Foto: Shutterstock

Mazuļa ienākšana ģimenē rada milzu prieku, bet jaunajiem vecākiem arī gana daudz raižu par nezināmo. Piedāvājam iepazīties ar psiholoģijas zinātņu doktores Diānas Zandes sagatavotiem ieteikumiem vecākiem, kā labāk izprast savu mazuli, kā bērns attīstās konkrētā vecumposmā un ko viņš sagaida no vecākiem.

Zande, kura arī ir daudzbērnu māmiņa, nu jau kādu laiku ir arī labdarības akcijas "Palīdzi trūcīgiem mazuļiem" vēstnese, kura braukā pa visu Latviju, lai vecākiem no mazturīgām ģimenēm, kurām akcijas laikā vāc naudu bērnam nepieciešamo lietu iegādei, lasītu lekcijas "Kā izprast savu mazuli".

Diāna Zande ir sagatavojusi arī nelielu bukletu, un daļu no šīs informācijas doktore piedāvā arī portāla Cālis.lv lasītājiem. Savās lekcijās Zande par šiem tematiem runā paplašinātāk. Rīgā psiholoģes lekcija norisināsies 4. aprīlī pulksten 11 biedrības "Svētā Ģimenes Māja" telpās Klostera ielā 5 (Vecrīgā).

Šoreiz – par bērnu no dzimšanas līdz 11 mēnešu vecumam, bet citā reizē aplūkosim to, kā attīstās bērns no gada līdz divu gadu vecuma sasniegšanai.

"Palīdzi trūcīgiem mazuļiem" ir labdarības organizācijas "Ziedot.lv" rīkota akcija sadarbībā ar SIA "Maxima Latvija", kuras mērķis ir palīdzēt ap 2000 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā.

Pirmie trīs mēneši – mazuļa attīstība un vajadzības

Foto: Shutterstock

Pirmajās dzīves nedēļās bērniņš pielāgojas dzīvei ārpus mammas dzemdes. Bērna fiziskās spējas vēl ir ļoti ierobežotas. Viņš netur galvu, nespēj koordinēt savus muskuļus un ir ļoti nevarīgs, bet gatavs katru dienu apgūt jaunas prasmes. Jau pirmajās dzīves nedēļās mazulis var būt visai prasīgs, bet vairums mazuļu šajā laikā guļ lielāko diennakts daļu un pamostas tad, kad ir izsalkuši.

Vesels mazulis jau piedzimšanas brīdī spēj izmantot savas piecas maņas – redzi, dzirdi, garšu, ožu un tausti. Viņš dod priekšroku cilvēka seju vērošanai – uzsmaidi viņam, un apmēram mēneša vecumā bērniņš sāks smaidīt tev pretī apzinātu smaidu. Tas ir svarīgs solis bērniņa emocionālajā attīstībā.

Mazulis pazīst skaņas, kuras bieži dzirdējis, vēl esot mammas vēderā (piemēram, mammas balsi). Runā maigi, lēni un skaidri, lai mazuli nesatrauktu. Dažu dienu vecumā zīdainītis pazīst savu mammu pēc smaržas un sajūt to, ka mammas piena garša katru dienu nedaudz mainās.

Mazulim ļoti patīk, ka viņu glāsta vai maigi pašūpo rokās. Bērnu cel lēni, atbalstot viņa galviņu. Straujas kustības mazo nobiedē. Mazulis izmanto savas maņas, lai justos labi un mācītos. Tomēr ļoti svarīgi mazuli nepārslogot, tāpēc pirmajos pāris mēnešos ierobežo ciemošanos un izbraucienus ārpus mājām.

Mazulis spēj noturēt uzmanību tikai īsu brīdi. Pasaule ir liela, un bērnam viss ir jauns. Viņš ātri nogurst no grabulīša skaņas un no tavas sejas vērošanas. Tāpat kā pieaugušie, arī mazuļi atšķirīgi izjūt pasauli un vidi ap viņiem, tāpēc katrs bērniņš uzvedas citādi, sastopoties ar jaunu, vēl nebijušu pieredzi. Daži zīdainīši uzreiz skaļi kliedz, bet citi mēģina novērst skatienu.

