Foto: Shutterstock
Tu aktīvi meklē darbu, tomēr nemitīgi saņem atteikumus un nesaproti kāpēc. Acīmredzot, palaid garām kaut ko svarīgu, bet ko tieši? Palūkosim, kādas ir sešas izplatītākās kļūdas, ko cilvēki pieļauj darba intervijas laikā.

Veiksmīga darba intervija, apsteidzot konkurentus ir māksla, ko var apgūt! Galvenais ir paraudzīties uz sevi no malas un jau iepriekš apzināties lamatas, ko tev var piespēlēt darba devējs, bet, iespējams, arī tu pats sev, portālā "Psychology Today" uzsver neirozinātniece, filozofe un Maiami Universitātes Multisensoro pētījumu laboratorijas dibinātāja Berita Brogarda. Viņa min sešas biežāk pieļautās kļūdas, cenšoties iegūt kāroto darbu. Savukārt biznesa augstskolas "Turība" karjeras konsultante Anželika Marija Zuba ir sagatavojusi 10 padomus, ko ņemt vērā darba intervijas laikā, lai atstātu par sevi labu iespaidu.

Apziņas plūsma


Parasti mums intervijas laikā dod iespēju pastāstīt par iepriekšējo darba pieredzi vai akadēmiskajiem sasniegumiem. Tavs mērķis – īsi un skaidri nodot šo informāciju darba devējam. Daudzi kandidāti paļaujas, ka intervētājs izprot šīs profesijas nianses, un ieslīgst pārāk sīkās detaļās.

Izvairies no profesionālā žargona, nesaprotamiem terminiem un abstraktiem spriedelējumiem, pacenties adaptēt iepriekš gūtās prasmes potenciālajai vakancei. Mini piemērus un rekomendācijas, kas parāda, ka tavas prasmes noderētu potenciālajā darba vietā.

Viltus pieticība


Viens no izplatītākajiem jautājumiem darba intervijas laikā ir: "Nosauciet savu galveno trūkumu". Tas var skanēt aptuveni šādi: "Vai jums ir kādas īpašības, pie kurām jums būtu vēl jāpiestrādā? Uz kādām jūsu vājībām norādītu jūsu bijušais darba devējs? Ar kādām grūtībām un vilšanos jūs esat saskāries iepriekšējā darba vietā?"

Nevienam jau nepatīk demonstrēt savu "Ahileja papēdi". Tāpēc daudzi atbild: "Mana problēma ir tāda, ka es tiecos pēc ideāla, bet tas nav sasniedzams", "Es bieži strādāju naktīs, lai pabeigtu projektu ātrāk par noteikto termiņu", "Esmu apsēsts ar darbu un uzstāju, lai padotie visu paveiktu kvalitatīvi", cenšoties savas labākās īpašības pasniegt kā trūkumus. Bet intervētāji jau ir pieraduši pie šāda veida slazdiem.

Starp citu, – godīga atbilde ir labāka par tukšu muldēšanu!

Protams, darba devējam jau būtu labāk neuzzināt, ka tu pastāvīgi kavē termiņus, raksti ar kļūdām, bet var jau atzīties nelielā, bet reālā problēmā: "Dažreiz man ir grūtības pabeigt darbus termiņos, bet ceru, ka esmu jau labāk iemācījies plānot savu laiku".


Cits variants – uzsvērt, ka tu gluži neatbilsti visām prasībām, kas minētas vakances aprakstā: "Jūs rakstījāt, ka meklējat darbinieku ar nopietnu darba pieredzi. Ar to palielīties es nevaru, taču, pateicoties savām prasmēm, varu parādīt pieklājīgus rezultātus". Vai arī: "Es zinu, ka jums ir vajadzīgs cilvēks, kurš brīvi pārvalda spāņu valodu. Pagaidām mans līmenis vēl nav tik augsts, bet es spēju uzturēt sarunu un apmeklēju kursus".

Bez gatavības pārsteigumiem


Tu esi atradis vakanci, kurai esi derīgs, – darba intervija rit "kā pa sviestu", līdz tevi aicina izpildīt uzdevumu, kas ir visai tālu no tava darbības lauciņa.

Sliktākais šajā situācijā – izlikties, ka tev "jūra ir līdz ceļiem". Labāk ir akcentēt, ka tev nav pieredzes konkrētajā nozarē, bet tu izmantosi šo iespēju, lai iemācītos kaut ko jaunu.

Zināšanu trūkums par darba devēju


Parādi, ka esi izpētījis pieejamo informāciju par uzņēmumu vai vismaz iepazinies ar tās mājaslapu. Intervētājs var painteresēties, kāpēc vēlies strādāt tieši šajā kompānijā.

