Foto: Shutterstock
Pirmā matu griešanas reize daudziem vecākiem asociējas ar krokodila asarām un citām nepatikas izpausmēm no bērna puses. Šī iemesla dēļ nereti vecāki dod priekšroku savas atvases matus griezt paši, taču kādreiz jau pienāks pirmā reize. Bērnu frizētavas īpašniece Kozija Fridmane (Cozy Friedman) portālā "Goodhousekeeping.com" sniedz padomus, kā veiksmīgi pārciest bērna pirmo friziera apmeklējumu un pārvērst to aizraujošā notikumā.

Regulāra matu griešana ir svarīga gan no ērtības, gan izskata viedokļa. Ja pamani, ka bērnam mati krīt acīs vai izraisa lielāku svīšanu kakla zonā, tad zini, tavs bērns ir gatavs pirmajam friziera apmeklējumam.

Pirms friziera apmeklējuma

Ļoti liela nozīme ir frizētavas izvēlei. Tu noteikti nevēlies, lai tava bērna matus griež kāds, kuram ikdienā nav pieredze ar mazajiem klientiem. Ja tu izvēlies doties uz frizētavu, kuras galvenā mērķauditorija ir pieaugušie, palūdz to matu speciālistu, kurš labi saprotas ar bērniem un iepriekš jau ir griezis matus mazajām galviņām.

Dažām māmiņām tas varētu šķist pašsaprotami, bet ir svarīgi atgādināt – neieplāno bērnam frizieri diendusas laikā. Mums visiem ir zināms, ka labākajā gadījumā, tas beigsies ar aizmigšanu friziera krēslā.

Ļauj bērnam aprast ar jauno vidi. Pieaugušajiem friziera apmeklējums ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. Citi to izbauda mazāk, bet citi vairāk. Bet neaizmirsti, ka tavs mazais nekad iepriekš nav atradies frizētavā. Šī iemesla dēļ Kozija iesaka vienu vai divas dienas pirms pirmā friziera apmeklēju kopā ar mazo apciemot to frizētavu, kurā bērnam tiks griezti mati. Tur viņš varēs vērot notiekošo, kas viņam šķitīs ne tikai interesanti, bet arī palīdzēs pierast pie vides. Iespējams jūs abi pat varat aprunāties ar bērna frizieri. Iepazīšanās ar vidi un cilvēkiem noteikti palīdzēs mazulim justies drošākam friziera apmeklējuma laikā.

Vārdiem ir nozīme. Centies izvairīties no vārda "griezt". Šim vārdam ir negatīva pieskaņa. Tā vietā labāk izmanto tādus vārdus kā "veidot matus" vai "sapucēties".

Foto: Shutterstock

Frizētavā

Tev jābūt gatavai, ka tavs mazais nebūs sajūsmā par faktu, ka nepazīstama sieviete aiztiks viņa skaistās matu cirtas. Lai novērstu bērna uzmanību no bailīgajām domām, vari ķerties pie sen ierastās un ārsta kabinetos izmēģinātās metodes – uzmanības novēršanas. Grāmatas, rotaļlietas un konfektes tev noteikti noderēs. Bērniem draudzīgajās frizētavās šīs lietas jau būs pieejamas, taču, ja dodaties uz pieaugušajiem paredzēto, tad ar grāmatām, mīļākajām rotaļlietām vai čupa-čupu vajadzēs nodrošināties pašiem.

Ja frizieris par visām varītēm cenšas tavam bērnam uzvilkt speciālo apmetni, bet mazais spītējas pretim, tad aizmirsti par to! Došanās pie friziera viņam ir liels pārdzīvojums, tāpēc lieki kašķi un stress nāks tikai par sliktu. Tā vietā, lai vilktu apmetni, vari paņemt līdz kādu krekliņu, kuru pārvilkt pēc friziera apmeklējuma. Tas pasargās no niezošās sajūtas mugurā, kuru var izraisīt nogrieztie matiņi. Svarīgākais ir saglabāt bērna komfortu.

Pajautā kā mazais jūtas. Ja viņam ir bail, vai viņš izrāda kādas stresa pazīmes, ir vērts piedāvāt viņu paņemt klēpī. Drošības sajūta, kuru izraisa vecāku tuvums un klātbūtne, palīdzēs mazajam nomierināties. Varētu šķist, ka bērna turēšana klēpī apgrūtinās friziera darbu, taču Kozija stāsta, ka esot tieši otrādi: "Man, personīgi, patīk, kad bērns sēž vecākiem klēpī, jo tas rada lielāku kontroles sajūtu".

Foto: Shutterstock

Pēc friziera apmeklējuma

Kad pirmais frieziera apmeklējums ir veiksmīgi pārdzīvots, abi ar bērnu dodieties to nosvinēt. Šis noteikti ir bijis nozīmīgs brīdis ne tikai bērna, bet arī vecāku dzīvē.

Māmiņām, kurām pirmais friziera apmeklējums, izraisa skumjas, atceraties, ka pirmajā reizi gluži vienkārši pietiek ar galu apgriešanu, kas rada tikai nelielas izmaiņas bērna izskatā. Arī pēc friziera apmeklējuma, tas būs tavs mazais, mīļais bumbulītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!