Foto: Shutterstock
Pašā karstumā rit otrais mācību semestris, un, nenoliedzami, – skola ir pārbaudījums ne tikai bērnam, bet arī viņa vecākiem. Skolas psiholoģe un četru bērnu mamma Marija Hartvela Volkere stāsta, kādus principus būtu ieteicams ievērot vecākiem, lai atvieglotu dzīvi sev un bērniem.

Kā portālā "Psychologies" min Volkere, viņas dzīve ar skolu bijusi saistīta pēdējos 65 gadus: "Es mācījos, pasniedzu, nosūtīju savus bērnus uz skolu un strādāju par skolas psihologu – konsultantu". Pa šo laiku daudz reižu esmu pārliecinājusies, ka, audzinot bērnus, mēs regulāri dodam sev solījumus vai koriģējam iepriekšējos, taču tos ievērot ne vienmēr izdodas. Kāpēc? Svarīgi ir pareizi formulēt mūsu uzdevumus".

Volkere, kuras darba pieredze skolā ir ļoti bagāta, piedāvā vecākiem apsolīt sev ievērot 10 principus, lūk, tie!

Runā par skolu tikai labu


Droši vien arī vecākiem ir tādi bērna skolotāji, kuri ne īpaši patīk, tiek uzdoti pārāk sarežģīti mājasdarbi un ir bijušas dienas, kad viņi paši ir neieredzējuši mācības. Taču nevajadzētu ar šādām nepatīkamām atmiņām dalīties ar savu bērnu. "Es neiesaku mānīties. Vienkārši centies uzsvērt labo," iesaka Volkere.

Kad bērniem ir grūti, viņiem nepieciešama vecāku iesaistīšanās, taču nemudini bērnu domāt, ka skola nav vajadzīga, ka tur viss ir pārāk sarežģīti vai ka tur pārāk ierobežo bērna brīvību. Iesaki, kā atrast kopīgu valodu ar "grūtajiem" skolotājiem. Šīs tavas sniegtās mācībstundas viņam noderēs ne mazāk, kā mājasdarbs matemātikā, ar kura izpildi bērns tā mokās.

Organizē bērna dienas režīmu

Plānošana un organizēšana ir noderīga jebkurā vecumā. Vēl jo vairāk bērniem, kuri cieš no uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma (UDHS) vai trauksmes, kurām var būt autiskā spektra traucējumi. Dienas režīmā ir jāatvēl laiks gan atpūtai, gan mājasdarbu izpildei.

Televizors un dators ir stingri aizliegts, kamēr visi mājasdarbi nav izpildīti. Ieviestais režīms novērsīs strīdus, žēlošanos, pierunāšanas centienus un liekas šaubas. Jā, tas bērnu nelutina, toties atbrīvo viņu produktīvam darbam.

  • Visu par un ap UDHS tēmu atradīsi šeit.

Nodrošini bērnam darbavietu, kur mācīties

Vairums pieaugušo strādā ārpus mājām. Atnākot uz darbu, viņi oficiāli atrodas darbā un pārslēdzas darba režīmā. Arī bērniem ir nepieciešama sava vieta darbam. Nav svarīgi, vai tas ir virtuves galds, no kura tiek novākti trauki pēc pusdienošanas, vai atsevišķa istaba ar rakstāmgaldu. Iedalot laiku un vietu mājasdarbu pildīšanai, vecāki bērniem palīdz saprast, ka arī viņu "darbs" ir svarīgs.
Foto: Shutterstock

Laikus sarūpē visu nepieciešamo


Ir grūti strādāt, ja pa rokai nav nepieciešamo instrumentu. Bērnam vienmēr ir jābūt pietiekamai rezervei ar dažādām skolai nepieciešamajām lietām: pildspalvām, zīmuļiem, burtnīcām, ar visu, kas nepieciešams mācībām un zīmēšanai. Lai nenāktos pārgriezt kājām gaisā visu māju, meklējot tik ļoti vajadzīgo zīmulīti, glabā visas šīs lietas konkrētā vietā. Tas bērnam palīdz nenovērst uzmanību no mācīšanās un paveikt visu ātrāk.

