Foto: Shutterstock
Tas nav nekas prātam neaptverams, ka ikviens no mums vēlas saņemt atbilstošu atalgojumu par darbu un sasniegt vairāk. Tomēr ir dažas rakstura iezīmes, kas attur no panākumu sasniegšanas karjerā. Kuri ir tie cilvēku tipi, kuriem grūti sevi parādīt no labākās puses un sasniegt karjeras virsotnes, skaidro amerikāņu psihologs, vairāku grāmatu autors un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs.

Augstprātīgie

Ar augstprātīgiem cilvēkiem var būt gana grūti sadzīvot darba vidē. Kāpēc? Viss, ko dari tu, viņam šķiet kā personīgs izaicinājums tikai tāpēc, lai pārspētu tevi un būtu par mata tiesu labāks. Lai arī dažkārt šāds domāšanas veids var būt izdevīgs un veidot veselīgu spriedzīti darbā, atkarībā no situācijās, šāda sacensība var būt lieka, nevajadzīga un tikai bojāt attiecības.

Kāds pētījums atklāja, ka augstprātība saistāma ar ļoti daudzām problēmām darba vidē. Jāpiemin arī tas, ka augstprātīgi cilvēki uzrāda vājākas darba spējas, ar viņiem ir grūti vienoties un rodas daudzas un dažādas komunikācijas problēmas.

Upuri

Foto: Shutterstock

Jāatzīst, ka šo cilvēku tipu ir diezgan grūti pamanīt. Tas tāpēc, ka viņi patiesi un, varētu pat teikt, ka kaislīgi, iegrimst savās problēmās. Tiesa, tikai pēc laika būs iespējams atskārst, ka viņu saucieni pēc palīdzības ir pārāk bieži un tā vairs nav vienkārša palūgšana pēc padoma.

Katra niecīgākā problēma ir viņu nepārvaramais šķērslis. Viņi šīs problēmas neredz kā mācībstundas, pēc kurām gūs kādas vērtīgas atziņas un iespējas augt – viņi redz tikai iespējas, kā pazudināt sevi pilnībā.

Pavisam nesen stāstījām arī par Ingūnu Kumsāri – sievieti, kura pārstāja sevi uzskatīt par upuri un nolēma rīkoties, uzsākot savu pērļošanas biznesu un finansiāli nodrošinot sevi un meitiņu. Ingūna teica: "Tiklīdz es apzinājos savu upura sindromu un nekavējoties sāku mainīt domas un izturēšanos, sāka mainīties mana dzīve." Viņas stāstu var lasīt šeit.

Lielie prāti... tikai grupu aizsegā

Foto: Shutterstock

Lai arī bieži vien ir nepieciešams apspriest savas idejas un plānus grupās, jo vairāki diženi prāti ir spēcīgāki par vienu, ne vienmēr tie, kam domāšana grupās ir ierasta prakse, spēj sevi parādīt kā labāko.

Šādi cilvēki bieži vien pakļaujas ierastajam domu plūdumam – viņi izvēlas peldēt pa straumi, nevis pamainīt darbu ierasto kārtību. Tiesa, šādās grupās bieži vien ir ļoti grūti kaut ko mainīt un ievirzīt domāšanas veidu citā gulsnē. Šāds strādāšanas veids var nodrošināt stabilu, drošu un ierastu vietu, tomēr grupā sevi ir grūti pierādīt, ļaujot citiem sevi pamanīt.

Tomēr, iespējams, tas, ka vienmēr esi strādājusi grupā, nenozīmē, ka tu nevari pastāvēt arī par sevi – viena. Palasi šeit, varbūt izrādās, ka tevī ir līderes dotības.

Nemitīgi mainīgie un pārāk dinamiskie

Foto: Shutterstock

Pretstatā grupu domātājiem, kuriem parasti ir savs ierastais domāšanas veids, nemitīgi mainīgais pārsteigs ar savu domu uzlidojumu. Viņa viedoklis nebūs pastāvīgs, viņš ik mirkli izdomās ko jaunu, mainot iepriekšējās domas konceptu. Tas nozīmē, ka pastāv iespēja, ka šāds cilvēks arī var vairākkārt mainīt savu darba vidi, pamēģinot darboties vairākas sfērās.

