Foto: Shutterstock
Atceries – tavi sociālo tīklu konti ir sava veida paplašinājums tam, kas tu esi. Tas, kas atšķir labu darbavietu no lieliskas, ir tas, cik labi saderi ar uzņēmuma atmosfēru. Darba devēji meklē sava uzņēmuma kultūrai atbilstošus darbiniekus un, lai izdarītu pareizo lēmumu, pārbauda tavu izglītības un darba vēsturi, kā arī mūsdienās daudzi ļoti rūpīgi izvērtē potenciālo kandidātu sociālo tīklu kontus. Lai arī tie atsevišķos gadījumos var būt liels ieguvums, tikpat labi tie var arī pilnībā iznīcināt tavas izredzes iegūt kāroto darbu.

''Tavi sociālo tīklu konti atspoguļo to, kur atrodies savā karjeras ceļā un kā tu sevi parādi pasaulei,'' portālā ''Reader's Digest'' skaidro karjeras eksperte Vikija Salemi. ''Konti var pozitīvi ietekmēt tavu kā darba meklētāja statusu, ja publicē lietas, kas parāda tevi no labākās puses,'' viņa stāsta. ''Savukārt, ja tu pastāvīgi publicē pārāk kritisku, izsmejošu, tavu tēlu graujošu informāciju, tas neko labu par tevi nestāsta brīdī, kad darba devējs aplūko tavu sociālo tīklu kontus, lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu par tevi kā potenciālo darbinieku.''

Protams, tā nav katrā darba vietā, bet arvien vairāk darba devēju iespējamo darbinieku sociālo tīklu kontos meklēt kādus sarkanos signālus. Viņi to dara, lai ne tikai iegūtu priekšstatu, kāda tu esi, bet arī lai mēģinātu izprast tavu uzvedību profesionālajā vidē. Jāpiebilst, ka izdarības sociālajos tīklos kādam var arī laupīt darbu, tāpēc, tos izmantojot, vienmēr pirms jebkāda ieraksta vēlams septiņas reizes nomērīt un vienreiz nogriezt. Turpinājumā vari iepazīties ar kļūdām sociālo tīklu lietošanā, kas var sabotēt tavu karjeru.

Neatstāj novārtā fotogrāfijas, kurās esi atzīmēta

Kaut arī tava labākā draudzene, ''Facebook'' vai ''Instagram'' publicējot video, kurā dziedi karaoki, un atzīmējot tevi, neko ļaunu nedomāja, rūpīgi jāuzmana tas, kādos ierakstos tu tiec atzīmēta. Ja tev šķiet, ka tas, ka atzīmi noņemsi, būs rupji un draudzene apvainosies, vari viņai paskaidrot, ka šobrīd meklē jaunu darbu vai varbūt esi uzsākusi jaunas darba attiecības un nevēlies, lai kāds sociālo tīklu ieraksts tev visu izbojātu. Tā tu gan rūpēsies par savām attiecībām ar draugiem, gan nodrošināsies, ka citu neapdomība tev nemaksā darbu.

Neaizmirsti ik mēnesi pārbaudīt privātuma iestatījumus

Sociālie tīkli ir strauji mainīga nozare, un līdz ar to samazinās tava kontrole pār savu saturu. Lai arī tu vienmēr vari izmainīt savus privātuma iestatījumus, tev regulāri jāseko līdzi tam, kas citiem ir redzams un kā tu izskaties ''Google'' meklētājā. ''Atceries, ka tas, kas šodien ir privāts, iespējams, rīt tāds jau vairs nebūs, ņemot vērā to, kā konkrētā platforma izmanto tavu informāciju. Tāpēc vienmēr ir jābūt lietas kursā par to, ar ko dalies un ko publicē. Tāpat atceries, ka visas darbības publiskā lapā ir redzamas visiem – lai arī pašsaprotami, tomēr daudzi par to piemirst,'' uzsver Salemi.