Ierīko bērnam ērtu guļvietu (viņš var gulēt grozā vai gultiņā). Rūpējies, lai telpa būtu silta, bet izvēdināta. Tai jābūt tīrai, bet ne sterilai. Mazulis labāk guļ svaigā gaisā, tāpēc ik dienas ej ar viņu ārā pastaigā. Laikus maini autiņbiksītes, jo mazuļa āda ātri iekaist. Ja bērniņam ir iekaisusi āda, viņš jūt stipru diskomfortu un pat sāpes. Iekaisušai ādiņai palīdz gaisa peldes.

Pirmajos mēnešos mazulis var zīst krūti 8–12 un pat vairāk reižu diennaktī. Viņa kuņģa tilpums vēl ir niecīgs, un dažreiz izzīst pienu ir grūti. Ja tev ir šaubas, vai ar zīdīšanu viss ir kārtībā, meklē zīdīšanas konsultantu. Mazuļa attīstībai mammas piens ir ļoti svarīgs! Ja mazulis ēd maisījumu, tad ir ļoti svarīgi ēdināt bērniņu tā, kā ieteicis ārsts, ievērojot gan ēdienreižu laiku, gan uz iepakojuma norādīto maisījuma un ūdens proporciju.

Pirmajos trijos dzīves mēnešos daudzi bērni cieš no kolikām jeb vēdergraizēm. Kolikas mazina nēsāšana uz vēderiņa, maiga vēderiņa masēšana. Dažiem mazuļiem vēdergraizes atvieglo silta vanna. Ap triju mēnešu vecumu tu ievērosi, ka bērnam ir izveidojies kaut kas līdzīgs diennakts ritmam – kurā laikā viņš ir aktīvāks, kad nogurst. Gandrīz visi bērniņi joprojām naktī vairākas reizes ēd.

Jau no pirmajām dzīves dienām mazulim ir svarīgi, lai vecāki par viņu rūpējas tā, kā nepieciešams tieši viņam. Tāpēc pēc iespējas labāk iepazīsti savu mazuli. To vislabāk var izdarīt, vērojot – kādos brīžos mazulis satraucas, kā viņš parāda savu neapmierinātību, kā viņš sauc pēc palīdzības, kas viņam palīdz nomierināties, kas iepriecina un kas rada diskomfortu?

Pirmajos mēnešos mazuļi mēdz daudz raudāt. Viņi nekad to nedara, lai tevi sadusmotu! Ar raudāšanu mazulis sauc tevi palīgā. Vecāki mēdz apjukt, jo nezina, kā bērniņu nomierināt. Paies laiks, līdz tu atradīsit veidus, kuri palīdz tieši tavam bērnam. Kāds bērniņš nomierinās tikai vecāku rokās, citam patīk atslābināties, zīžot savu īkšķīti vai krūti, bet vēl kāds cenšas vērot grabulīti. Daudziem mazuļiem patīk, ja viņus viegli ietin segā. Tad viņi jūtas līdzīgi kā mammas vēderā un labāk iemieg.

Zīdainīti nevar izlutināt, tādēļ ņem savu mazuli rokās katru reizi, kad tev šķiet, ka viņam tas ir vajadzīgs. Tava klātbūtne mazuli nomierina un palīdz justies droši. Tā bērniņš mācās to, ka viņu dzird, saprot un par viņu rūpējas. Jo labāk tu pazīsi savu mazuli, jo drošāk jutīsies, par viņu rūpējoties, un līdz ar to drošāks jūtas arī mazulis - mana mamma zina, kas man vajadzīgs!

Vecums no trim līdz pieciem mēnešiem

Foto: Shutterstock

Mazulim ir izveidojies savs dienas ritms, un jūs viens otru jau esat iepazinuši. Tu zini, kā mazulis raud, kad ir izsalcis, un kā – ja viņam kaut kas sāp. Viņš tiecas paturēt tevi savā tuvumā gan ar smaidu, gan raudāšanu.

Vecumā starp četriem un sešiem mēnešiem bērniņi smaida arī svešiem cilvēkiem, ja viņi ir draudzīgi. Mazulis jau stabili tur galvu, viņš samērā labi vada savas rokas un seko ar acīm priekšmetiem un cilvēkiem. Viņam patīk vērot tevi, un tu esi viņa "attīstības centrs". Kad mazulis smaida vai tiecas tev pretī, atbildi viņam ar smaidu! Tā tu veicināsi bērniņa emocionālo attīstību un parādīsi viņam, ka viņš tev ir svarīgs.

Mazulim patīk vērot sejas, grabulīti vai košu zīmējumu uz sienas. Viņš cenšas izteikt dažādas skaņas un dažreiz arī iesmejas.

