Foto: Shutterstock

Vasara ir prieka pilns laiks, kad pēc garās ziemas beidzot varam atgūt D vitamīna devu, gozējoties siltajā saulītē, nodoties atvēsinošām peldēm piemājas dīķī, ezerā vai jūrā vai vienkārši vairāk laika pavadīt brīvā dabā. Taču vasara ir arī laiks, kad vecākiem, kuri rūpējas par savu zīdaini, īpaša uzmanība jāpievērš daudzām niansēm, kas saistītas ar bērna labsajūtu, aprūpi un drošību.

Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Inese Bļodniece atklāj, kā jaunie vecāki var pasargāt savu bērnu no pārkaršanas, dehidratācijas un citiem riskiem, kas gada karstākajos mēnešos apdraud mazuļa veselību.

Karstums un pārkaršana


Vasarā lielākie draudi zīdainim ir saule un karstums, tāpēc Bļodniece atgādina, ka, rūpējoties par zīdaini gada karstākajā periodā, ir svarīgi uzraudzīt, lai viņš nepārkarstu. "Mazi bērni līdz gada vecumam vieglāk pārkarst nekā lielāki bērni," viņa skaidro. Atšķirībā no bērniem, kas jau māk runāt un savas emocijas un vēlmes izpauž daudz skaidrāk, zīdainis nespēj vecākiem pateikt, ka izjūt diskomfortu un viņam ir pārāk karsti, tāpēc mammai un tētim ir rūpīgi jāseko līdzi vairākām svarīgām niansēm, kas palīdzēs mazuli pasargāt no pārkaršanas. Viena no tām – ratus, kuros guļ zīdainis, nevajadzētu atstāt saulē, kā arī pārsegt ar marlīti, lupatiņu, lakatu vai ko citu. Bļodniece stāsta, ka šādi vecāki bieži vien rīkojas, lai pasargātu bērnu no kukaiņiem, kas varētu ielidot ratos. "To noteikti nevajadzētu darīt," viņa skaidro. "Jo tā ratos necirkulē gaiss un pastāv milzīgs risks, ka bērns pārkarsīs." Kāda mamma no Ventspils pērnvasar veica eksperimentu, kura laikā uz 10 minūtēm aizsedza ratus, kuros atradās lelle, lai pārliecinātos, kā ratos mainās temperatūra. Tajā dienā gaisa temperatūra bija +22 grādi pēc Celsija, taču ratos temperatūra bija +25 grādi. Pēc ratu aizklāšanas temperatūra paaugstinājās līdz pat +30 grādiem pēc Celsija. Šādā temperatūrā zīdainim ir ne tikai grūti gulēt, bet arī pastāv liels pārkaršanas risks. Vairāk par mammas eksperimentu, tā gaitu un rezultātiem lasi šajā rakstā.

Taču kā zināt, ka zīdainis ir pārkarsis? Neonatoloģe skaidro, ka bērns ir daudz nemierīgāks, kā arī niķīgs, novērojama augsta temperatūra un zīdaiņa āda kļūst sārta. Ja māc aizdomas, ka zīdainis ir pārkarsis, vispirms viņš jānogādā kādā vēsā vietā un jāizģērbj, lai bērna ķermenim piekļūst gaiss. Lai pārliecinātos, ka bērns lēnām atlabst no pārkaršanas, Bļodniece iesaka ik pēc stundas viņam izmērīt temperatūru. Taču, ja stundas laikā bērna ķermeņa temperatūra nav normalizējusies, pēc palīdzības jāvēršas pie ārsta. Neonatoloģe atgādina, ka zīdaiņiem, lai samazinātu ķermeņa temperatūru, nevajag likt aukstuma kompreses.


Apģērba izvēle un gozēšanās saulītē

Foto: Shutterstock

Teiciens "Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs" attiecas arī uz dienām, kad ārā spoži spīd saule un gaiss ir iesilis virs 20 grādiem. Piemērotākais apģērbs zīdainim vasaras laikā būs tāds, kas gatavots no viegla un gaisu caurlaidīga auduma, piemēram, kokvilnas. Ķīmiski neapstrādāta kokvilna ir veselīga ādai un izturīga pret sviedru iedarbību. Tā arī nekairina jutīgu ādu. Tāpat dabiska materiāla apģērbs vislabāk veic termoregulācijas funkciju.

