Foto: Shutterstock
Pirmais iespaids vairumā gadījumu lemj tālāko notikumu attīstību vai rada emocijas pret kādu konkrētu cilvēku. Ja tas ir bijis pozitīvs, arī turpmākā saskarsme tāda būs, bet ja tas ir bijis nelāgs, uzlabot iespaidu par sevi nebūs viegli. Kas apgrūtina pirmo iespaidu? Tam nav dotas pat pāris minūtes, bet gan, kā zinātniski pierādīts, to iegūstam nieka septiņās sekundēs. Tāpēc ir īpaši svarīgi rīkoties ātri, bet ar apdomu.

Tiesa, satraukuma brīžos, it īpaši tikšanās reizēs, kas notiek pirmo reizi, ne vienmēr spējam domāt racionāli, un uztraukums lielā daļā gadījumu ņem virsroku. Taču neatkarīgi no tā, vai tev ieplānots pasākums, biznesa tikšanās, iepazīšanās ar partnera vecākiem vai jebkas cits, ir paņēmieni, kas var palīdzēt pirmo iespaidu veidot pēc iespējas labāku. Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar dažiem ieteikumiem, kurus ievērojot, visticamāk, nenošausi greizi un iegūsi sev vēlamo pirmo iespaidu.

Piemērots apģērbs

Neskatoties uz to, vai mēs to vēlamies vai nē, mūsu izskats ir viens galvenajiem pirmā iespaida noteicošajiem faktoriem, tāpēc tas, ko tu ģērb, ir svarīgi. Iespējams, tu no modes daudz nesaproti, jo tev ir citas aktuālākas tēmas, kurām sekot līdzi, bet tas nenozīmē, ka tev nevajadzētu pielāgot savu tēlu gaidāmās sarunas videi vai noskaņai, raksta portāls ''Hub Spot''. Piemēram, ja dodies uz pārrunām uzņēmumā, kas ievēro striktus ģērbšanās nosacījumus, arī tev tie būtu jāievēro. Savukārt, ja dodies uz vietu, kur ģērbšanās stils vairāk vai mazāk ir brīvs, tev nevajadzētu tur ierasties ofisa kostīmā.

Uz savu izskatu vari skatīties arī kā uz personīgo zīmolu. Tas ir tēls, kā tu vēlies, lai tevi redz apkārtējie. Ja vēlies caur savu izskatu atklāt kādu savas personības šķautni, mēģini savam apģērbam pievienot aksesuāru, kas saistās ar patīkamām atmiņā vai pat varētu būt viens no sarunas tematiem. Šis aksesuārs var būt jebkas – sākot ar smalkām rotaslietām, beidzot ar neparastām zeķēm.

Apzinies savus nodomus


Foto: Shutterstock
Kāds ir tavs iepazīšanās vai sarunas mērķis? Vai tu vēlies tik vien kā jaunu draudzību? Varbūt vēlies paplašināt savu kontaktu listi? Noslēgt kādu darījumu? Skaidrs mērķis var palīdzēt saprast, ar kādu enerģiju tev sarunā jāiesaistās, raksta portāls ''Reader's Digest''. Ja tu vēlēsies otru pārliecināt par darījuma slēgšanu, tev būs jābūt pašpārliecinātai un vilinošai. Bet ja tu vēlies iegūt jaunu draugu, visticamāk, tev būs jāizstaro pozitīvisms un draudzīgums.

Tāpat, apzinoties sarunas mērķi, varēsi vismaz domās izveidot aptuveno sarakstu ar informāciju, ar kuru vēlies un ir svarīgi dalīties. Un šāda informācijas izvērtēšana ir ļoti būtiska, neskatoties uz to, vai runā ar savu topošo partneri vai priekšnieku. Kā arī neaizmirsti būt patiesa – tas ne tikai ļaus tevi labāk iepazīt uzreiz, bet arī atvieglos tālākās sarunas, jo nebūs melu, no kuriem vajadzēs izkulties.

Atceries vārdus


Grāmatas ''Kā iegūt draugus un ietekmēt cilvēkus'' autors Deils Kārnegijs savā grāmatā raksta: ''Mums vajadzētu apzināties personvārdu burvību un saprast, ka tie pilnībā raksturo savu nēsātāju.'' Citiem vārdiem – cilvēkiem patīk dzirdēt savu vārdu, raksta portāls ''Reader's Digest''. Mēs ikdienā uzņemam un mēģinām sadzīvot ar milzīgu informācijas gūzmu, tāpēc atcerēties jauniepazīta cilvēka vārdu var nebūt tas vieglākais uzdevums.

Tomēr šī prasme ir īpaši svarīga, ja vēlies izcelties kāda acīs un saglabāt labu priekšstatu par sevi. Lai tūliņ neaizmirstu otra vārdu, vari izmēģināt dažādus paņēmienus – vairākkārt to domās pie sevis atkārtot, izveidot kādu asociāciju ar šo cilvēku u.c.