Daži mazuļi ir smaidīgāki, bet citi – nopietnāki. Ir bērniņi, kuri ātri satraucas. Atceries, ka bērns negrib tevi sadusmot vai darīt tev pāri! Viņam vajadzīga palīdzība! Pārliecinies, vai viņam nav slapjas autiņbiksītes, vai viņam nesāp, vai viņš nav izsalcis. Ņem mazuli rokās, padziedi viņam, pašūpo, parunājies! Vecumā starp trijiem un pieciem mēnešiem mazulis jau spēj pārslēgt savu uzmanību no vienas lietas uz otru. Dažus mazuļus var nomierināt, ja viņiem parāda kaut ko, ko var vērot, vai viegli pagrabinot grabulīti.

Tā kā šajā vecumā lielākā daļa bērnu jau veļas un vēlas izzināt pasauli, dienā viņiem vislabāk ir atrasties uz grīdas. Paklāj segu vai ierīko plašu sētiņu, kurā mazulis var darboties ar rotaļlietām un vērot tevi. Rotaļāšanās uz grīdas veicina mazuļa vēlmi rāpot. Daži bērniņi labi rotaļājas vienatnē un tikai pa retam sauc pieaugušos. Citi mazuļi vēlas, lai viņiem kāds visu laiku būtu klāt. Paspēlējies ar viņa kājiņām un rociņām un sajūti, kā mazuļa ķermenītis reaģē. Maigi pakutini bērniņu.

Daudzi mazuļi skaļi smejas, kad vecāki maigi pūš viņam sejiņā vai bučo puncīti. Rotaļājoties pieskaņojies mazuļa tempam un intensitātei.

Šajā vecumā (un visu pirmo dzīves gadu) mazulis visu bāž mutē, tāpēc raugies, lai rotaļlietas būtu kvalitatīvas un drošas. Ne uz mirkli neatstāj mazuli uz dīvāna vai pārtinamā galda vienu pašu! Nekad neatstāj savu mazuli vienu pašu automobilī vai divatā ar mājdzīvnieku! Tāpat kā pieaugušie, arī mazuļi ir dažādi.

Tu jau esi ievērojusi, ka tavam bērniņam ir īpašs, no citiem atšķirīgs raksturs. Šīs atšķirības sauc par temperamentu. Temperaments ir iedzimts, un to nevar un nevajag censties mainīt. Daži bērni ir aktīvi, bet citi lēni, daži kautrīgi, bet citi drošāki, daži mierīgi, bet citi ātri satraucas, daži emocionāli, bet citi līdzsvaroti. Ja tavs bērns daudz raud un viņu ir grūti nomierināt, tas nav tādēļ, ka bērns ir izlutināts vai esiet neprasmīgi vecāki. Dažus mazuļus nomierināt ir grūtāk nekā citus. Nedusmojies uz bērniņu. Varbūt kāds cits var viņu nomierināt? Palūdziet savam partnerim, lai viņš pašūpo mazuli. Tu tikmēr centieties atslābināties. Dažas dienas ir grūtas, bet arī tās paiet. Ja tavs mazulis bieži raud, aprunājies ar ārstu. Varbūt mazulim kaut kas kaiš.

Mazulis mācās, ka ar katru no vecākiem vai brāļiem un māsām viņam veidojas citas attiecības. Šajā vecumā viņam patīk gandrīz visi cilvēki, ja vien viņi ir draudzīgi, tomēr priekšroku mazulis dod mammai un tētim. Ieraugot tevi, viņš smaida, stiepj pretī rociņas, lalina.

Vecums no sešiem līdz 11 mēnešiem

Foto: Shutterstock

Otrajā dzīves pusgadā bērns arvien labāk apzinās savu ķermeni kā atsevišķu no citu cilvēku ķermeņiem un vairāk spēj panākt ar mērķtiecīgām kustībām. Viņš apgūst rāpošanu, sēdēšanu, un, tuvojoties gada vecumam, pieceļas kājās un sper pirmos soļus, kā arī pasaka pirmo vārdu. Svarīgi atcerēties, ka bērniņi attīstās katrs savā tempā! Ja raizējies par mazuļa attīstību, pārrunā to ar bērnu ārstu.

