Foto: Shutterstock
Iespējams, arī tu esi kādreiz dzirdējis pieņēmumu, ka intuīcija ir svarīgāka un nozīmīgāka par intelektu. Taču par intuīciju viennozīmīga viedokļa nav – vieni par to pasmejas, kamēr citi tai uztic galvenos dzīves lēmumus. Kā uzskata emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs, cilvēki priekšnojautu bieži vien novērtē par zemu, tādējādi limitējot savu potenciālu kļūt veiksmīgākiem.

Tēmas aprakstā vietnē "LinkedIn" Bredberijs atsaucas uz "Salk Institute" pētījumu, kuru galvenais priekšmets bija kāršu kavas. Tā ietvaros dalībnieki bija aicināti spēlēt kārtis, tās izvēloties no divām dažādām kavām. Sākotnēji viņi gan nezināja, ka vienā kavā bija saliktas "labākas" kārtis, attiecīgi jau pirms spēles sākuma dodot lielāku iespēju uzvarēt. Vēstīts, ka pēc aptuveni 50 kārtīm dalībnieki skaidri sapratuši, ka kavas ir atšķirīgas, savukārt pēc 80 kārtīm jau spēja konstatēt, kas tā ir par atšķirību. Taču, kas interesanti, – jau pēc pirmajām 10 kārtīm novērota plaukstu svīšana dalībniekiem, kuru rokas sniedzās pie "zaudētāju kavas". Tajā brīdī viņi sāka dot priekšroku otrai kāršu kavai.

Nenoliedzami, izpētes rezultāti pētnieku acīm ir ļoti interesanti, taču katram sev jāuzdod jautājums, vai tā ir realitāte arī ikdienas dzīvē, iedrošina Bredberijs. Acīmredzot, tā patiesi arī ir. Kad runa ir par lieliem dzīves lēmumiem, intuīcija ir tikpat svarīga kā intelekts.

Vienalga, klausies un uzticies tai vai nē, katram cilvēkam ir intuīcija – veselīga un funkcionējoša. Ja pašam šķiet, ka intuīcija pārāk bieži pieviļ un tai nevar uzticēties, stāsti par cilvēkiem, kas lielākoties balsta lēmumus tieši savā priekšnojautā – reizēm pat neņemot vērā faktus – var šķist nereāli. Taču, kā norāda Bredberijs, tik neiespējami tas nemaz nav. Ļoti iespējams, šie cilvēki ir apzināti strādājuši pie intuīcijas attīstīšanas, un arī tev ir visas iespējas šīs prasmes spodrināt.

Turpinājumā lasāmi emocionālās inteliģences pētnieka piedāvātie paradumi, kas indivīdus ar ļoti spēcīgu intuīciju atšķir no citiem!

Piebremzēts dzīves ritms. Lai ieklausītos intuīcijā, tā vispirms ir jāsadzird, taču skrienošajā rutīnā un tai raksturīgajā kakofonijā to realizēt var būt patiesi sarežģīti. Tas nozīmē – lai dzirdētu, kas intuīcijai "sakāms", vispirms ir jāpiebremzē ārkārtīgi straujais dienas ritms. Varbūt pat uz brīdi jāizolējas no visa un visiem. Būt mirkli pašam ar sevi nenozīmē uz nedēļu doties pārgājienā mežā un pārcelties uz dzīvi teltī – pilnībā pietiks ar vakara pastaigu vienatnē un apzinātu miera sajūtas radīšanu.

Sekošana iekšējai balsij. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc vieniem ir labāk attīstīta intuīcija nekā citiem, ir pavisam vienkāršs – tā vietā, lai to apšaubītu, viņi savai priekšnojautai uzticas un seko. Tas gan nenozīmē, ka pilnībā tiek atslēgta kritiskā domāšana vai analītiskās prāta spējas. Ir liela atšķirība starp pamatotu iemeslu un tādu, ar kura palīdzību vienkārši centies attaisnot neuzticēšanos intuīcijai.

Foto: Shutterstock

Zīmju nolasīšana. Vai cilvēki ar labi attīstītu intuīciju ir gaišreģi vai ar kādām maģiskām spējām, kas ļauj ieskatīties nākotnē vai citu prātos? Bredberijs kategoriski noliedz šo pieņēmumu, piebilstot, ka ar maģiju tam nav nekāda sakara – šie cilvēki vienkārši ir ārkārtīgi vērīgi. Emocionālās inteliģences pētnieks izmanto terminu "empathic accuracy", kas tiešā tulkojumā nozīmē "empātiskā precizitāte". Palīdzēt saprast, kas notiek pretī stāvošā cilvēka galvā, var ķermeņa valoda, balss tembrs un citi neverbālās komunikācijas izteiksmes līdzekļi.

Būšana te un tagad. Ieteikumu "baudi šodienu, nedomājot par rītdienu" 21. gadsimtā dzirdam ļoti daudz. Cilvēki ir steidzīgi, trauksmes pārņemti, un viņus noteikti par to nevar vainot. Kairinātāju ir ārkārtīgi daudz, taču apzināta cenšanās tos vismaz ierobežot var palīdzēt justies priecīgāk, možāk un laimīgāk. Atceries, atbrīvojoties no kairinātājiem, ne tikai radi brīvāku telpu sev apkārt, bet arī dod prātam atpūtu. Un tas, savukārt, var palīdzēt arī savu intuīciju dzirdēt spēcīgāk.

Radošuma attīstīšana. Ja kādreiz zīmējumus pēc numuriem gleznoja tikai bērni, mūsdienās šis prieks kļuvis par daudzu pieaugušo brīvā laika kavēkli. Galvenais princips – konkrēto lauciņu izrotāt ar gleznas veidotāju norādīto cipariņu, kas atbilst noteiktai krāsai. Gala rezultātā sanāk pat ļoti gaumīgs meistardarbs, taču maz ticams, ka kāds pasaules slavens mākslinieks šādā veidā attīstīja savu radošumu. Trūkstošais elements ir ļaušanās intuīcijai, dodot iespēju pašam noteikt, kāds gala rezultāts būs vislabākais. Tā kā radošuma slepenā sastāvdaļa ir intuīcija, apzināta ļaušanās mākslinieciskajam procesam arī spēcina priekšnojautu.

Sapņu analīze. Ja esi no tiem, kas tic intuīcijas spēkam, nevajadzētu būt grūti arī pieņemt, ka sapņiem ir saistība ar intuīciju. Nenoliedzami, daudzi sapņi murgainas muļķības vien ir, taču nereti tie tomēr cenšas mums kaut ko pavēstīt. Cilvēki, kas vēlas attīstīt intuīciju, pēc pamošanās nenodomā tikai: "Tas gan bija dīvains sapnis!" un dodas savās ikdienas gaitās, par sapni pilnībā aizmirstot. Tā vietā viņi kārtīgi pārdomā, kāpēc kaut ko šādu sapnī redzējuši, ko tas liecina un vai vispār ir vērts tajā iedziļināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!