Pareizs rokasspiediens


Foto: Shutterstock
Lai arī šobrīd Covid-19 dēļ no rokasspiedieniem vairāk vai mazāk esam atteikušies, jo tā iespējams samazināt inficēšanās risku, normālā ikdienā rokasspiediens ir starptautiski atzīta profesionālā pieklājības zīme, un, pareizi izpildīts, tas var radīt pašpārliecinātu iespaidu, raksta portāls ''Business Insider''. Iespējams, tev šķiet, ka tikai vīriešiem ir jāprot paspiest otra roku, taču dažādās vidēs, it īpaši biznesā, rokasspiediens ir vienlīdz svarīgs kā vīriešiem, tā sievietēm. Tāpēc šī prasme būtu jāapgūst ikvienam.

Izcils rokasspiediens būs kaut kas starp pārāk cieši un vāji saspiestu roku. Ja otra roku saspiedīsi par ciešu, kas ir pa spēkam arī dāmām, otrs var noprast, ka vēlies izrādīt pārākumu. Runājot par pārāk vāju rokasspiedienu, nevienam nepatīk satvert šķietami ļenganu un nevarīgu roku – arī tas nekādā gadījumā neradīs labu pirmo iespaidu.

Lai pārbaudītu, kādas ir tavas rokasspiediena prasmes, vari tās izmēģināt uz sev tuviem cilvēkiem un lūgt tiem tevi novērtēt.

Izmanto ķermeņa valodu


Foto: Shutterstock
Cilvēku psiholoģijā ir kāda interesanta lieta – vairums no mums instinktīvi spoguļo viens otra ķermeņa valodu, raksta ''Business Insider''. Padomā par to, cik ''lipīgas'' ir žāvas, – vien dzirdot kādu blakus esošo nožāvājamies, arī no mums izlaužas kāda žāva. Arī smaids draugu vidū ir ''lipīgs''. Pie šīs instinktīvās spoguļošanas ir ''vainojams'' neirons, kas ietekmē to smadzeņu daļu, kas atbild par sejas atpazīšanu un sejas izteiksmju lasīšanu.

No tā izriet, ka, redzot citu cilvēku smaidām, neirons sāk savu darbu, un tu otram atsmaidi. Spoguļošana notiek abos virzienos – ja tu ''noķer'' otra cilvēka emocijas un tās atspoguļo savās sejas izteiksmēs, otrs saņem neverbālu signālu, ka tu viņa emocijas saproti. Arī dažādi pētījumi rāda, ka starp cilvēkiem, kas izjūt kopīgas emocijas, rodas savstarpējā uzticēšanās, saikne un sapratne.

Ķermeņa valodas spoguļošana ir arī neverbāls veids, kā otram pateikt ''mums ir kaut kas kopīgs''. Patiesībā, kad cilvēki saka, ka no kāda nāk laba enerģija, tās nav tikai tukšas runas. Viņi neapzināti apraksta otra emociju spoguļošanu. Taču tu otru vari spoguļot arī apzināti un to izmantot savā labā, lai iegūtu labu iespaidu. Bet atceries – nedari to pārāk uzkrītoši, citādi vari iegūt pretēju rezultātu.

Uzturi acu kontaktu


Foto: Amanda Dalbjörn / cc
Skatīšanās sarunas biedra acīs nozīmē, ka jūties pašpārliecināta un tevi interesē otra sakāmais. Rietumu valstīs, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs, acu kontakts izrāda cieņu pret cilvēku, ar kuru tiecies, skaidrots portālā ''Business Insider''. Tas arī rāda interesi par sarunu, savukārt bieža skatīšanās apkārt liks domāt, ka esi apjukusi vai ka vēlies no sarunas pēc iespējas ātrāk aiziet.

Tomēr, kā tas ir arī ar daudz ko citu, ar skatīšanos otra acīs nevajadzētu pārspīlēt. Ja brīdi pa brīdim nenovērsīsi savu skatienu kaut kur citur, otrs to var uzskatīt par blenšanu, kas raisīs negatīvas emocijas. Tāpat pārmērīga skatīšanās otra acīs sarunas biedru var atbaidīt vai lieki satraukt, kas nepavisam nepalīdzēs radīt labu pirmo iespaidu.

Runā skaidri


Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kuriem ir daudz ko teikt, tostarp ļoti vērtīga informācija, taču viņi neprot savu sakāmo pavēstīt ar pašpārliecinātību. Diemžēl tas ir viens no galvenajiem veidiem, kā netikt pamanītam, atklāj ''Business Insider''. Taču, domājot par pirmo iespaidu, tu vēlies otra acīs parādīties pozitīvā gaismā un sarunas biedram dot iemeslu, kāpēc tevī būtu jāklausās.

Tāpat sarunas laikā, necenties otru nemitīgi izlabot, ja viņš neprecīzi atsaucas uz tevis teikto. Protams, ja atstāstītajā ir kāda ļoti nozīmīga kļūda, to vari izlabot, bet tev nebūtu jāmaina katrs sarunas biedra vārds. Kā arī necenties runāt pārāk skaļi – ir pētījumi, kas rāda, ka nopietnāk uztveram tos cilvēkus, kas runā dziļākā un mierīgā balsī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!