Foto: Shutterstock
Mēs katru dienu pieņemam dažādus lēmumus. Kolumbijas Universitātes (ASV) pētījums vēsta, ka dienas laikā mēs pieņemam aptuveni 70 labus lēmumus. Ņemot vērā, ka ikdienas lēmumu skaits ir patiesi liels, lai tu kļūtu veiksmīga un justos laimīga, ir nepieciešams iemācīties, kā sakārtot prioritātes un efektīvāk izvēlēties par labu vienam vai otram rezultātam.

Runājot par lēmumu pieņemšanu, jāsaprot, ka ne visi lēmumi ir vienlīdz svarīgi. Dažas izvēles ir mazāk svarīgas, piemēram, kur ēst pusdienas, pa kuru maršrutu braukt uz darbu vai kādā secībā veikt darba pienākumus. Citas izvēles ir sarežģītākas, piemēram, kuru no diviem līdzvērtīgiem darba piedāvājumiem pieņemt, vai mīļotā dēļ pārcelties uz citu pilsētu, vai būtu laiks no dzīves "izslēgt" kādu toksisku cilvēku. Tomēr viens ir skaidrs – vienalga, mazi vai lieli lēmumi, izvēle pa labu vienam vai otram jebkurā gadījumā patērē gan tavu laiku, gan enerģiju.

Kā savā "LinkedIn" profilā vēsta emocionālās inteliģences treneris Treviss Bredberijs, veiksmīgi cilvēki ir izkopuši vairākas stratēģijas, paņēmienus, kas lēmumus palīdz pieņemt efektīvāk un ar mazāku enerģijas patēriņu. Par to, kādas ir šīs stratēģijas, lasi tālāk.

Mazus lēmumus pārvērš par rutīnu...


Foto: Shutterstock
Lēmumu pieņemšana darbojas tāpat kā muskuļi: visas dienas garumā muskuļus izmantojot atkal un atkal, tie pārlieku pagurst un nespēj pietiekami efektīvi funkcionēt. Savukārt viena no labākajām stratēģijām, kuru piekopj veiksmīgi cilvēki, lai izvairītos no paguršanas lēmumu pieņemšanā, ir mazāku, šķietami nenozīmīgāku lēmumu pārvēršana rutīnā. Šāda rīcība ietaupa mentālos resursus, kas būs nepieciešami, lai pieņemtu sarežģītākus lēmumus.

Piemēram, Stīvs Džobss katru dienu valkāja melnu bītleni, bet Marks Zakerbergs joprojām izvēlas jakas ar kapuci. Abi pieminētie kungi vairākkārt jau apstiprinājuši, ka šādu apģērba izvēli padarījuši par rutīnu ar mērķi samazināt dienas laikā pieņemamo lēmumu skaitu. Viņi abi ļoti labi izpratuši mūsu ierobežoto ikdienas spēju pieņemt kvalitatīvus lēmumus. Līdzīgi reiz izteicies arī Baraks Obama: "Jūs mani redzat valkājam tikai pelēku vai zilu uzvalku. Tas tāpēc, ka es cenšos samazināt pieņemamo lēmumu skaitu. Un es negribu pieņemt lēmumus par to, ko ēdīšu vai ģērbšu mugurā, jo man ir pārāk daudz citu lēmumu, kurus pieņemt."

…un lielus lēmumus pieņem no rīta


Foto: Shutterstock
Cits lielisks veids, kā cīnīties ar lēmumu pieņemšanas nogurumu, ir mazāk svarīgos lēmumus pieņemt darba dienas beigās – brīdī, kad nogurums būs vislielākais. Savukārt sarežģītus un svarīgus lēmumus nepieciešams pieņemt no rīta, kad prāts vēl ir možs un svaigs. Ja zini, ka dienas laikā tev būs jāizdara vairākas nozīmīgas izvēles, vislabāk ir celties agrāk no rīta, pirms vēl tev sāk uzglūnēt daudzi un maznozīmīgi uzdevumi, kurus saņemsi ar telefona vai e-pasta starpniecību.

Līdzīgs veids, kā atvieglot lēmumu pieņemšanu, ir jau laikus zināmās mazās izvēles izdarīt iepriekšējās dienas vakarā. Tādējādi jau būsi ieņēmusi zemo startu rītdienai. Vari sākt ar kaut ko pavisam vienkāršu, piemēram, jau sagatavo nākamās dienas apģērbu, lai no rīta nebūtu pārāk daudz laika jāpavada, lūkojoties skapī un spogulī, līdz atrasts tas, kas tevi uzrunā.