Vasaras laikā nevajadzētu arī aizmirst par cepuri, kas pasargās mazuļa galviņu no tiešiem saules stariem.

Jāpievērš uzmanība arī apģērba krāsai. Zīdaiņa drēbītēm vēlams būt gaišās krāsās, jo, kā zināms, tumšais pastiprināti piesaista sauli.

Gozēšanās saulītē


Saule ir lielisks D vitamīna avots, taču Bļodniece atgādina, ka līdz sešu mēnešu vecumam bērnam nevajadzētu ļaut gozēties tiešos saules staros. "Noteikti nevajadzētu ņemt bērnu līdzi uz pludmali un ļaut viņam uzturēties saulē ar domu, ka tā viņš iegūs vairāk D vitamīna," viņa skaidro. Mazuļa āda ir ļoti jutīga, tāpēc, arī atrodoties ēnā, ir svarīgi ķermeņa daļas, kuras nav apsegtas ar drēbēm, ieziest ar saules aizsargkrēmu. Vispiemērotākais aizsargkrēms mazuļiem ir ar SPF vairāk nekā 30. Jo lielāks SPF skaitlis, jo spēcīgāk krēms pasargā no saules stariem. SPF 50 un 50+ būtu obligāti jālieto gaišmatainiem un rudmatainiem zīdaiņiem. Tāpat drošības pēc jāpievērš uzmanība arī tam, lai krēms būtu pretalerģisks. Jāatceras arī, ka to nevajadzētu smērēt uz bērna plaukstām, jo mazais tās var ielikt mutē vai krēmu ieberzēt acīs.


Braukšana automašīnā

Foto: Shutterstock

Kā vēl vienu aktuālu jautājumu, kam vasaras laikā jaunajiem vecākiem būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība, Bļodniece izceļ zīdaiņa pārvadāšanu mašīnā. Neonatoloģe skaidro, ka pirms braukšanas transportlīdzeklis noteikti jāatvēsina līdz aptuveni 22 grādu temperatūrai. To var darīt ar kondicioniera palīdzību vai atverot logus un durvis un izlaižot karsto gaisu ārā.
Mašīnas
salona atvēsināšanai vajadzīgas aptuveni 10 minūtes, un tikai tad tajā var sēdināt mazo bērnu. Jāpārliecinās arī par to, vai, mašīnai atrodoties saulē, nav pārkarsis mazuļa autosēdeklītis vai drošības josta.

Tāpat noderēs arī pie loga piekarināts speciāls aizsargs, kas pasargās zīdaini no saules stariem, braucot automašīnā. Nereti var gadīties, ka bērns visu ceļu atrodas saules pusē, kur temperatūra ir augstāka nekā vidēji salonā, līdz ar to mazulis ir pakļauts pārkaršanas riskam.

Bļodniece arī atgādina, ka bērnu ne mirkli nevajadzētu atstāt mašīnā vienu. Arī tad, ja būsi prom tikai piecas minūtes. ASV laika posmā no 1998. līdz 2011. gadam mašīnās mira 500 pārkarsuši bērni. 75 procentos gadījumu tie bija bērni vecumā līdz diviem gadiem.

Lai arī nemitīgi tiek atgādināts par to, cik bīstami atstāt bērnus slēgtās telpās, dažreiz, tikai skaudri apzinoties sekas, saprotam, cik svarīgi ir ievērot brīdinājumus. Noslēgtā telpā, kad izsvīšanai paredzētais šķidrums beidzies un gaiss piesātināts ar izelpoto mitrumu, ķermeņa dabiskā dzesēšana apstājas un ceļas ķermeņa temperatūra, kas var sasniegt pat 40,5–41 grādu pēc Celsija. Vairāk par to, kas notiek ar ķermeni, tam pārkarstot, lasi šajā rakstā.