Nekad nesūdzies par savu darbu



Dažkārt, jau no rīta pamostoties, visa diena šķiet sabojāta. Tu ierodies birojā pārgurusi, dzerot savu jau otro kafiju, un šķietami nekas nevarētu uzlabot tavu garastāvokli. Tādā brīdī doma par slikto dienu pasūdzēties kādā no sociālajiem tīkliem varētu likties īpaši kārdinoša, jo pavisam noteikti tavi draugi un paziņas uz šo ierakstu reaģēs, kas liks justies kaut nedaudz labāk. Tomēr Salemi uzsver – no šādas uzvedības ir jāizvairās, ja vēlies, lai karjeras ceļš neapraujas, tā īsti vēl nesācies.

Nekad nepublicē kaut ko šādu: ''Šī tikšanās ir pilnīga laika izšķiešana!'' vai ''Tā ir stunda no manas dzīves, kuru es nekad vairs neatgūšu!'' ''Tas parāda tevi negatīvā gaismā un noteikti var likt darba devējam apstāties un vēlreiz apdomāt tavu pienesumu uzņēmumam,'' skaidro eksperte. ''Tā vietā neapmierinātību pārvērt par ko pozitīvu, piemēram, sliktās dienas vakarā uzsāc jauna darba meklējumus.''

Nesūti draudzības uzaicinājumu uzreiz pēc darba intervijas


Foto: Shutterstock

Iespējams, tev ir pazīstama sajūta, kad darba intervijā viss gāja kā smērēts: uz visiem jautājumiem atbildēji pārliecinoši, un ar potenciālo darba devēju tev bija daudz kopīga. Lai arī varētu būt vilinoši tūliņ pēc intervijas sociālajā tīklā ''Facebook'' nosūtīt draudzības aicinājumu intervētājam, tādējādi it kā paildzinot patīkamās sajūtas, labāk tomēr tiešsaistes draudzību iepauzē, iesaka Salemi.

''Sociālajos tīklos ir noteiktas robežas, un šī ir viena no tām. Ja pēc darba intervijas pat tiek izveidota tiešsaistes draudzība, tā joprojām ir nedroša teritorija un tas ir pāragri, jo jūsu attiecības nupat tikai tiek nodibinātas. Turklāt, ja nu tu nesaņem uzaicinājumu pievienoties uzņēmumam vai varbūt tu darba piedāvājumu saņem, bet to noraidi – ko tad?''

Ar draudzībām tiešsaistē arī jābūt uzmanīgam attiecībā pret baltajiem meliem. Piemēram, tevi pieņem darbā un uzaicina uz darba pasākumu, uz kuru tu neierodies. Priekšniekam pateici, ka esi saslimusi, bet patiesībā aizgāji uz draudzenes dzimšanas dienu. Un draudzene publicē foto, kurā atzīmē arī tevi. Arī tas nenāks par labu tavām un priekšnieka savstarpējām attiecībām.

Nepieļauj muļķīgas pareizrakstības kļūdas



Pat ja tu neesi reklāmu teksta autore, sociālo tīklu satura redaktore vai jebkā citādi tavs darbs nav cieši saistīts ar teksta radīšanu, ikvienai darba vietai ir viena kopīga un svarīga prasība: pareizrakstības un gramatikas pamatprasmes. Iespējams, tu domā, ka nepareiza ''ka'' un ''kad'' izmantošana ''Instagram'' gan jau nepiesaistīs potenciālā darba devēja uzmanību, taču padomā vēlreiz.

''Kad es strādāju ar jaunu darbinieku piesaisti, neatkarīgi no tā, cik pārliecinoša bija darba intervija un cik lieliskas bija iespējamā darbinieka atsauksmes, ja viņa gatavotajā tekstā bija neuzmanības vai elementāras pareizrakstības kļūdas, ''spēle'' bija beigusies. Tas pats attiecas uz taviem sociālo tīklu ierakstiem,'' skaidro Salemi. ''Tu vari publicēt skaistu foto ar saulrietu Grieķijā, bet, ja zem tā būs kļūdains teksts, darba devējs var padomāt, ka nepievērs uzmanību detaļām.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!