Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kuriem patīk būt uzmanības centrā, un uzstājoties viņi jūtas kā zivis ūdenī. Bet citiem ir bail runāt auditorijas priekšā. Lūk, psiholoģijas profesora Endija Molinska padomi, kā pārvarēt bailes pirms publiskas uzstāšanās.

Sapulce ir lieliska situācija, kurā var parādīt savas labās puses, izkopt reputāciju un izteikt savas domas. Bet ja esi kautrīgs, nepārliecināts par sevi vai audzināšana neļauj aktīvi izpausties priekšniecības priekšā, sapulces var izvērsties mokošas, atzīst Endijs Molinskis portālā "Psychologies".

Psihologa pieredze rāda, ka cilvēki pietiekami viegli tiek galā ar bailēm uzstāties publiski, ja seko šiem soļiem.

1. Uzstādi konkrētus mērķus

Kad tu zini, ko vajag izdarīt, īstenot iecerēto ir vieglāk. Sāc ar mazumiņu. Piemēram, uzstādi mērķi dažos vārdos izteikt savas domas sapulcē. Visticamāk, tu bez grūtībām izpildīsi iecerēto un leposies par sevi.

Nākamajā reizē mērķim jābūt nedaudz sarežģītākam, piemēram, izteikt savas domas divas reizes. Bailes pakāpeniski mazināsies, un pēc kāda laika tu brīvi uzstāsies publiski un atbildēsi uz jautājumiem.

2. Rūpīgi gatavojies runāt

Jo labāk tu sagatavosies, jo vieglāk būs uzstāties. Palūdz organizatoriem pasākuma materiālus vai uzzini notikuma plānu no vadītāja. Ja ir iespēja, piedalies pasākuma sagatavošanas norisē. Tas ļaus būt lietas kursā par notiekošo un sajust savu iesaisti.

Reizēm uzstāšanās sākumā runātāji apmulst, pat ja zina stāstāmo no galvas. Sastādi uzstāšanās plānu un uzraksti pirmos teikumus.

3. Sastādi sarakstu ar tēmām, kuras labi pārzini

Iesaistīties jautājumu apspriešanā, kurus tu labi pārzini, ir vieglāk nekā vienkārši uzturēt sarunu.

4. Izmanto laiku notikumā racionāli

Apspried ar pazīstamajiem dalībniekiem jautājumus, kuros esi kompetents.
Nākamajā reizē mērķim jābūt nedaudz sarežģītākam, piemēram, izteikt savas domas divas reizes.

Pirmkārt, tu dalies ar citiem cilvēkiem savās domās, kuras, iespējams, neuzdrošināsies paust auditorijas priekšā. Otrkārt, sarunas dalībnieks gūst iespēju vērsties pie tevis pašā pasākumā, jo zina tavu skatījumu.

5. Centies būt pārliecinošs, neskatoties ne uz ko

Vairies no vārdiem, kuri mazina tavu zināšanu nozīmi. Nesaki: "Es to ne īpaši labi pārzinu. Iespējams, šis jautājums jums liksies muļķīgs...".

Veido vizuālo kontaktu ar auditoriju un sarunu biedriem.

6. Atceries celt roku

Diskusijas skaļumā tavu balsi var nesadzirdēt. Bet pacelta roka ir veids, kā pavēstīt: "Es vēlos izteikties nākamais" vai "Man ir, ko piebilst".

7. Nedomā par iespaidu, kuru atstāj

Mēģini pievērst uzmanību svarīgajam un neuztraukties par to, ko domā par tevi apkārtējie. Bailes publiski uzstāties ir vienas no izplatītākajām. Ja ar bailēm no tumsas vai agorafobiju var normāli dzīvot, vairoties no šādām situācijām, tad bailes uzstāties auditorijas priekšā traucē mācīties un strādāt. Tādēļ ar to kaut kas ir jādara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!