Viena no darba ikdienas sastāvdaļām ir pārliecināšanas māksla, kas lieti noder, ja vēlies, lai kolēģi, priekšnieki vai sadarbības partneri pievērstos tavam viedoklim vai idejai. Tas nenozīmē kādu klaji iemānīt vai ievilināt savos nagos, drīzāk uzsvērt un pievērst uzmanību tavam priekšlikumam. Tikai uzmanies no tehniku pielietojuma, jo tu noteikti nevēlies, ka darba vidē par tevi klīst baumas, ka visu panāc ar pārliecināšanu, manipulēšanu un viltību.

Daži no pārliecināšanas mākslas ieteikumiem, kas atrodami portālā "Rider's digest", drīzāk līdzinās labvēlīgi noskaņotai un rosinošai sarunai, piemēram, ieklausīšanās otrā, taču citu pamatā ir nedaudz viltīga ietekme uz sarunas partneri.

Uzklausi un izproti otru pusi

It īpaši svarīgās sarunās par jauniem projektiem vai sadarbību katra puse vēlas panākt un sekmēt savas intereses. Tāpēc viens no veidiem, kā panākt sev vēlamo, ir uzklausīt un izprast sarunas biedru. Abām pusēm ir svarīgi vienoties par kopīgo, tāpēc nav vērts uzsvērt tikai tavas idejas, drīzāk – iedziļinies sarunas partnera teiktajā, līdz galam noklausies viņa sakāmo un tikai tad iespraucies ar savu viedokli. Turklāt neaizmirsti piebilst, ka saproti, par ko sarunas partneris runā. Tā viņā raisīsi uzticēšanos, kā arī tiks uzklausītas tavas domas.

Tāpat pievērs uzmanību atslēgas vārdiem, vērtībām, mērķiem vai galvenajām idejām, par ko runā otra puse. Centies iedziļināties un, ja ir kādas problēmas, izprast tās no pretēja skatu punkta. Tā saruna ievirzīsies labvēlīgā gultnē no abām pusēm. Necenties uzreiz savā prātā spriest par nākamajiem sarunas tematiem, tā vari palaist garām dažādas iespējas, kuras piedāvā sarunas partneris. Var šķist neiespējami, taču pārliecināšanas māksla balstās arī uz empātijas jeb sapratnes spējām – tavs trumpis var būt māka iejusties otra ādā.

Ar pārliecību un cieņu pret otru

Daži uzskata, ka pārliecināšana ir strīdīga māksla, lai egoistiski panāktu vēlamo, taču tas ir arī veids, kā starp desmitiem citu priekšlikumu izceltu savējo. Turklāt, kad centies kādu pārliecināt, neizmanto frāzes, kas liecina par tavām vēlmēm, piemēram, "Es gribu", "Es domāju", "Es uzskatu" vai "Jūs nesaprotat, ko domāju". Fokusu vērs uz to, lai pilnībā saprastu otru pusi, izprotot arī to, ko sarunas partneris vēlas no tevis.

Tāpat izvairies no vārda "bet" lietošanas. Neskaitāmi cilvēki tieši šo vārdu izmanto gandrīz katrā sarunā, tā izceļot un izrādot savu pretējo viedokli. Turklāt dažkārt "bet" līdzi nes negatīvu pieskaņu, kas tev pārliecināšanā nudien nav vajadzīga. Atsevišķi cilvēki "bet" lietošanu var pārprast, piemēram, domājot, ka uzskati viņus par mazāk gudriem vai inteliģentiem.

Tomēr, ievērojot visu iepriekš minēto, nepazaudē pārliecību par sevi. Tā ir ļoti svarīga, lai savā veidā vadītu sarunu un parādītu, ka tev rūp ne tikai notiekošais, bet arī sarunu biedrs. Pārliecība par sevi rada arī priekšstatu, ka tev var uzticēties, kas ir svarīgs aspekts darbā. Taču pārliecībai var būt arī galējība – iedomība, kas nudien neveicinās veiksmīgas sarunas.

Kaut "bet" ir aizliegto vārdu sarakstā, ir arī vādi, kurus pat ir ieteicams lietot, piemēram, – "mēs". To noteikti izmanto, jo tādā veidā var raisīt solidaritāti starp abām pusēm. Dažkārt tev jāizmanto pārliecināšanas tehnikas saspringtos un strīdīgos brīžos, piemēram, komunikācijas problēmās starp nodaļām, tad "mēs" ir viens no tiem atslēgas vārdiem, kas savā mērā satuvina karojošās puses.