'Pārguļ' ar to un nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, lai atjaunotos


Foto: Shutterstock
Ne velti laiku pa laikam dzirdam kādu sakām: "Pārgulēšu ar šo domu un vēlāk došu ziņu, ko izlēmu." "Pārgulēšana" ar izdarāmo izvēli nodrošina, ka tev jau būs lielāka skaidrība brīdī, kad nākamajā dienā no jauna ķersies klāt lēmuma izdarīšanai. Tāpat tas ļauj konkrētā brīža emocijām norimt. Rīkojoties pārlieku ātri, mēs reaģējam uz tā brīža situāciju, taču, veltot lēmuma pieņemšanai vairāk laika un uzmanības, mēs atklājam svarīgas tā šķautnes, kuras, iespējams, iepriekš neredzējām.

Tāpat nozīmīgu lēmumu pieņemšanas radītais stress ražo hormonu kortizolu, kas "aizmiglo" spēju domāt skaidri un racionāli. Tāpēc brīdī, kad pieķer sevi saspringtā un stresa pilnā situācijā, izmēģini fiziskās aktivitātes. Pat vienkārši vingrinājumi, kurus veic 30 minūtes, var palīdzēt saražot pietiekami daudz laimes hormona jeb endorfīna, kas aizgaiņās kortizola izveidoto "miglu" un palīdzēs domāt skaidri. Tāpat arī dažādi pētījumi rāda, ka regulāras fiziskās aktivitātes palīdz ilgtermiņā uzlabot tā smadzeņu reģiona darbību, kas atbild par lēmumu pieņemšanu.

Pievērš uzmanību savām emocijām


Foto: Shutterstock
Ir vecs teiciens, kas joprojām ir bezgala patiess: "Nepieņem tālejošus lēmumus īslaicīgu emociju iespaidā." Veiksmīgi cilvēki spēj atpazīt un izprast savas emocijas, tādējādi arī spējot uz pieņemamajiem lēmumiem skatīties iespējami objektīvi un racionāli.

Par nelaimi, lielākā daļa cilvēku neprot kontrolēt vai pat atpazīt savas konkrētā brīža emocijas. "TalentSmart" veicis pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā miljons cilvēku, un secinājis – tikai 36 procenti cilvēku spēj precīzi identificēt konkrētā brīža emocijas. Spēcīgi lēmumu pieņēmēji zina, ka slikts garastāvoklis var viņos izraisīt dusmas vai novirzīt no morālā kompasa tikpat viegli, kā labs garastāvoklis var likt justies pārāk pašpārliecinātam vai impulsīvam.

Objektīvi izvērtē savas iespējas un vienmēr atgriežas pie sava morālā kompasa


Foto: Shutterstock
Situācijās, kad jāpieņem sevišķi grūti lēmumi, veiksmīgi cilvēki pēc jau iepriekš noteiktiem kritērijiem izšķiras par labu vienai vai otrai izvēlei. Tas tāpēc, ka viņi zina – tas lēmumu pieņemšanu padara ātrāku un efektīvāku. Daži kritēriji jeb jautājumi, kurus sev uzdot lēmuma pieņemšanas brīdī: Kādu labumu es gūšu no šī lēmuma? Kā tas mani negatīvi ietekmēs? Kā tas ietekmēs citus apstākļus? Vai šis lēmums atspoguļo manas vērtības? Vai es nožēlošu šo izvēli? Vai es nožēlošu, ja nelemšu par labu tam?

Tāpat veiksmīgi cilvēki zina, cik svarīgi ir pieturēties pie saviem morāles principiem brīdī, kad nepieciešams pieņemt svarīgu lēmumu. Morāles principi ir uzticams ceļvedis brīžos, kad emocijas mēģina tevi ievirzīt citā virzienā.

Meklē padomu no malas un pārdomā iepriekšējos lēmumus


Foto: Shutterstock
Kad nākas pieņemt lēmumu, mums ir dabiska tendence izvēlēties kādu alternatīvu un tad piemeklēt papildu informāciju, kas atbalsta izdarīto lēmumu. Taču labāk būtu vispirms apkopot informāciju un tikai pēc tam izvēlēties, kam par labu lemt. Lielisks veids, kā šo tendenci lauzt, ir uzmeklēt citu pušu viedokļus un ieteikumus – tādu cilvēku, kas spēj uz konkrēto izvēli paskatīties no dažādām perspektīvām. Viņu skatījums palīdzēs tev lēmumu pieņemt objektīvāk un neļaus rīkoties subjektīvi vai iracionāli.

Marks Tvens reiz par svarīgu lēmumu pieņemšanu ir teicis: "Labi lēmumi nāk no pieredzes, bet pieredze nāk no sliktu lēmumu pieņemšanas." Taču tas nebūt nenozīmē, ka vienīgais veids, kā kļūt par lielisku lēmumu pieņēmēju, ir pieļaut simtiem kļūdu. Tas vien nozīmē to, ka ir svarīgi reiz izdarītās izvēles paturēt prātā. Veiksmīgi cilvēki atminas pietiekami daudzas savas izvēles, lai tās izmantotu savā labā, kad atkal nāksies saskarties ar kaut ko līdzīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!