Atzīmē kalendārā vai dienasgrāmatā, kāds ir darbu izpildes termiņš


Katru nedēļu kalendārā atzīmē, kādā termiņā bērnam jāpaveic viens vai cits darbiņš. Palīdzi viņam lielākus projektus sadalīt pa mazākiem uzdevumiem, nosakot katram savu izpildes termiņu. Nospraužot pārredzamus mērķus un pastāvīgi pārbaudot uzdevumu izpildes termiņus, tu palīdzi bērnam izvairīties no situācijām, kad viņš pēkšņi atminas, ka uz rītdienu jānodod liels darbs, kas uzdots pirms mēneša. Tas arī bērnam māca plānot savu laiku.

Apmeklē vecāku sapulces un regulāri sazinies ar skolotājiem


Tu spēlē lielu lomu bērna izglītošanās procesā. Iepazīsties ar skolotājiem. Ej uz vecāku sapulcēm. Ja tev ir labas attiecības ar pedagogiem, tev būs arī daudz vieglāk runāt ar viņiem par to, kā veicas tavam bērnam. Aktīvi interesējoties par skolas dzīvi, tu varēsi savlaicīgi uzzināt par problēmām un pārmaiņām, kas var skart tavu bērnu.

  • Kā nesabojāt attiecības ar bērna skolotāju, uzzini šajā rakstā.

Apspried ar bērnu jaunumus un pašreizējos notikumus


Izglītība daudzējādā ziņā ir saistīta ar prasmi novērtēt zināšanas. Ja vecāki ar bērniem apspriež patlaban notiekošo – politiku un problēmas vietējā un starptautiskā mērogā, viņi ar šādu rīcību māca bērniem neaprobežoties ar to, ko māca skolā, bet interesēties arī par lietām, kas notiek pasaulē.

Lasi kopā ar bērniem jaunākos rakstus medijos. Kad viņi kaut ko vaicā, nepaslinko pameklēt nepieciešamo informāciju, ja pats uzreiz atbildēt nevari. Jaunākās informācijas saņemšanu padari par ģimenes vērtību.

Velti vairāk uzmanības lasīšanai


Bērni, kuri bērnībā daudz lasa un kurus vecāki mudina lasīt patstāvīgi, gūst daudz lielākus panākumus gan skolā, gan dzīvē, tas ir fakts, uzsver Volkere. Pārvērt lasīšanu par ģimenes rituālu, kuram ir atvēlēts noteikts laiks. Ja bērni jau ir paaugušies, lai viņiem pirms nakts miera lasītu pasakas, organizē "lasīšanas stundu", kad vecāki un bērni katrs lasa savu grāmatu.

Nodrošini, lai bērniem būtu veselīgs ēdiens, lai viņi būtu izgulējušies un fiziski aktīvi


Pareiza ēšana, veselīgs miegs un fiziska aktivitāte ir veselības un vitalitātes pamats. Bez tā bērniem ir gūti gūt panākumus skolā un arī dzīvē. Vecāku uzdevums ir bērnus pieradināt pie veselīga dzīvesveida.
Foto: Shutterstock

Neļauj bērnam pārāk daudz laika pavadīt pie ekrāniem


Kontrolē laiku, ko bērns pavada pie televizora, datora, planšetes vai viedtālruņa. Bērniem un pusaudžiem, atkarībā no vecuma, vēl nav tās rakstura stingrības, lai paši sev plānotu laiku, ko drīkst pavadīt pie ekrāniem. Tāpēc vecākiem ir jārāda labais piemērs un jānosaka precīzi noteikumi, līdz laikam, kamēr bērni paši iemācīsies sevi kontrolēt.

Izslēdz televizoru ēšanas un mājasdarbu pildīšanas laikā. Noņem telefonu, kamēr bērns nav izpildījis mājasdarbus. Nepakļaujies viņa centieniem tevi pierunāt – "paskatīties vēl vienu sēriju" vai "nedaudz vēl paspēlēt šo spēlīti", kamēr nav izdarītas svarīgās lietas. Bērnistabā nevajadzētu atrasties nekādām elektroniskām ekrānierīcēm. Piespied bērnu laikus doties pie miera.

"Protams, mums, vecākiem ne vienmēr izdodas precīzi ievērot visus šos principus. Noteiktās dienās vai konkrētās situācijās ir neizbēgami kompromisi. Bet, ja mums izdotos ievērot šos "baušļus", kamēr bērni mācās skolā, mēs varēsim viņos ieaudzināt pašdisciplīnu un veselīgus ieradumus, kas būs noderīgi visu dzīvi," tā Volkere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!