Jūties brīvi, nepiespiesti un uzmanies no balss toņa

Foto: Shutterstock

Cilvēka ķermenis pats par sevi nodod dažādus signālus, piemēram, uz krūtīm sakrustotas rokas var liecināt par to, ka nevēlies komunicēt ar otru. Tāpēc brīžos, kad vēlies pārliecināt par savu ideju vai viedokli, atceries par ķermeņa valodu. Tāpat tevi var nodot satraukums, kas liek rokām drebēt un zobiem klabēt – tas neatstāj pārliecināta cilvēka iespaidu. Drīzāk izvēlies atvērtās pozas, piemēram, rokas un kājas nekrusto, smaidi un ik pa brīdim ielūkojies sarunas partnera acīs. Centies sēdēt ar taisnu muguru, pleciem un piepaceltu galvu – tā atstāsti pārliecinātas personas iespaidu.

Tikpat svarīgi ir uzmanīties no uzbrūkoša balss toņa un pārlieku ātras runāšanas. Turklāt entuziastiska runāšana var arī pārējos pārliecināt par labu tavai idejai, tāpēc noteikti atmet pārlieku klusu vai skaļu runāšanu. Savukārt sarunas tempu izvēlies tādā ātrumā kādā runā otrs. Ja sarunas partneris runā ātrāk, dari līdzīgi. Pats galvenais, lai saziņā nav pretējas galējības – viens runā ātri, otrs – lēni. Tas var tracināt gan tevi, gan arī sarunas partneri.

Ja nekādi neizdodas nomierināties un beigt satraukties, tad var palīdzēt šāda tehnika. Tā ir noderīga īpaši tad, ja stresa momentos tavas rokas svīst, dreb vai pārlieku ātri žestikulē. Ja sēdi, tad novieto rokas uz ceļiem, atbrīvojot pirkstus. Savukārt, ja stāvi kājās, mērķtiecīgi atslābini rokas un pirkstus gar sāniem. Šī koncentrēšanās, ja nenomierina, tad vismaz pats process ļauj aizmirst par satraukumu.

Publiskās runas prakse un agresijas atmešana

Foto: Shutterstock

Dažkārt cilvēki jau no domas vien, ka par savu ideju būs jāiestājas vai, piemēram, jāpārdod kompānijas produkti, kļūst nervozi. Tomēr, lai kā arī gribētos, vienīgais veids, kā to iemācīties, ir regulāra prakse, piemēram, publiskā runā. Ja nevari atrast veidu, kā attīstīt sevī šos dotumus, meklē cilvēku ar līdzīgām problēmām vai tieši pretēji – tādu, kas izcili darbojas šajā jomā. Galvenais nepieņem faktu, ka nespēsi iemācīties pārliecinošāk runāt cilvēku priekšā, jo laika gaitā viss ir paveicams.

Tev var palīdzēt arī viens no klasiskākajiem pārliecināšanas tehnikas peņēmieniem – pavēršanās un pieliekšanās tuvāk sarunas partnerim. Tomēr arī šajā gadījumā ir viegli iekrist galējībā un pieliekties par tuvu, kas otrai pusei var likt justies neērti. Drīzāk izvēlies tuvināties tikai mazliet, savukārt, ja jūti, ka sarunas partneris neizprotami atliecas atpakaļ, uzreiz dari to pašu. Pēc būtības šim pārliecināšanas veidam būtu jāparāda interese un sajūsma par notiekošo, ko daudzi jau izpilda nepiedomājot.

Tāpat sarunas laikā agresijai nav vietas – to atstāj citiem apstākļiem un situācijām. Labāk izvēlies draudzīgu neatlaidību, kas liecina par tavu pārliecību. Te ir runa arī par cieņu pret otru, kas ir svarīgs veiksmīgas sarunas elements. Ar tās palīdzību izklāsti savas vajadzības, domas un vēlamo rezultātu, bet neaizmirsti, ka arī otra puse domā par sev labāko scenāriju. Tomēr sargies arī no pārlieku spēcīgas pārliecināšanas, kas noved otrā galējībā, ko daudzi var uztvert kā manipulēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!