Foto: DELFI
Solvita ir pilnas slodzes vadošā datu zinātniece ar doktora grādu datorzinātnēs un lasa lekcijas par IT projektu vadību maģistrantūras studentiem. Uzņēmumā “Accenture” viņa nonāca mērķtiecīgi, sekojot savai vēlmei dziļāk iepazīt datu pētniecību un lielos datus. 13 darba gadu laikā IT jomā ir izdevies apjaust, ka darbs var kļūt par sirdij tuvu hobiju, kā arī iegūt lielāku ticību sev, vairākkārt izkāpjot no savas komforta zonas.

"Ikdienā mans darbs ir saistīts ar datu apstrādi un vizualizāciju, nedaudz ar datu inženieriju, kā arī ar biznesa prasību izprašanu un dažādu algoritmu piemeklēšanu problēmu risinājumiem," pienākumus "Accenture" uzskaita Solvita.

Datu zinātnieces amatā viņa strādā trešo gadu, bet pirms tam darba pieredze tika iegūta citā IT uzņēmumā, deviņu gadu garumā pieņemot dažādus profesionālos izaicinājumus, tai skaitā veicot sistēmu analītiķa un projekta vadītāja pienākumus. Mainīt darbavietu pamudināja vēlēšanās dziļāk pievērsties datu zinātnes un lielo datu jomai, kas ļoti piesaistīja.

"Es daudz zināju par šo uzņēmumu, tai skaitā to, ka tajā vairāki darbinieki nodarbojas ar datu zinātni un strādā ar lielajiem datiem, bet citos uzņēmumos attiecīgais virziens nebija tik ļoti attīstīts," stāsta Solvita.

Bērnība un skolas pieredze

Solvitai vienmēr piemitusi analītiskā domāšana un skolā padevās matemātika, ķīmija, fizika, un, sākot no 7. klases, viņa regulāri piedalījās eksakto zinātņu mācību olimpiādēs. Sākumskolā viņa mēdza iztēloties, ka pieaugot varētu kļūt par skolotāju. Šobrīd Solvita secina, ka pasniedzējas ampluā šo vēlmi viņai daļēji ir izdevies piepildīt. Pirmo reizi ar informātiku viņa saskārās, būdama pusaudze. "Pirmoreiz strādāju ar datoru vidusskolā, kad nomainīju skolu, jo, mācoties pamatskolā, datoru nebija. 1999. gadā tā vēl bija dabiska situācija, it īpaši laukos. Tāpēc sākumā informātikas stundās citiem veicās labāk nekā man, jo viņiem bija iepriekšēja pieredze, bet man tā bija pirmā saskarsme, tomēr man uzreiz viss iepatikās," atceras Solvita, piebilstot, ka programmēšanas lomu viņa pa īstam sākusi saprast studiju laikā.

Biznesa problēmu risināšana ir diezgan radošs process, jo vienādas situācijas bieži negadās, tāpat nekad nav divu vienādu projektu. Problēmas parasti ir interesantas, un it īpaši datu zinātnē netrūkst daudz un dažādu tehnoloģiju un paņēmienu, kā tās atrisināt.

"Interesanti, ka pirms desmit gadiem mana profesija nemaz neeksistēja. Augstskolā pasniedzēji sniedza nelielu ieskatu datu zinātnē izmantotajās metodēs, taču tajā laikā šī joma bija sākuma attīstības stadijā un neviens neko īpaši daudz nezināja, bet šobrīd datu zinātne ir viena no modīgākajām lietām nozarē," secina Solvita.

Darbs ir hobijs

Savā profesijā Solvitai vislabāk patīk uzdevumu dažādība un tas, ka nav rutīnas. Arī risinot sarežģītas situācijas, viņa tām pievēršas ar interesi.

"Biznesa problēmu risināšana ir diezgan radošs process, jo vienādas situācijas bieži negadās, tāpat nekad nav divu vienādu projektu. Problēmas parasti ir interesantas, un it īpaši datu zinātnē netrūkst daudz un dažādu tehnoloģiju un paņēmienu, kā tās atrisināt," novērojusi Solvita un neslēpj, ka darbs ir kļuvis par viņas sirdslietu, kurai veltītās stundas viņa bieži vien neskaita.

"Man nedēļā ir grūti strādāt tikai 40 stundu režīmā, ik pa laikam esmu mēģinājusi pie šāda režīma atgriezties, bet vienmēr apņemos vēl kaut ko izdarīt vai nu darbā, vai augstskolā, vai IT kopienas attīstīšanai. Mans darbs ir mans hobijs. Tad, kad tev patīk tas, ko tu dari, tu vari un gribi tam veltīt tik daudz laika, cik nepieciešams," sajūtās dalās Solvita.

