Foto: Shutterstock
Kādas rakstura īpašības un prasmes ir nepieciešamas, lai gūtu panākumus karjerā? Atbilde uz šo jautājumu patiesībā ir visai komplicēta, jo vienas pareizās un universālās receptes nav. Tomēr ir dažas īpašības un prasmes, ko īpaši atzinīgi vērtē ne tikai darba devēji, bet arī psihologi atzinuši par svarīgākajām personības izaugsmē un veiksmīgā kāpienā pa karjeras kāpnēm. Piedāvājam iepazīties ar to apkopojumu, ko veikuši "Psychology Today" uzrunātie speciālisti.

Kompetence, apņēmība un apzinīgums

Labākajiem darbiniekiem piemīt trīs būtiskas prasmes un īpašības: kompetence – viņi zina, ko dara, viņiem ir prasme un, pieredze; apzinīgums – veic darbu kvalitatīvi un rūpējas, lai tas tiktu paveikts laikus; veselais saprāts un kritiskā domāšana – zina, kā kontrolēt un pārvaldīt laiku, koleģiālās un sociālās attiecības, redzēt kopainu un prast "lasīt starp rindiņām" un nepieļaut muļķīgas kļūdas.

Tās nebūt nav vienīgās kompetences, pie kurām vērts piedomāt un ko attīstīt. Tā, piemēram, ne mazāk svarīgs ir cītīgs darbs, lai aizvien papildinātu ne tikai profesionālās zināšanas, bet arī redzesloku par svarīgākajiem sociālajiem, ekonomiskajiem un kultūras procesiem – vārdu sakot to, kas notiek apkārt. Turklāt šādā veidā iespējams paplašināt kontaktu loku, kas var lieti noderēt darba gaitās. Tāpat svarīga ir spēja pielāgoties dažādām situācijām, apstākļiem un cilvēkiem – šī prasme var palīdzēt mainīt pat šķietami vissliktāko situāciju uz labāku.

Dzīves redzējums un mērķtiecīgums

Lai labāk izprastu sevi, vērts atvēlēt mierīgu, nesteidzīgu brīdi, lai pēc iespējas detalizētāk ieskicētu dzīves redzējumu. Tieši tādu, kādu to redzi tu un vēlies tu. Jābūt godīgam pret sevi. Pacenties pēc iespējas smalkāk aprakstīt kopainu: attiecības, garīgā dzīve, radošums, brīvais laiks, mācības, karjera – kā tas viss sader kopā, kāda un cik liela loma ir katram no minētajiem aspektiem? Mēdz būt, ka mēs atstājam novārtā kādu dzīves daļu, kas patiesībā ir tuva sirdij, tikai tāpēc, ka esam pārāk aizņemti, lai apzināti pacenstos to iekļaut kopainā, ko sauc par šo dzīvi. Vienu vienīgo, kas mums dota.

Mērķtiecīgs darbs ir jēgpilns darbs. Domājot par šo aspektu, vērts sev uzdot jautājumus.

• Vai darbs, ko daru, sniedz piepildījumu?
• Vai tas atbilst manām personīgajām vērtībām un mērķiem?
• Kur ir mērķis tam, ko katru dienu daru?

Visprecīzākās atbildes uz iepriekš minētajiem jautājumiem spēsi rast, ja, līdzīgi kā ar dzīves redzējumu, uzskaitīsi un noformulēsi arī mērķus. Vai vismaz virzienu, kurp vēlies doties un ar kādiem līdzekļiem varētu nokļūt kārotajā galamērķī. Līdzekļi šajā gadījumā būtu prasmes, pieredze, kas varētu noderēt. Svarīgi ir arī spēt saskatīt paredzamos šķēršļus un tiem pretnostatīt resursus – kas man ir, lai es varētu kompensēt/apiet/novērst šos šķēršļus.

Spēja saprast, kad pienācis laiks pārmaiņām

Lai veiksmīgi orientētos un virzītos uz priekšu karjerā, ir svarīgi zināt, kad ir īstais laiks pārmaiņām. Iespējams, ik pa laikam iekšēji neliek mieru jautājums par to, vai esmu pareizajā vietā, kā zināt, ka pieņemšu sev labāko lēmumu. Neignorē to!

Jā, zemūdens akmeņi te ir vairāki, bet viens no galvenajiem – pametot darbu pārāk agri, riskē neizmantot visu pieredzi un prasmes, ko vari iegūt no šīs konkrētās pozīcijas. Tajā pašā laikā, paliekot pārāk ilgi darbā, kas vairs īsti nespēj sniegt gandarījumu, bet ir vienkārši ērts, vari palaist garām karjeras izaugsmes iespējas vai arī lielāku prieku, ko varētu gūt, nomainot darba vietu.

Ir seši galvenie jautājumi, ko vērts sev uzdot brīžos, kad jūtams apjukums vai arī pārņēmušas šaubas un neziņa, kā labāk rīkoties.

• Vai tu joprojām esi gandarīts/-a ar savu amatu un veicamajiem pienākumiem?
• Vai tu cieni savu vadītāju?
• Vai tu joprojām piedzīvo profesionālo izaugsmi un attīstību?
• Vai tas, ko dari šodien, saskan ar ilgtermiņa mērķiem?
• Vai darba dēļ esi piedzīvojis/-usi veselības problēmas, slimo biežāk nekā iepriekš?
• Vai tu esi pārāk nobijies/-usies, lai kaut ko mainītu?

Vissvarīgākais, atbildot uz šiem jautājumiem, ir būt godīgam, neko neizskaistināt. Ja vairums atbilžu ir ar negatīvu pieskaņu, skaidrs, ka turpināt iet pa iemīto taciņu nebūs īsti produktīvi. Lai izdodas sasniegt nospraustos mērķus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!