrolētu laiku, ir svarīgi saprast divas patiesības.

Pirmā – laiks pastāv, un nav mūsu spēkos to mainīt. Otrā – laiks virzīsies uz priekšu, un mums ir jāvirzās kopā ar to. Šo divu faktu apzināšanās palīdz veikt pirmos soļus cīņā ar trauksmi par izniekoto laiku. Bet pēc tam jau var mēģināt apgūt trīs stratēģijas.

Precizē, ko tev pašam nozīmē "laiks", kas pavadīts lietderīgi

Kas tevi dara laimīgu? Kas tevi aizved īpašā atmosfērā, kurā nav domu par produktivitāti un efektivitāti? Nav vērts domāt par to, ka būtu super labi uzrakstīt grāmatu. Labāk aizdomājies, vai tev vispār patīk rakstīt.

Izveido nodarbību sarakstu, kas tev sniedz īstu gandarījumu un liek justies pārliecinātam par sevi un savu vērtību apkārtējo pasaulē.

Atrodi laiku noderīgām nodarbēm


Tas nenozīmē, ka tās ir papildu jāpievieno dienas darāmo darbu sarakstam. Pieej šim procesam radoši – padari noderīgās lietas par daļu no savas dzīves. Teiksim, tev tomēr patīk rakstīt un tu vēlētos kļūt par autoru. Tad dari to, piemēram, pusdienlaikā, esot darbā, vai pēc tā, kā būsi nolicis gulēt bērnus.

Ja tev dienā paliek vien patiesi maz laika, nekas traks. Galvenais – veltīt uzmanību punktiem no tevis paša izveidotā saraksta: "Laiks, kas veltīts lietderīgi".

Izslēdz no dzīves visu, kas tev novērš uzmanību

Stundas, ko tērējam, skatoties video sociālajos tīklos, var kļūt par vienu no faktoriem, kas izsauc stresu. Paanalizē to, kā tu pavadi laiku, un sagatavo nelielu "tīrīšanu" – aizstāj nevērtīgo laika pavadīšanu uz noderīgiem hobijiem un nodarbēm.

Protams, šīs stratēģijas kā ar burvju nūjiņas iedarbību nepalīdzēs pirmajā sekundē. Tomēr tās ļaus virzīties jaunā virzienā – uz priekšu ceļā uz apzinātāku dzīvi un tālāk no bezjēdzīgiem pārdzīvojumiem un trauksmes. Jā, laiks nepielūdzami rit uz priekšu, taču svarīgi atcerēties, ka to vienmēr iespējams panākt un pat apsteigt.


Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.


Piedāvājam vēl sešus rakstus no "Delfi.lv" arhīva par situācijām, kad šķiet – nevar visu pagūt, nav laika dzīvē būtiskām lietām.

Pieci soļi, kā veidot darāmo lietu sarakstu, lai visu pagūtu

Foto: Shutterstock

Lai sagatavotu dienas darāmo lietu sarakstu, ir vajadzīga neliela sagatavošanās. Ir ne tikai jāsaprot, kādus uzdevumus nepieciešams paveikt, bet arī piefiksēt, kad tieši to darīt.

Lasīt vairāk

Pieklājīgi un efektīvi veidi, kā atteikties no nevajadzīgas slodzes darbā

Foto: Shutterstock

Kamēr vēl neesi pats sev priekšnieks, jārēķinās, ka agrāk vai vēlāk tavā priekšā tiks prezentēti burvīgi "iepakoti" pienākumi, par kuru veikšanu tev patiesībā nebūs ne mazākās intereses. Vēl vairāk – tev tiem nemaz nebūs laika. Ja uz to pamata tiek samazināta ikdienas darbu slodze un jaunie pienākumi nav pret taviem principiem, lielām pretenzijā nevajadzētu būt, taču – ja sāc raut virsstundas un sāc skriet kā vāvere ritenī, jāiemācās taktiski norādīt, ka tavā dienaskārtībā tam fiziski laika nav.

Lasīt vairāk

'Darba laikā visus pienākumu nevar paspēt'. Izpētīts, kā profesijā jūtas skolotāji

Foto: Shutterstock

Skolotāji Latvijā ir savas profesijas patrioti, tomēr viņi nejūt, ka strādātu sabiedrībā novērtētā un labi apmaksātā profesijā, rāda izglītības uzņēmuma "Lielvārds" veiktais pētījums* "Skolotāju balss". Katrs trešais skolotājs (33 procenti) vienmēr vai bieži darbā jūtas demotivēts, un 27 procenti aptaujāto jūt pesimismu, domājot par nākotni skolotāja profesijā. Lai gan skolotāju labbūtības kontekstā situācija ir visai skaudra, pētījums iezīmē arī pozitīvus rezultātus skolotāju profesionālās pilnveides, digitālās pratības un tehnoloģiju izmantošanas jautājumos un ļauj izdarīt secinājumus par izglītības sistēmas iespējām un izaicinājumiem, ar kuriem jau tuvākajos gados saskarsimies mēs visi.

Lasīt vairāk

Darāmo darbu saraksts tuvplānā – astoņas kļūdas, kas 'iecērt robu' produktivitātē

Foto: Shutterstock

Noteikti esi kādreiz dzirdējis par tā saucamajiem "to do list" jeb sarakstiem ar darbiem, kas paveicami noteiktā laikā. Vieni šādus sarakstus veido, lai atgādinātu dzīves prieciņus, kurus cer realizēt līdz mūža nogalei, citi tos raksta Vecgada naktī, paverot durvis 12 mēnešiem jaunu iespēju. Taču šie saraksti ļoti palīdz arī ikdienas dzīvē – lai neko neaizmirstu, paspētu, kā arī pamatoti uzsistu sev uz pleca par produktīvi nodzīvotu dienu.

Lasīt vairāk

Emocionāls, profesionāls un citi noguruma tipi – kā nepieļaut spēku zudumu

Foto: Shutterstock

Lielāku vai mazāku, ilgstošāku vai īslaicīgāku nogurumu pazīst daudzi, un šī stāvokļa iemesli var būt dažādi. Lai tiktu galā ar hronisku nogurumu, ir pareizi jāatpazīst tā tips. Dažreiz nepieciešamas īpašas pārbaudes un analīžu nodošana, taču citos gadījumos iespējams tikt galā arī saviem spēkiem.

Lasīt vairāk

Pieliec dienai klāt kādu stundiņu. 9 laika pārvaldības padomi, kas tiešām strādā

Mājas, darbs, izklaide, mājas, ģimene, darbs... un tā tikai uz priekšu. Vai arī tevi ir mākušas pārdomas par to, ka dienā vajadzētu vairāk stundu? Ir vēlme būt labai draudzenei, sievai, mātei, darbiniecei, priekšniecei, hobija lietpratējai, bet dažreiz visam gluži vienkārši nepietiek laika, un tas, iespējams, liek justies nomāktai, neprasmīgai un, ja godīgi, ļoti kaitina. Pirmkārt, atceries, ka ne visā var un vajag būt izcilai, bet, otrkārt, ir veidi, kā vismaz šķietami pagarināt savu dienu. "Sāls" slēpjas dažās pavisam viegli izpildāmās darbībās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!