Bieži mēs tālāk pieminētās frāzes pasakām, pavisam nepiedomājot, kādas sekas tās var uz bērniem atstāt. Visbiežāk tas notiek, kad esam noguruši, satraukti un vispār – stresa stāvoklī. Tās burtiski pašas izlido no mutes. Jo, redz, tās ir tieši tās pašas frāzes, kuras mūs ir dziļi ievainojušas bērnībā.

Atkārtojot tās attiecībā uz saviem bērniem, mēs turpinām nodot negatīvo pieredzi. Portāls "Parents.ru" apkopojis tās 10 visbiežāk izteiktās frāzes no mūsu, pieaugušo, bērnības, kas bērniem var nodarīt nopietnu psiholoģisku kaitējumu.

Tu esi vecākais, tev jārāda piemērs

Psihologi jau sen ir novērojuši, ka dzimšanas secība ietekmē bērna raksturu un viņa likteni. No vecākajiem bērniem bieži izaug līderi, taču viņi mēdz ciest no zema pašvērtējuma, jo vecāki viņus reti slavē un pārāk daudz no viņiem gaida. Vecākais bērns var kļūt par mammas un tēta labāko palīgu, ja vien no viņa nepieprasa neiespējamo. Bērnam neizdosies kļūt pieaugušam pēc mūsu pieprasījuma, pat tad, ja viņš pats to stipri vēlēsies. Arī viņam ir tiesības uz tādām pašām muļķībām un kļūdām, kādas pieļauj jaunākais bērns. Viņš ne mazāk, kā jaunākais, vēlas vecāku uzmanību un atbalstu.

Un mēs paši varam bērniem parādīt piemēru, ka ir jāciena ikviena personība, neatkarīgi no viņa vecuma un vajadzībām. Tad, iespējams, mums izdosies izvairīties no skandāliem un izaudzināt draudzīgus bērnus. Ģimenes lomas – "lielākais" un "mazākais" ir bīstamas abiem, jo tās liek rīkoties pēc nosauktiem scenārijiem, traucē būt spontāniem un patiesiem un, tāpat kā citas lomas, ierobežo personīgo brīvību. Bērnam, kurš cenšas būt par paraugu, ir grūti izrādīt radošu aktivitāti, iepazīt pasauli un kļūdīties, lai kaut ko iemācītos. Viņam jābūt lomā. "Mazais", redz, iespējami ilgāk cenšas saglabāt "mazuļa" privilēģijas un kļūst infantils, atsakoties pieaugt – ļoti, ļoti ilgi. Dažreiz pat līdz pat sirmam vecumam…

Tu ko, muļķis esi? Tu to speciāli dari!?

Foto: Shutterstock

Tavs brālis vienmēr labi uzvedas, bet tu…

Foto: Shutterstock

Tu mani esi nomocījis

Foto: Shutterstock

Tūliņ nokritīsi

Foto: F64

Tu esi neizturams

Foto: Shutterstock

Tu esi vislabākais

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nekas no tevis neiznāks

Foto: Shutterstock

Nomierinies, viss ir kārtībā

Foto: Shutterstock

Tava māte neko nesaprot, tavs tēvs ir niecība

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!