Daži mazuļi ilgāku laiku var būt mierīgi un ar interesi kaut ko vērot, iedziļinoties niansēs, bet citiem patīk būt nemitīgā kustībā. Mazulim patīk ņemt rokās rotaļlietas, mest tās prom un vērot, kā mamma vai tētis to paceļ. Tuvojoties gada vecumam, bērnu pirkstiņi kļūst arvien veiklāki. Mazuļi atrod un iebāž mutē visus sīkumiņus, kurus tu pat neievēro. Seko, lai tava mājokļa grīda vienmēr būtu tīra, lai mazulim rokās nenokļūtu priekšmeti, ar kuriem viņš var aizrīties!

Otrajā dzīves pusgadā mazuļiem patīk eksperimentēt ar valodiņu – viņi lalina, dūdo, spiedz, skaļi smejas. Lai sekmētu valodas attīstību, sarunājies ar mazuli un vēro, kā viņš skatās uz tavu seju un pat cenšas atdarināt kādu zilbi. Glāsti mazuļa sejiņu, maigi pamasējot to ar pirkstu galiem. Runā maigā, mierīgā balsī – bērni sabīstas no dusmīgas vai ļoti skaļas balss. Spēlējiet "Kukū – tutū" spēli. Mazulis meklēs tevi zem lakata, un tas viņu sajūsminās. Atvadoties, māj "atā, atā" – bērniņš pavisam drīz sāks māt pretī.

Ja mazulis līdz šim ir ēdis mammas pienu, tad apmēram sešu mēnešu vecumā viņš sāk ēst biezo barību, bet mazuļi, kuri ēd maisījumu, biezeņus sāk nogaršot jau no četru mēnešu vecuma. Pie biezeņiem bērniņu radina ļoti pakāpeniski, biezā ēdiena daudzumu palielinot ļoti lēni un jaunus produktus ieviešot pamazām. Atceries, ka mazulis nav "mini pieaugušais" un ka viņam vajadzīgs īpašs uzturs, kurā nav sāls, cukurs, garšvielas. Mazuļa ēdiens ir vienkāršs, bet bērniņam patīk pazīstamas garšas. Par to, kā piebarot savu mazuli, kādus produktus, kādā daudzumā un kad ieviest viņa ēdienkartē, konsultējies ar ārstu.

Lai mazulis un viņa vecāki būtu priecīgi, ārkārtīgi svarīgs ir miegs! Daudzi mazuļi šajā vecumā jau spēj gulēt visu nakti bez pamošanās. Citi bērniņi mostas un iemieg tikai pie krūts vai rokās. Māci mazulim iemigt pašam – mierīga gaisotne mājās, ikvakara rituāls, izvēdināta guļamistaba palīdz labāk gulēt. Vairums mazuļu joprojām labi guļ ārā, tāpēc dodies ar viņu ikdienas pastaigā. Nekad neatstāj mazuli ratos vienu pašu!

Šajā vecumā bērni jau zina, kādas darbības pēc kā sekos – man nomainīs autiņbiksītes, paēdinās, nomazgās muti, samīļos un ieliks gultiņā, kur es aizmigšu… Stabils dienas ritms mazulim rada drošības sajūtu.

Vecumā starp sešiem un desmit mēnešiem mazuļi sāk dot priekšroku dažiem tuviem cilvēkiem, kuri ikdienā ir kopā ar viņu. Bērniņi satraucas svešinieku klātbūtnē vai tad, kad mamma pazūd no redzesloka. Mazulis raudādams viņai seko un ātri nomierinās, ja mamma paņem bērniņu rokās. Tas ir tādēļ, ka bērniņš jūtas droši, kad ir kopā ar mammu vai tēti. Ja mazuli ar kādu iepazīstināt, paņem bērnu rokās un ļauj kādu brīdi svešinieku vērot pa gabalu. Nesteidzini mazuli. Kad tu ej prom no mazuļa, samīļo viņu. To pašu dari, kad atgriezies.

Mēģini saprast, ko bērns cenšas pateikt ar raudāšanu, smiešanos, lalināšanu vai aizgriešanos. Mazuļa garastāvoklis mēdz strauji mainīties – no smiekliem līdz skaļam brēcienam var būt tikai daži elpas vilcieni. Ja tavs bērns ātri satraucas, pavēro, kuros brīžos tas notiek. Vairums mazuļu skaļi raud, kad ir noguruši. Mazulim nepieciešams mierinājums katru reizi, kad viņš ir nobijies, saslimis vai viņam sāp. Tā bērniņš iemācās, ka pasaule ir droša vieta, kurā par grūtākajos brīžos var paļauties uz mammu un tēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!