Lieliski, ja varēsi pieminēt kaut ko īpašu, kas vēl nav izskanējis sarunas laikā. Ja tāda iespēja nav parādījusies, nogaidi, kad pienāks tava kārta uzdot jautājumus. Iztaujā par tādiem uzņēmuma projektiem vai iespējām, par kurām var zināt vien cilvēks, kurš tiešām ir labi sagatavojies un interesējies par konkrēto uzņēmumu.
Foto: Shutterstock

Noteikta imidža trūkums


Intervijā tiek pieņemts, ka tev ir jāizskatās profesionāli, tas paredz lietišķa stila apģērbs. Taču neļauj biznesa kostīmam aizēnot tavu personību. Izvairies no formālas pieejas, neesi pārāk nopietns un garlaicīgs. Ja intervija norit attālināti, atlasi kādus atslēgas vārdus, saglabā vienotu runas tempu un iepauzē starp tev svarīgiem vēstījumiem.

Nemiers


Daudzi cilvēki darba intervijās nervozē, un tas ir dabiski. Diemžēl, bet nervozitāte noved pie tā, ka tu vari sākt, piemēram, ar kāju sist ritmu, klikšķināt pildspalvu, šūpoties uz krēsla vai skatīties galda virsmā. Šādas izpausmes var sakaitināt darba devēju. Lai no tā izvairītos, pamēģini pirms tam interviju izspēlēt ar draugiem vai bijušajiem darba kolēģiem. Viņi pateiks, ko tu dari nepareizi.

Kā atstāt labu iespaidu par sevi darba intervijā: karjeras konsultanta padomi


Darba intervija ir process, kuram jāiziet cauri ikvienam, taču, lai iegūtu arvien augstāku pozīciju un virzītos uz savu sapņu darba vietu, nepieciešams atstāt labu iespaidu darba intervijas laikā. Lai labāk sagatavotos savai darba intervijai, biznesa augstskolas "Turība" karjeras konsultante Anželika Marija Zuba ir sagatavojusi 10 padomus, ko ņemt vērā darba intervijas laikā.

Es – vērtības, prasmes, pieredze

Tev ir jāatrod un jāizceļ iemesls, kāpēc tieši tu esat vislabākais kandidāts attiecīgajam amatam.

Sagatavoties atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem

Foto: Pixabay


Izpētīt informāciju par potenciālo darba devēju

Iepazīsties ar uzņēmuma mājaslapas vietni, uzzini par to, ko uzņēmums dara, kas tur strādā. Vai pēdējā laikā uzņēmumam ir bijušas kādas uzvaras un sasniegumi, ko intervijā varētu komentēt? Apskaties "LinkedIn"!

Īsi un konkrēti

Stāsti īsi un konkrēti, nepārmāc intervētāju, centies koncentrēties un strukturēt teikto, 3-4 punkti par savām stiprajām un vājajām pusēm, neiedziļinies detaļās un neesi pārāk personisks. Praktizē darba interviju.

Izrādīt interesi un pajautāt

Tev ar intervētāju jāiesaistās sarunā – savstarpējā informācijas un ideju apmaiņā. Tikai ar šāda dialoga palīdzību jūs abi varat noteikt, vai tu, uzņēmums un darbs būsiet saderīgi.

Būt atvērtam

Neaizmirsti parādīt arī savas labās īpašības. Viena no lietām, ko darba devējs vēlas noskaidrot intervijas laikā, ir tas, cik patīkami būs ar tevi kopā strādāt katru dienu.


Uzmanīga klausīšanās

Uzmanīga klausīšanās ir svarīga, lai tu saprastu un pēc tam izklāstītu, kā tieši tu vari papildināt uzņēmuma komandu un ko vari uzņēmumam piedāvāt.

'Small things make it perfect' (mazas lietas padara to perfektu)

Lai izskatītos profesionāli, centies nenokavēt darba interviju, labāk ierasties 15 minūtes ātrāk. Pētījumi liecina, ka cilvēki šķiet pievilcīgāki, ja uztur acu kontaktu. Arī smaidīšana var palīdzēt radīt pievilcību.

Izvēlieties atbilstošu apģērbu!

Izskaties profesionāls, valkā tērpu, kurā jūties pašpārliecināts un komfortabli.

Sīkie knifiņi

Centies veikt piezīmes, lai parādītu, ka tevi tas interesē, un paturi prātā variantus, centies vairāk apzināties teikto un velti laiku pārdomām un atbildēm. Centies rast kopīgas intereses ar intervētāju.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas – ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!