Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka darba vide ir vieta, kur patiesībā labāk ļoti daudz ko paturēt pie sevis un neatklāt kolēģiem. Kāpēc? Jo vari nonākt gana nepatīkamās situācijās un atstāt sevi muļķa lomā. No kādām tēmām un frāzēm labāk izvairīties profesionālajā vidē? Lūk, dažas atbildes.

Politiskie uzskati

Politika ir viens no tiem jautājumiem, kas var izcelt īstu viedokļu vētru ikvienā situācijā, atgādina "Business Insider" autori. Lai gan viss atkarīgs no cilvēka, ar kuru apspriežat konkrēto tēmu, pastāv iespēja, ka viedokļu nesakritība patiesi jūs var savest ragos.

Piemēram, ja tev ar kolēģi ir pilnīgi citāda nostāja kādā politiski svarīgā jautājumā, un jūs absolūti nepiekrītat viens otram, tavā apziņā šim cilvēkam automātiski "piekabināsies", tavuprāt, nepareizā nostāja, un tas var negatīvi ietekmēt jūsu tālāko sadarbību.

Politiskie uzskati ir pārāk dziļi iegravēti katrā cilvēkā, un mēģināšana pierādīt, ka tavs viedoklis ir pareizais, ir absolūti greizi, jo drīzāk pastāv iespēja, ka saruna noslēgsies ar asāku vārdu pārmaiņu, nekā pārliecināšana par labu saviem uzskatiem.

Kurš ir uzņēmuma sliņķītis?

Foto: Shutterstock

Lai arī viss atkarīgs no uzņēmuma un cilvēkiem, kas strādā tev apkārt, visticamāk, ikvienā darba vietā ir kāds, kurš savu darbu nepilda pēc labākās sirdsapziņas – biroja sliņķītis, tā sacīt.
Tomēr, ja arī kāds nestrādā tik labi, kā citiem gribētos, visticamāk, ka ikviens to jau zina. Ja vien tavos spēkos nav šī cilvēka darbaspēju uzlabošana vai arī tu neesi atbildīga par personālu, tev noteikti nevajadzētu jaukties iekšā šajā piņķerīgajā procesā.

Ja sāksi pa pakšiem klačoties par slinko kolēģi, visi pārējie to droši vien vairāk uztvers kā sevis slavināšanu – ja jau spēj aprunāt viņu, tad noteikti iedomājies, ka esi daudzreiz labāka. Šāda nostāja var īsti nepatikt kolēģiem. Visbeidzot nonāksi pie tā, ka visi slepus aprunās tevi, nevis slinko kolēģi.

Maciņa biezums

Foto: Shutterstock

Maciņa satura ķidāšana arī allaž bijis viens no tabu tematiem. Tomēr darba saruna par ienākošo atalgojumu var būt visai nepatīkama.
Lai arī atalgojuma sadalījums ir uzņēmuma raizes, ir ļoti daudz faktori, kas ietekmē gala variantu – iespējamās piemaksas, "sodīšana" par kaut ko neizdarītu vai slikti paveiktu un, protams, arī amata īpatnības.

Līdzko pateiksi, cik naudiņas ieripo tavā kontā ik mēnesi, pastāv iespēja, ka pārējie sāks analizēt, vai tavs atalgojums ir godīgs un par ko tu īsti saņem tādu samaksu. Šis var būt it īpaši sensitīvs temats tad, ja apkārtējie pelnīs kaut nedaudz mazāk. Drīz redzēsi, nāks taisnības meklētāji, un tas var būtiski ietekmēt jūsu attiecības.

Riebums pret darbu

Foto: Shutterstock

Pēdējā lieta, ko ikviens vēlas dzirdēt, atnākot uz darbu, ka tu ienīsti savu nodarbošanos. Esot tik pārdrošai un drosmīgai savos izteikumos, tu sevi pasniedz kā cilvēku, kas nav komandas spēlētājs. Tas, protams, bojā arī kopējo noskaņojumu kolektīvā.

Būsim godīgas, šādas baumas ceļo ātri, un drīz vien to var izdzirdēt arī tavs priekšnieks, kuram, visticamāk, padomā ir kāds entuziasma pilns darbinieks, kurš gatavs uzsākt savas darba gaitas tavā vietā pēc iespējas ātrāk.

Pikantas detaļas par savu ikdienu un komentāri par citu dzīvi

Foto: Shutterstock

Teju ikvienā kolektīvā ir kāds baumotājs, kurš vienmēr zinās (vai vismaz domās, ka zina) visas privātās un pikantās lietas par saviem kolēģiem.
Atceries, savu guļamistabas dzīvi un citas ļoti intīmas lietas labāk paturi pie sevis – tām nav vieta profesionālā vidē. Pat pāris neapdomāti teikumi tuvākajam kolēģim par vakar piedzīvoto ar savu mīļoto, var kļūt par visa biroja karstāko tematu, raisot tev ne sevišķi labu reputāciju uz visiem laikiem.

Un gluži tāpat, iespējams, nav sevišķi prātīgi un profesionāli izteikt dažādas stipri pārprotamas frāzes saviem kolēģiem. Pieņemsim, ka tava kolēģe ir tikko apprecējusies. Tas nenozīmē, ka tev, ieraugot viņu, vajag izteikti frāzi kā: "Ak, saldā jaunlaulāto dzīve..." Tas nav profesionāli. Protams, attiecības ar kolēģiem var būt tuvas, bet, ja vēlies ko tādu teikt, tad tev tiešām ir jāsaprot, vai tās nav vienpusēji draudzīgas attiecības.

Trakulīgie piedzīvojumi - profesionālās vides šaubu raisītāji

Foto: Shutterstock

Tava pagātne spēj ļoti daudz par tevi pavēstīt. Tikai tāpēc, ka kaut ko traku vai pat muļķīgu padarīji pirms desmit gadiem, cilvēkos neviesīs pārliecību, ka tagad esi mainījusies.
Līdzīgi ir arī ar ne sevišķi seniem notikumiem. Tev nav jāstāsta kolēģiem, cik neprātīgā ballītē esi bijusi šajā nedēļas nogalē un ka neesi nemaz paguvusi izgulēties. Šādas runas tiešām nenāk par labu tev. Kārtīgi apdomā, vai tiešām aizraujošajam ballīšu stāstam ir jāizskan šajā kompānijā.

Skatīšanās uz jauniem horizontiem

Foto: Shutterstock

Pastāv iespēja, ka pēc zināma laika vēlēsies mainīt savu darba vietu. Iespējams, vēlies sasniegt jaunas virsotnes, varbūt gribi izmēģināt ko pavisam jaunu vai arī tevi vienkārši neapmierina šī uzņēmuma piedāvājums tev.
Lai arī priekšnieks, izrietot no tava darba līguma, ir jāpabrīdina konkrētā brīdi, nepārsteidzies! Svarīgi saprast, ka dažkārt jaunas darbavietas meklējumi nesokas tik ātri, cik gribētos. Piemēram, būsi pateikusi šādu domu kolēģei un "pīle" būs aizceļojusi līdz priekšniekam, tomēr vēl īsti jaunu vietu, kur izpausties, nebūsi atradusi. Situācija var sanākt visai piņķerīga. Atceries, līdzko šādi jaunumi sasniedz kolēģus, pārējie tevi var neiekļaut profesionālajos darba plānos un palīdzēšanu tev uzskatīs par lieku laika izšķiešanu.

Ja vien neķeries pie atlūguma rakstīšanas, labāk nepārsteidzies ar ziņām par darbavietas maiņu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!