Foto: Shutterstock

Tavs mazulis ir aptuveni 18 mēnešu vecs? Vai tu esi pamanījusi viņa uzvedībā kādas pārmaiņas, kas varētu liecināt, ka bērns apzinās, ko nozīmē autiņbiksītes? Tātad vari sākt mēģināt viņam mācīt nebūt ne vieglo podiņmācību. Lūk, te būs portāla Woman-rules.ru padomi, kā veiksmīgāk apgūt šo visai sarežģīto lietu!

1. Gatavībai apgūt podiņmācību jābūt gan no bērna, gan vecāku puses. Protams, vecākiem jārēķinās, ka šajā periodā, kad bērns no autiņbiksītēm pāriet uz podiņa lietošanu, viņam būs jāvelta daudz lielāka uzmanība. Nav iespējams podiņmācību apgūt tikai svētdienās vai tajās dienās, kad gaidāma vecmāmiņas oficiālā vizīte.

2. Bērns, tāpat kā jebkurš pieaugušais, ir gatavs pārmaiņām tikai tad, kad viņam tam ir attiecīgais noskaņojums. Sākumā podiņmācības gudrības ieteicams sākt apgūt tikai tad, kad visi ģimenes locekļi ir veseli un dzīvespriecīgi.

3. Iegādājies bērnam ērtu un "siltu" podiņu – podiņa sēžamvietas materiāls nedrīkst būt auksts, tas uz ilgu laiku var sagandēt bērna attiecības ar šo ierīci. Podiņam jābūt ērtam sēdēšanai un vēlams ar atzveltnes daļu muguras atbalstam. Pēc podiņa iegādāšanās, to izmazgā un vienkārši noliec bērna istabā, lai viņš pierastu, ka šāds priekšmets atrodas viņa tuvumā.

4. Iepazīšanās ar podiņu. Piedāvā viņam to izmēģināt tikai tad, kad patiešām ir maksimāli liela iespējamība, ka kaut kas varētu sanākt – pēc gulēšanas, pēc ēšanas. Iespējams, bērns jau kaut kā signalizē, ka viņam vajag nokārtoties.

5. Veiksmes gadījumā – ļoti, ļoti slavē bērnu. Neveiksmes gadījumā – no visa spēka centies neizrādīt savu sarūgtinājumu.

6. Pievērs uzmanību ne tikai pašam podiņam, bet arī darbībām, kas veicamas pirms un pēc bērna "komunikācijas" ar to: kā podiņu paņemt, kā to atvērt, kā novilkt bikses, kā uzvilkt bikses, kā un kur izliet tā saturu, kā podiņu izmazgāt, kā to aizvērt un nolikt vietā. To visu dari ar vieglumu, pārvēršot šīs darbības spēlē. Lieliski, ja pēc katra veiksmīgā gadījuma, kad bērns nokārtojies podiņā, vecāki viņu paslavētu – līdz ar to visu šo procesu pavadīs pozitīvas emocijas, bet tās, savukārt, ir pašas svarīgākās šajā pārejas periodā.

7. Pakāpeniski organizē bērna "satikšanos" ar podiņu ne tikai tajā laikā, kad bērnam it kā vajadzētu izdoties, bet arī laikā, kad to pieprasa dienas režīms. Piemēram, obligāta pasēdēšana uz podiņa pirms miega vai pirms pastaigas ārā.

8. Nav nepieciešams krasi pārtraukt lietot autiņbiksītes, jo tās vēl noderēs kaut kur braucot, naktī, pastaigājoties ārā vēsā laikā, kā arī podiņmācības apgūšanas sākumā, ejot gulēt diendusu. Katru reizi, kad bērns pamodies sauss un ātri izdevies viņu uzlikt uz podiņa, – uzsver, cik liels malacis viņš ir, un kā apstiprinājumu tam, acīmredzami nodemonstrē sausās autiņbiksītes.

9. Svarīgi, lai bērns podiņu uztvertu nevis kā spēļmantu, bet gan kā lietu, kas ir paredzēta konkrētai darbībai. Tādēļ nevajag rosināt mazo spēlēties ar podiņu.

10. Nav īpaši svarīgi, vai bērns uz podiņa tiek sēdināts tualetē vai istabā. Ņemot vērā to, ka vismaz sākumā šis process aizņems zināmu laiku, bērnam patīkamāk būs uz tā sēdēt istabā. Tomēr, piemēram, kad mazie zēni jau paaugušies, mazajās darīšanās viņus var vest uz tualeti, piemēram, pie poda novietojot mazu beņķīti, kur puikam pakāpties un darīt to jau kā lielam cilvēkam. Un, ja vēl tētis šajā lietā iesaistās, lai parādītu, kā tas darāms, lieliski!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!