Foto: Shutterstock
Lai intervijā parādītu sevi no labākās puses, nepieciešams tai pienācīgi sagatavoties – vairākas reizes skaļā balsī jau mājās nodeklamēt atbildes uz izplatītākajiem jautājumiem, kā arī atsvaidzināt pārliecināšanas un ieinteresēšanas veidus. Taču, gribot kā labāk, cilvēki nereti pārcenšas, tāpēc "Business Insider" eksperti norādījuši, kuras frāzes darba intervijās labāk paturamas pie sevis.

Darba intervijas var būt ļoti kutelīgs process. Kā minēts iepriekš, ir svarīgi jau iepriekš sagatavot atbildes uz tādiem jautājumiem, kas, piemēram, skar algas jautājumu, lielākos trūkumus vai iepriekšējās darbavietas pamešanu, taču tikpat nozīmīgi ir sarunu ar darba devēju arī saglabāt brīvu un nepiespiestu.

Lai gan pārsvarā darba intervijas noris pēc principa – priekšnieks jautā, pretendents atbild, bieži vien arī potenciālajam darbiniekam tiek dots vārds, lai viņš varētu uzdot jautājumus. Ja iepriekš nav bijis minēts par brīvu darba grafiku, nevajadzētu vaicāt, vai to vari veidot pati pēc saviem ieskatiem. Tāpat eksperti norāda, ka nevajadzētu īpaši interesēties par to, vai priekšniecība iepriekš veikusi izpēti par tevi, kā arī jau pirmajā tikšanās reizē mēģināt noskaidrot, cik ātri var tikt pie pirmā paaugstinājuma. Plašāk par šiem un vēl citiem jautājumiem, kurus labāk neteikt, satiekoties ar potenciālo darba devēju, lasi šajā rakstā.

Vērts piebilst, ka pārcenšanās nevienam par labu nenāk, tāpēc turpinājumā iepazīsties ar vairākām šķietami pozitīvām un sevi slavinošām frāzēm, kuras darba interviju kontekstā labāk neizmantot.

Vienmēr esmu sapņojusi šeit strādāt

Foto: Shutterstock

Ja sarunas laikā priekšplānā tiek izvirzīts jautājums par to, kāpēc vēlies strādāt šajā darba vietā, izvairies no tādām atbildēm kā "Es vienmēr esmu sapņojusi šeit strādāt, tāpēc esmu ļoti laimīga par iespēju." Lai gan varētu šķist, ka atbilde izrāda entuziasmu un prieku, tas tomēr ir diezgan tukšs un vienkāršs vārdu savārstījumus, kuru īsti nekādi nevar paskaidrot.

Tā vietā, lai vienkārši slavinātu uzņēmumu, pastāsti, kas tieši tevi darbībā uzrunā, piemēram, vai tā ir misija, kolektīvs, virzība, kāda īpaša pieeja vai kas cits. Šajā brīdī būtu svarīgi pieminēt, ar ko tieši konkrētais uzņēmums atšķiras no citiem tirgus spēlētājiem un kāpēc darbs šeit varētu sniegt lielāko gandarījumu.

Neaprobežojoties ar "sapni" vien, tu uzreiz liksi noprast, ka esi veikusi arī savu mājasdarbu un izpētījusi uzņēmuma darbību, kas būs vēl viens plusiņš blakus tavam vārdam. Starp citu, savas zināšanas par konkrēto organizāciju vari izklāstīt jau pieteikumā, kas parasti tiek sūtīts elektroniskā veidā. Vairāk par variantiem, kā izcelties starp citiem pretendentiem, lasi šajā rakstā.

Mans hobijs – darbs

Foto: Shutterstock

Lai gan varētu šķist, ka priekšā sēdošais cilvēks, kurš var viest ievērojamas korekcijas tavā dzīvē, pielīdzināms burvim, svarīgi atcerēties, ka jūs patiesībā esat ļoti līdzīgi. Cilvēkiem patīk cilvēki, tāpēc nevajag potenciālā darba devēja priekšā izlikties par to, kas neesi. Ja tev vaicā, kā tu pavadi savu brīvo laiku, nestāsti, ka tu labprāt strādā vai pildi darba pienākumus tikai tāpēc, lai izpatiktu. Priekšniecība daudz vairāk priecāsies par erudītu un daudzpusīgu darbinieku, ar kuru dalīt līdzīgas intereses un kurš brīvdienas izmanto, lai atgūtu spēkus jaunai nedēļai.

