Teju katrā darbavietā ir cilvēki, kuri ar savām darbībām neapzināti rada apkārtējos nepatīkamas emocijas, taču daudzi šo procesu šķietami pat izbauda. Lai gan ir svarīgi mācīties arī sadzīvot ar cilvēkiem, kuru darba stils un vērtības ir citādākas, daudzi no viņiem nav tava laika un enerģijas vērti. Kādi ir izplatītākie darbinieku tipi, no kuriem ieteicams izvairīties, apkopojis amerikāņu psihologs un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs.

Ir teiciens – "pārādi man savus draugus, es pateikšu, kāds esi tu", taču vairāku slavenu grāmatu autors Brederijs norāda, ka par cilvēku vislabāk var spriest, iepazīstot piecus cilvēkus, ar kuriem viņš pavada visvairāk laika. Ja kaut viens no viņiem ir "toksisks", agrāk vai vēlāk nākas atskārst, ka šis cilvēks manāmi bojā dzīvi un kavē tavu attīstību.

Svarīgi saprast, ka ir teju neiespējami patikt pilnībā visiem cilvēkiem, tāpēc ir nepieciešams nodalīt, no kuriem kolēģiem izvairies viņu sarežģītā rakstura vai kaitinošo ieradumu dēļ, bet kuri ir patiesi nepatīkami ļaudis. Turpinājumā aprakstīti psihologa Bredberija izvirzītie cilvēku tipi, kas sastopami daudzās darbavietās.

Mūžīgais nosodītājs

Šie cilvēki parasti nerunā aplinkus – viņi uzreiz skaļi izsaka savu viedokli par to, vai, piemēram, tavs darbs bija labs vai nē. Sliktā mūžīgo nosodītāju iezīme ir tā, ka viņiem piemīt teju maģiskas spēja likt tev justies slikti par lietām, kuras patiesībā sagādā daudz prieka. Tā vietā, lai priecātos par cilvēkiem, kuri izvēlējušies citādāku pieeju, viņi atradīs veidu, kā tavu viedokli padarīt nenopietnu un vai mazāk vērtīgu. Ja nevēlies apslāpēt savu darba degsmi, no šiem cilvēkiem turies pa gabalu.

Tenkotājs un pārlieku emocionālais

Foto: Shutterstock

Viens no cilvēku tipiem ir tenkotājs. Kā vēsta dotais nosaukums, šie cilvēki vairāk runā par citiem kolēģiem, nevis paveiktajiem un plānotajiem darbiem, izplata nedzirdētus stāstus un daudz klačojas. Lai gan sākumā sarunas ar šiem cilvēkiem varētu šķist visnotaļ interesantas, ar laiku tās kļūst nogurdinošas. Sliktākā kolēģu rakstura īpašība ir tā, ka viņi priecājas par citu neveiksmēm un labprāt tās izbazūnē plašākai auditorijai.

  • Patiesībā klačošanos daudzi sauc var vienu no kaitinošākajām kolēģu rīcībām, ar kuru ikdienā nākas saskarties. Vairāk lasi šeit.

Taču tikpat nepatīkami ir sadarboties arī ar ļaudīm, kuri ir pārlieku emocionāli. Precīzāk runājot – viņi savas emocijas izliek uz cilvēkiem, kuriem ar radušos problēmu nav nekāda sakara. Pilnībā izolēt šos kolēģus no savas dzīves ir grūti, jo nereti tiek izjusts žēlums par viņu nespēju savas emocijas loģiski nodalīt, tomēr svarīgi apzināties, ka pienāks brīdis, kad arī tavs mērs būs pilns. Tu jutīsies emocionāli "pārbāzts", tāpēc ieteicams jau laicīgi ierobežot saskarsmi ar šiem cilvēkiem.

Cietējs un uz sevi vērstais

Foto: Shutterstock

Kolektīva cietējus parasti ir visnotaļ grūti atpazīt, jo lielākoties viņu sāpe patiesi ir pārdzīvojumu vērta. Saprotams, neviens nav pasargāts no sāpēm un neveiksmēm, bet mūsu spēkos ir izlemt, kā uz tām reaģēt. Cietēji paši izvēlas sevi šajā lomā ieslēgt – viņi gaužas, pārdzīvo, pat necenšoties rast variantus, kā dzīvot tālāk. Grūtību periodus viņi neredz kā iespēju izaugsmei, bet gan veidu, kā gūt citu līdzjūtību.

