Foto: Shutterstock
Lai vecākiem būtu iespējami mazāk kreņķu tad, kad bērns sasniedzis pusaudža vecumu, mācīt dzīvi jāsāk jau no mazotnes – gan pieradināt pie kārtības, gan audzināt bērnā morāles principus. Un tad, kad bērns jau būs kļuvis par pusaudzi, viņš spēs būt patstāvīgāks, atvieglojot dzīvi visai ģimenei.

Sekot līdzi kārtībai savā istabā, mazgāt traukus, pašam atcerēties par mājasdarbiem – tās nav tikai vecāku kaprīzes, bet gan prasmes, kuras nākotnē bērnam atvieglos pāreju uz patstāvīgu pieaugušo dzīvi. Kā portālā "Goodhousekeeping" uzsver bērnu audzināšanas speciālisti, bērnus jau no trīs gadu vecuma ir iespējams mācīt paveikt "pieaugušo" darbiņus – sasiet kurpju auklas un aiztaisīt jaku.

Ja vecāki visu dara pareizi, tad ap pusaudžu vecumu bērniem būtu jāprot patstāvīgi paveikt 10 zemāk minētās lietas!

Sagatavot apģērbu mazgāšanai

Paņemt no skapja netītās drēbes, salikt tās pa krāsām un sašķirot pēc netīrības pakāpes, un ielikt tās veļas mašīnā – 12-13 gadu vecumā šī uzdevuma izpilde noteikti ir pa spēkam.

Sekot līdzi naudas plūsmai

Atbildīga kabatas naudas tērēšana – šī ir lieta, kas vecākiem noteikti jāiemāca saviem bērniem. Bērnam ir jāsaprot, ka nauda neuzrodas tāpat vien – tu to nopelni. Tāpēc arī tēriņiem ir jāseko līdzi: jāievieš sava grāmatvedība, kurā uzskaitīti visi tēriņi.

  • Kā bērnam iemācīt atbildīgi rīkoties ar naudu, lasi šeit.

Pagatavot vienkāršus ēdienus

Putra brokastīs, sviestmaize pie tējas un, jā, arī tēju uzvārīt – tas taču nav sarežģīti, vai ne? Iemāci to bērnam.

Atcerēties un izpildīt mājasdarbus skolai

Bez vecāku atgādinājuma un to pastāvīgas kontroles. Un lai būtu tā, ka bērns uzraksta nedaudz sliktāku sacerējumu vai pieļauj kļūdu matemātikas uzdevumā, toties tas būs godīgs darbs.

Bērni, kuru vecāki visu padara viņu vietā, pieaugušo dzīvē bieži tiek izsisti no sliedēm, jo viņi nav pieraduši patstāvīgi domāt, darīt un plānot.
Foto: Shutterstock

Pieklājīgi sarunāties ar pieaugušajiem

Skolotājs skolā, treneris sporta pulciņā, kaimiņš no blakus kāpņu telpas, draugu vecāki – bērns regulāri satiekas ar visdažādākajiem cilvēkiem, un ap pusaudžu vecumu viņam jau būtu jāprot sasveicināties ar cilvēkiem un uzturēt pieklājīgu sarunu.

Svarīga nianse: iemāci bērnam, kādos gadījumus tas nav jādara, piemēram, kad sarunu mēģina uzsākt svešinieks, bet blakus nav neviena pazīstama pieaugušā.

  • Te atradīsi vēl 12 pamatprasmes, kas bērniem būtu jāiemāca līdz vidusskolai.

Rīkoties ārkārtas situācijā

Ir svarīgi, lai bērns prastu piezvanīt policijai, ātrajai palīdzībai vai ugunsdzēsējiem. Lai viņš zinātu, kur mājās atrodas aptieciņa, un spētu sniegt pareizu pirmo palīdzību.

Orientēties pilsētā vai vismaz savā mikrorajonā

Agri vai vēlu visi bērni pamet vecāku mājas, daži uzreiz jau pēc skolas, piemēram, pārceļoties mācīties uz citu pilsētu. Iemāci bērnam izmantot sabiedrisko transportu, droši šķērsot ielas, izmantot kartes viedtālrunī.

Pateikties par darbu

Pusaudžu vecumā jau parādās kompānijas, ar kurām tiek apmeklētas kafejnīcas. "Tējas nauda" oficiantam – tā ir ne tikai vispārpieņemta prakse, bet veido apziņu – ka par katru darbu ir jāpateicas.

Patstāvīgi mosties no rītiem

Notici, ka tavs miega mice uz to ir spējīgs, ja vien pietiekami labi viņu motivēsi un viņš pats sapratīs, ka neviens netērēs 40 minūtes, lai mēģinātu viņu pamodināt.

  • Šajā rakstā vari uzzināt, ko pusaudži vēlas sagaidīt no saviem vecākiem.

Sakārtot māju

Pienākumi mājās nāks par labu ne tikai bērnam, bet arī ģimenei. Šis ir lielisks veids, kā bērnam deleģēt uzņemties atbildību un iemācīties noderīgas prasmes. Bet pusaudzim – iespēja sajust, ka arī viņš ģimenes dzīvē sniedz savu artavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!