IT nozare nepārtraukti mainās un attīstās, tāpēc neiztikt bez regulāras zināšanu papildināšanas un jaunumu izzināšanas.

"Datu zinātne ir ļoti plaša joma, tāpēc es joprojām uzskatu, ka man vēl daudz kas ir jāapgūst, tāpēc šajā jomā vēlos attīstīties arī turpmāk," uzskata Solvita un atklāj, ka darbs IT nozarē viņai ir iemācījis kļūt komunikablākai.

Interesanti, ka pirms desmit gadiem mana profesija nemaz neeksistēja. Augstskolā pasniedzēji sniedza nelielu ieskatu datu zinātnē izmantotajās metodēs, taču tajā laikā šī joma bija sākuma attīstības stadijā un neviens neko īpaši daudz nezināja, bet šobrīd datu zinātne ir viena no modīgākajām lietām nozarē.

"Agrāk es biju ļoti introverta. Augstskolā baidījos skaļi uzdot jautājumus, un, sākot strādāt, sākumā nācās piespiest sevi pārkāpt robežai, kur beidzās mana komforta zona. Tomēr beigās pat nepamanīju, kurā brīdī spēju to izdarīt un sāku attiecīgo sajūtu izbaudīt," viņa atklāj.

Taujāta par sievietes lomu IT nozarē un ar to saistītajiem stereotipiem, Solvita pauž, ka ne augstskolā, ne darba vidē, ne citur nav ar tādiem saskārusies, un uzsver – IT nozarē nav jāveic smags fizisks darbs, tātad sieviete tajā var darīt jebko.

"Drīzāk ir nācies dzirdēt, ka IT tiek asociētas tikai ar programmēšanu, taču tā nav. Šī joma ir tik plaša, ka ir iespējas nodarboties ar tik dažādām lietām – sistēmu analīzi, testēšanu, vizualizāciju, dizainu, projektu vadību un citām. Nozarē ir tehnisko zināšanu profesijas, kā arī amati, kuros būtiskas ir komunikācijas prasmes un analītiskā domāšana," novērojusi Solvita un piebilst, ka IT jomā rodas arvien jaunas profesijas. Šobrīd uzņēmumi darbā pieņem mākslīgā intelekta ekspertus, inovāciju vadītājus, dronu operatorus. Arī nākotnē ir sagaidāmas jaunas un interesantas profesijas – piemēram, kriptovalūtu detektīvs, digitālais arheologs u. c.

Ģimene un brīvais laiks

Runājot par brīvo laiku, viena no iecienītākajām Solvitas nodarbēm ir skriešana. Ja pirms četriem gadiem viņa izjuta teju vai nepatiku pret šo nodarbi, tad tagad bez tās vairs nav iedomājama viņas ikdiena. Ir izskrieti ne tikai visi piemājas meži un ielas, bet arī pievarētas "Stirnu buka" distances un vairāki pusmaratoni.

"Skriešana ir mans hobijs, meditācija, atslēgšanās pēc darba dienas. Tādā veidā esmu atrisinājusi arī diezgan daudz problēmu, jo skrienu bez mūzikas un ir laiks pārdomām. Man patīk arī ceļošana un pārgājieni kalnos. Esmu aktīvās atpūtas cienītāja, nevaru vienkārši sauļoties kūrortā vai pludmalē. Izņēmums ir lasīšana, jo mani aizrauj grāmatas, piemēram, par vadību," atklāj Solvita.

IT nozarē darbojas arī Solvitas vīrs – viņš ir programmētājs. Ikdienā abi pārrunā IT nozares jaunumus un aktualitātes un bieži kopā klausās podkāstus. Ja ir nepieciešams, viņa vīram lūdz izskaidrot ar programmēšanu saistītus jautājumus. Solvita ar vīru iepazinās bijušajā darbavietā. Abi satuvinājās laikā, kad Solvita sāka strādāt pie sava pirmā projekta, un kopumā pāris kolēģu statusā pavadīja deviņus gadus.

"Kopš es nomainīju darbavietu, mēs vairs nestrādājam kopā. Tā ir interesantāk, un viens no ieguvumiem – Ziemassvētku laikā varam apmeklēt divas darba balles, nevis tikai vienu," smaida Solvita.

Vairāk par karjeras un mācību iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini shegoestech.lv un bootcamp.lv.

IT nozares potenciāls dod iespēju savu vietu atrast motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!