Turpretī uz sevi vērstie kolēģi parāda, cik patiesi var justies vientuļi, pat atrodoties vairāku cilvēku kompānijā. Šie cilvēki runā un domā tikai par sevi. Jebkuru sarunu, kura iesākas par kādu kolēģi, beigu galā šiem kolēģiem izdodas novirzīt citā virzienā, izceļot sevi prožektoru gaismā. Principā viņi uzskata, ka nav jēgas runāt ar kādu, ja sarunā netiek gūts labums sev. Pārējie kolektīva darbinieki viņiem ir tikai rīks, kas palīdz celt savu pašapziņu.

Kādus kolēģu tipus eksperti izvirzījuši kā kaitinošākos, lūko šeit.

Manipulators un enerģētiskais vampīrs

Foto: Shutterstock

Lai arī kā to reizēm negribētos atzīt, daudzi manipulatori slēpjas aiz vārda "draugs", un tieši tāpēc cilvēki viņus bieži vien atpazīst vien tad, kad jau apvesti ap stūri. Viņi labi pārzina, kas tev patīk un nepatīk, kas liek tev smieties, taču šo informāciju viņi neizmanto tāpēc, lai varētu tevi iepriecināt – drīzāk, lai manipulētu darīt to, ko viņi vēlas. Šie kolēģi spēj manipulēt ar tavu prātu tik tālu, ka daudzus pienākumus izdari viņu vietā un uzņemies pat atbildību par kļūdām, kuras neesi pieļāvis.

  • Emocionālie manipulatori ir ļoti gudri un viltīgi. Šajā rakstā uzzināsi, aiz kādām frāzēm viņi parasti slēpj patiesos nodomus, bet te noskaidro, kā sevi pasargāt no viņu negatīvās ietekmes.

Ja emocionālie manipulatori ar atstrādātām tehnikām spēj tavu enerģiju novirzīt sev vēlamā virzienā, tad enerģētiskie vampīri to pilnībā atņem. Kā sarunā ar "Viņa" reiz sacījusi psiholoģe, ķermeņa valodas un emociju speciāliste Dace Čākure, enerģētiskie vampīri kūda, aktivizē un sakaitina apkārtējos, jo paši ar kaut ko nav apmierināti un cenšas iegūt enerģiju uz citu rēķina.

Taču ir arī cilvēki, kuru sabiedrībā vienkārši var būt nepatīkami uzturēties. No viņu mutes parasti nevar dzirdēt neko labu – viss ir slikti un bedre tikai kļūst dziļāka. Ja ilgstoši pavadi laiku šādu kolēģu kompānijā, nebrīnies, ka dienas beigās jūties bez spēka.

Skaudīgais un augstprātīgais

Foto: Shutterstock

Skaudīgajiem vienmēr šķiet, ka zāle kaimiņu sētā ir zaļāka un dzīve – labāka. Ir labi, ja cilvēks spēj uz saviem panākumiem skatīties objektīvi, atstājot vietu izaugsmei, taču šie cilvēki nespēj priecāties par labi padarītu darbu un apslāpē vēlmi arī apkārtējos. Viņi nemitīgi salīdzina savus panākumus ar kāda cita veikumu, tāpēc nespēj rast piepildījumu un stimulu darboties tālāk. Sliktākajā scenārijā viņi šādu uztveri "iesēj" arī citu prātos, kā rezultātā viņi zaudē prieku par savu darbu.

Ja nevēlies, lai tava darba ikdiena pārvēršas nebeidzamās sacensībās, izvairies no augstprātīgo cilvēku tipa. Šie cilvēki jebkuru tavu rīcību vai labi paveikto darbu uztver kā personīgu izaicinājumu, kas jāpārspēj. Bieži vien aiz šķietami augstā pašvērtējuma gan slēpjas neskaitāmas lietas, par kurām šie cilvēki jūtas nedroši, un šis ir vienīgais viņiem zināmais veids, kā tās noslēpt.

Par vēl citiem kolēģu tipiem, kas sastopami teju katrā darba kolektīvā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!