Nevar noliegt, ka arī pārliecība par sevi ir ļoti svarīga, cenšoties iekarot izvēlētā amata krēslu, taču sevis celšana debesīs jo īpaši tad, ja neesi ar milzīgu pieredzi, var šķist neticama un uzspīlēta. Lai pārbaudītu spēju kritiski paraudzīties uz sevi no malas, ļoti daudzi darba devēji saviem potenciālajiem darbiniekiem vaicā, kādi ir viņu trūkumi, un atbildēt nav nebūt tik vienkārši.

Kā veiksmīgi par saviem trūkumiem runāt darba intervijās, lasi šajā materiālā.

Pēc 10 gadiem es vēlētos strādāt šeit

Foto: Shutterstock

Ļoti iespējams, intervijas laikā var nākties arī atbildēt uz jautājumu gan par saviem nākotnes plāniem, gan arī tuvākiem un tālākiem mērķiem. Tev noteikti nav jāmelo un jāsaka: "Visu savu turpmāko dzīvi vēlos strādāt tieši pie jums!" Varētu šķist, ka šis ir labs veids, kā nodrošināt kārotā amata iegūšanu, īpaši uzsverot savu lojalitāti, taču liela daļa priekšnieku arī sapratīs, ka šis vienkārši ir labi noslīpēts triks. Šajā situācijā labāk atbildēt godīgi, jo to darba devējs novērtēs vairāk.

Pārcenšanās pamatā ir vēlme atstāt pēc iespējas labāku iespaidu. Cilvēki grib būt atklāti, lai īpaši uzsvērtu savu godīgumu, taču nereti rezultātā abi jūtas neērti. Kā piemēru var minēt komplimentus par darba devēja ārējo izskatu, kas sākotnēji var šķist draudzīgi un nevainīgi, taču izvērsties pagalam neveiksmīgi. Arī tad, ja tev patiesi patīk frizūra, žakete, rokassprādze vai tetovējums, paturi komentārus par tiem pie sevis. Pretējā gadījumā darba devējam šķitīs, ka tas ir parasts mēģinājums viņam aizmālēt acis.

Ja par priekšniecības izskatu labāk neko nekomentēt, tad arī pie sava interviju un darba dienu tēla pat ieteicams īpaši piedomāt. Kā ģērbties, lai izskatītos gan modīgi, gan profesionāli, uzzini šajā rakstā.

Uzņēmuma darbībā neko nevajag uzlabot

Foto: Shutterstock

Saprotams, neviens amata pretendents nevēlas pārkāpt robežas un pirmajā tikšanās norādīt uz potenciālās darbavietas mīnusiem, taču arī pārāk liela celšana debesīs vērtējama negatīvi. Noteikti nevajag pārcensties, stāstot, ka viss konkrētajā uzņēmumā šķiet lieliski un tā darbībā neko nevajag mainīt. Lielākoties darba devēji meklē cilvēkus, kuri ar jaunām idejām vai redzējumu spēs uzlabot ikdienas darbu, tāpēc nebaidies izteikties, ja tev ir dots vārds.

Tāpat nevajadzētu arī vairākkārt uzsvērt, cik ļoti šis uzņēmums, kas uzaicinājis tevi uz interviju, ir labāks par citiem. Kas par daudz, tas par skādi, tāpēc pietiks ar vienu reizi, kurā piemetināsi īpašo un atšķirīgo. Pretējā gadījumā darba devējs var kļūt aizdomīgs – viņam var sākt šķist, ka tu tikai mēģini izpatikt, tāpēc, ļoti iespējams, lielākā daļa atbilžu nav bijušas patiesas.

Par vēl citiem paradumiem un īpašībām, kuras potenciālais darba devējs nevēlas redzēt savā darbinieku komandā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!