Lai arī dažkārt dinamiskais strādāšanas veids var rezultēties arī panākumos, ātri mainīgās domas atkal var pamudināt zemei zem kājām sākt drebēt. Šim cilvēku tipam vajadzētu saprast, ka mainās tikai viņa viedoklis, ne situācijas apstākļi.

Temperamentīgie

Foto: Shutterstock

Dažiem cilvēkiem nav absolūti nekādas varas pār savām emocijām. Ja kaut kas būs viņus nokaitinājis, viņš uzreiz spers dusmu uguņus, ļaujot arī pārējiem izprast viņa emocijas. Diemžēl šo emociju uzplūdā cilvēks ne tikai atbrīvojas no liekās enerģijas, bet savas negācijas uzgrūž uz pārējo pleciem.Jāpiebilst, ka šis cilvēku tips nebūs priekšzīmīgs līderis, jo viņa krasās garastāvokļa maiņas ietekmē lēmumus un sabojā attiecības.

Atceries, ka no šī cilvēku tipa patiesi ir jāuzmanās, jo kad viņa emocijas ir sakāpinātas, tu noteikti nevēlēsies būt tā, kurai tiks uzkrauta viss negatīvais emociju lādiņš.

Ja arī tu esi viena no tām, kurām ar sava temperamenta savaldīšanu sevišķi labi nesokas, iespējams, noderēs padomi, kā pēc iespējas veselīgāk un mierīgāk no organisma izvadīt dusmas.

Padotie, kas dejo pēc priekšnieka stabules... pārāk ilgi

Foto: Shutterstock

Ir jāsaprot, kāda ir atšķirība starp priekšnieka "labo roku" un padoto, kas dejo pēc viņa stabules. "Labā roka" būs cilvēks, kas viņam palīdzēs sasniegt mērķus – gluži kā sabiedrotais. Bet padotais, kas dejo pēc priekšnieka stabules, darīs pilnīgi visu, ko lūgs priekšnieks. Būtiskākais uzsvars – darāmo lietu saraksts bieži vien var būt nesamērīgi liels, kas iekļauj gatavību rīkoties jebkurā diennakts laikā. Tiesa, šie darbi parasti ir maznozīmīgi.

Lai arī, kāpjot pa karjeras kāpnēm, ir jāiziet cauri dažādiem darbiem, tieši šī ir pozīcijā, kurā nevajadzētu iestigt pārāk ilgi. Ne velti šāds darbs bieži vien ir jaunajiem censoņiem, kuri tikko uzsākuši savas darba gaitas – tas ir kā īsts rūdījums viņiem. Tomēr pēc kāda laika būs jāiemanās pamainīt spēles noteikumus, jo ir jāmācās pastāvēt arī par sevi.

Bailīgie un cilvēki ar zemu pašvērtējumu

Foto: Shutterstock

Bailes ir spēcīga motivācija rīkoties neizskaidrojami. Tās pamudina mūs uz iracionālām darbībām, kā arī neatgriezeniski muļķīgu lēmumu pieņemšanu. Piemēram, ja pieļauta kāda būtiska kļūda, bet bailes ņem virsroku, diez vai cilvēks steigs atzīties, ko padarījis, cenšoties visu vērst par labu. Tā vietā viņš gļēvi paslēps kļūdu, klusēs un reāli par padarīto var vainot pat kādu citu.

Šķiet, ka cilvēku ar zemu pašvērtējumu arī netrūkst. Nav nekāds pārsteigums, ka arī šim cilvēku tipam ir grūtības sasniegt virsotnes.

Cilvēki, kuri cieš no pārāk zema pašvērtējuma, domā, ka viss, ko viņi dara, ir nepareizi. Viņi ir pārliecināti, ka viņi neko nesasniegs un viņi ir tikai traucēkļi, tādēļ vārdi "atvaino" un "piedod" netiek žēloti. Arī savas idejas viņi pasniedz kā jautājumus. Tas rada nepārliecināta cilvēka tēlu un arī apkārtējos vieš bažas par cilvēka kompetenci – pat ja zināšanu netrūkst.

Šajā sakarā noderēs pasmelties pašvērtējuma devu no slaveniem un daudz sasniegušiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!