Rūpīga higiēna un vairāk šķidruma

Foto: Shutterstock

Vasaras laikā viena no svarīgākajām lietām ir parūpēties arī par to, lai mazulis uzņemtu pietiekami daudz šķidruma. Bļodniece atklāj, ka bērnam līdz sešu mēnešu vecumam arī karstajās dienās nevajadzētu papildus mātes pienam dot dzert ūdeni. Ūdens daudzums mātes pienā sasniedz 87 procentus. "Viņam pietiek ar to ūdens daudzumu, kas ir atrodams mātes pienā vai maisījumā," viņa skaidro. Taču, lai zīdainim nepietrūktu šķidruma, jāparūpējas par to, lai viņš vienmēr būtu paēdis. "Vasaras karstajās dienās zīdīšana var būt daudz biežāka," stāsta neonatoloģe. "Ja bērns būs izslāpis, viņš to izrādīs."
  • Mātes piens ir unikāls pārtikas produkts un neaizvietojams ārstniecības līdzeklis.


Mammai ir jāpiedomā ne tikai pie tā, cik daudz šķidruma uzņem viņas mazulis, bet arī pie savas veselības. Karstajās dienās māmiņām vajadzētu pastiprināti dzert ūdeni. Cilvēka organisms ūdeni neuzkrāj, tāpēc tas regulāri ir jādzer. Dienas laikā pieaugušajam vajadzētu izdzert aptuveni divus litrus ūdens. Vēl citus svarīgus faktus par ūdens dzeršanu karstajā laikā uzzini šajā rakstā.

Higiēna vasaras laikā


Gluži tāpat kā pieaugušie, arī bērni svīst, tāpēc Bļodniece piekodina, ka vasaras laikā vērība jāpievērš arī zīdaiņa higiēnai. "Bērniņu biežāk vannot nevajadzētu, bet jāskatās, lai visas krociņas tiek izmazgātas," viņa piebilst. Bļodniece skaidro, ka karstā laikā nereti zīdaiņiem veidojas izsutumi, tāpēc ir svarīgi rūpīgi mazuli noskalot.

Nereti izsutumi veidojas arī pamperu dēļ. Lai urīna iedarbībā maigā āda netiktu bojāta, regulāri jāmaina autiņbiksītes. Tāpat karstajās dienās jāseko līdzi, lai autiņos ilgi nepaliktu bērna izkārnījumi, kas ir īpaši kairinoši.


Odi, ērces un citi kukaiņi

Foto: Shutterstock

Vasarā pamostas ne tikai saulīte un iesilst gaiss, bet aktīvi kļūst dažādi rāpojoši un lidojoši kukaiņi, arī ērces un odi. Bļodniece atklāj, ka vecāki nereti jautā, vai zīdainim drīkst smērēt dažādus pretodu līdzekļus, lai viņu pasargātu no kodumiem. Atbilde uz šo vecākiem aktuālo jautājumi ir – drīkst, bet ar dažiem nosacījumiem. Pirmkārt, bērnam jābūt vismaz divus mēnešus vecam. Otrkārt, jāizvēlas tādi aizsarglīdzekļi, kuru sastāvā ir dabīgas izejvielas. Neonatoloģe uzsver, ka pēc šāda veida aizsarglīdzekļiem labāk doties uz aptieku, kur profesionāli farmaceiti ieteiks zīdainim piemērotāko. Jāpievērš uzmanība arī tam, vai pēc pirmās lietošanas reizes bērna āda neizrāda alerģisku reakciju. Treškārt, līdzekli nevajadzētu smērēt uz mazuļa sejas vai plaukstām, jo mazais, līdzīgi kā saules aizsargkrēma gadījumā, mēdz pieskarties sejai un dūrīti ielikt mutē vai ar pirkstiņiem paberzēt acis.

Savukārt bērnus pret ērču pārnēsātām slimībām Latvijā potē tikai, sasniedzot viena gada vecumu. Tāpēc, ja zīdainim ir piesūkusies ērce, Bļodniece iesaka labāk doties pie ārsta, nevis censties to izvilkt pašu spēkiem. Tāpat, lai pārliecinātos, vai ērce, kas piesūkusies mazulim, nav ērču encefalīta pārnēsātāja, neonatoloģe iesaka to aiznest pārbaudīt.

Arī pēc tam, kad ērce izvilkta, kādu laiku vajadzētu rūpīgi pavērot koduma vietu, vai ap to neparādās riņķis, kas liecina par Laima slimības sākumu. Ja ir manāms šāds apsārtums vai rodas gripai līdzīgi simptomi, jādodas pie ārsta.

Kā no ērcēm pasargāt sevi un savu bērnu, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!