Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi, kad darām to, ko mīlam un kas sniedz mums lielu gandarījumu, mēs tam varam atdot teju visu sava laika. Tomēr arī sirdsdarbs nereti prasa brīdi atslodzes, lai pēcāk tajā mestos ar jaunu enerģiju un gribasspēku. Taču ne visi spēj atpazīt to brīdi, kad ir par daudz un ir laiks atpūtai. Šādus cilvēkus saucam par darbaholiķiem.

Ja arī tev ir aizdomas, ka darbam tavā dzīvē ir pārāk liela loma, turpinājumā, iedvesmojoties no portāla ''Reader's Digest'', piedāvājam iepazīties ar pazīmēm, kas var liecināt, ka esi darbaholiķe.

Neuzskati sevi par darbaholiķi

Līdzīgi kā ir arī ar citām atkarībām, viena no atpazīstamākajām darbaholiķa pazīmēm ir tā noliegšana. Psihoterapeits un grāmatas ''Chained to the Desk'' autors Braiens E. Robinsos skaidro: ''Cilvēki, kas jokojot sevi sauc par darbaholiķiem, reti tādi patiesi arī ir. Savukārt darbaholiķi ir kā alkoholiķi, kas bieži vien noliedz to, ka viņiem ir problēma. Darbs nereti ir veids, kā viņi var izbēgt no tā, kas notiek, piemēram, viņu privātajā dzīvē, taču viņi paši to neapzinās.'' Tāpēc ņem vērā tuvinieku novērojumus un, ja netiec galā pašas spēkiem, vērsies pēc palīdzības pie speciālista.

Ierodies pirmā un aizej pēdējā


Foto: Shutterstock
Iespējams, tev agri no rīta patīk apdarīt mazos dienas laikā veicamos darbiņus, pirms birojā sākusies kņada, vai pēc kolēģu aiziešanas vienai sagatavoties nākamajai dienai. Taču, regulāri ierodoties darbā pirms visiem citiem un aizejot pēdējai, tā var būt zīme, ka esi darbaholiķe. Tomēr atceries, ka, strādājot par daudz, tev draud risks izdegt.

Tāpat ir pētījumi, kas rāda – garākas darba stundas uzreiz nenozīmē lielāku produktivitāti. ''Ford Motor Company'' publicētais pētījums atklāj – papildu ierastajā 40 darba stundām nedēļā strādājot vēl 20 stundas (kopā 60 stundas), produktivitāte darbiniekos bija augstāka trīs vai četru nedēļu garumā, bet pēcāk krasi samazinājās. Tāpēc iemācies turēt veselīgu darba un personīgās dzīves balansu un vien strādā nepieciešamās astoņas stundas dienā.

Nespēj atslēgties no darba


Foto: Shutterstock
Atvaļinājumam ir sava misija – dot tev iespēju atpūsties un atjaunot spēkus. Taču, ja tu, zvilnot pludmalē, satraucies par tuvojošos termiņu vai joprojām atbildi uz darba zvaniem, iespējams, tev ir problēma. Tā vietā, izejot no biroja, ja iespējams, izslēdz darba telefonu vai vismaz zvana signālu. Tāpat arī darba portatīvo datoru vislabāk atstāt birojā – jo tālāk no tevis, jo labāk. Kļūstot pārāk aizņemta ar darbu, tu aizmirsīsi būt te un tagad.

Vēl viens veids, kā iespējams atslēgties no darba, ir savi personīgie hobiji. Taču darbaholiķiem visbiežāk ārpus biroja nav citu interešu. Ja arī tev darbs ir visa tava dzīve, iespējams, ir laiks izvērēt, vai arī tu neesi atkarīga no darba. Izmēģini grāmatu lasīšanu, pastaigas pie dabas, krustvārdu mīklu minēšanu vai jebko citu, kas nav saistīta ar darbu, un ļauj tev atjaunoties.

Nerūpējies par sevi, savu veselību


Foto: Shutterstock
Pārāk bieži vai teju nemitīgi jūties slima? Tā ir vēl viena pazīme, kas var liecināt – tu pārāk daudz strādā. Vairāki pētījumi rāda, ka darbaholiķiem ir lielāks risks sirgt gan ar psiholoģiskām, gan fiziskām veselības problēmām, tostarp 2. tipa cukura diabētu, sirds trieku, depresiju un trauksmi. Tāpat darbaholiķiem ir lielāks izdegšanas risks un īsāks karjeras ceļš, atklāj psihoterapeits Braiens E. Robinsons.

Ja tu neklausies savā organismā, strādā arī tad, kad jūties slima, un neļauj sev atjaunoties, visticamāk tas laupīs tavu produktivitāti un palielinās iespēju kļūdīties arī vienkāršos darba uzdevumos. Tāpat neliedz sev sporta zāli vai pusdienas vien tāpēc, ka gribi vairāk pastrādāt. Turpretim atrodi laiku atslodzei un sevis palutināšanai – tavs organisms būs tev tikai pateicīgs.

Nekad neatsaki priekšniekam


Foto: Shutterstock
Ja tu savus draugus arvien biežāk dzirdi sakām: ''Mēs tevi tikpat kā vairs neredzam,'' vai ''Tu vienmēr esi aizņemta,'' arī tā ir zīme, ka pārāk daudz laika pavadi darbā. Jā, protams, laiku pa laikam nenāk par ļaunu uzņemtie kādu papildus uzdevumu – tas gan bagātinās tavu pieredzi, gan, ļoti iespējams, darīs maciņu biezāku. Taču ir arī svarīgi saprast, kad veicamo pienākumu ir par daudz.

Ja priekšnieks tev kārtējo reizi ir lūdzis izdarīt kaut ko papildus, nesteidz teikt ''jā'', bet gan apsēdieties, kopā izrunājiet jau tavus esošos pienākumus un saprotiet, vai vari uzņemties vēl ko papildus nepārstrādājoties. Tāpat, plānojot savu laiku, atvēli daļu no tā sev un sociālām aktivitātēm, piemēram, kopā ar draugiem vai ģimeni. Atpūtas laiks palīdzēs tev kaut nedaudz atgūt enerģiju, kuru pēcāk ielikt jaunos darbos.

Gandarījumu spēj sniegt tikai darbs


Foto: Shutterstock
Tas nav nekas slikts, ja laiku pa laikam nosvini kādu sasniegumu darbā. Taču, ja tu paļaujies uz to, ka tikai darbs tevi spēs darīt pilnībā laimīgu, tā ir vēl viena darbaholiķa pazīme. Džuliens Gordons, personīgās izaugsmes treneris, savā ''LinkedIn'' blogā raksta: ''Darbaholiķis paļaujas uz ārēju izvērtējumu no priekšnieka, kolēģiem un klientiem. Šādi cilvēki regulārās darba atskaites gaida ar lielāko prieku, jo tas ir veids, kā viņi uzzina, cik labi veic savu darbu.''

Tomēr ir svarīgi atrast arī citas lietas ārpus darba, kas liek justies ne tikai laimīgai, bet arī veiksmīgai. Tas īpaši palīdzēs brīžos, kad darbā notiks kāda neveiksme.

Tāpat Gordons atklāj, ka darbaholiķi nekad nezina, kad ir par daudz. ''Viņi vienmēr mēģina izdarīt vairāk un labāk tāpēc, ka nezina, kas viņiem nozīmē būt veiksmīgam,'' skaidro personīgās izaugsmes treneris. Lai arī perfekcionisms, kas bieži vien iet roku rokā ar darbaholismu, palīdz darbu paveikt nevainojami, tomēr tas var arī pārvērsties par nevajadzīgām, bet pārāk garām darba stundām un neveselīgu stresa līmeni.

Tā vietā, lai strādātu katru mīļu brīdi, centies darīt savu darbu maksimāli labi, bet vienmēr zini, kad apstāties un atpazīt sasniegumus – ne tikai savus, bet arī citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!