Foto: Shutterstock
Līdz ar pavasari gaisā parādās arī ziedputekšņi, no kuriem daļai cilvēku ir alerģiskas reakcijas. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālisti ar infografikas palīdzību atklāj, kā atpazīt polinozi jeb alerģiju pret ziedputekšņiem, kā arī iesaka iedarbīgākās metodes, kas palīdz mazināt to ietekmi.

Polinoze ir alerģija pret ziedputekšņiem. Pirmie simptomi parādās jau februāra beigās – marta sakumā, kad sākas lazdu un alkšņu ziedēšanas laiks. Datu par šīs alerģijas biežumu Latvijā diemžēl nav, taču, piemēram, Lielbritānijā no tās cieš aptuveni 20 procenti no kopējas populācijas.

Gluži kā citām alerģiskajām slimībām, arī šai svarīgs ir ģenētiskais faktors. Ja vecākiem ir alerģija, tad arī bērnam pastāv lielāks risks saslimt. "Eiropas valstīs ir tendence pieaugt alerģisku slimību izplatībai, šo tendenci mēs redzam arī Latvijā," savulaik portālam "Rīga" stāstījusi bērnu alergoloģe Kristīne Amosova.

Polinozes simptomi var parādīties jau no divu, bet biežāk četru līdz sešu gadu vecumam. Alerģija pret ziedputekšņiem var izpausties dažādi gan kā iesnas, gan acu iekaisums, gan astma. Acu asarošana, apsārtums, deguna tecēšana, bieža šķaudīšana – šīs ir tikai dažas no pazīmēm, kas liecina par alerģiju. Tāpat tā var izpausties arī kā vispārējs nogurums un nespēks.

Polinozes radītie simptomi nebūt nav patīkami un apgrūtina cilvēka ikdienu, taču tos ir iespējams mazināt ar medikamentiem, speciālo imūnterapiju, kā arī piesardzību. Piemēram, lai mazinātu ziedputekšņu ietekmi ir ieteicams nedoties pastaigās saulainās un vējainās dienās. Vispiemērotākais laiks šai nodarbei būs uzreiz pēc lietus vai tā laikā. Sevišķi laba pastaigas vieta cilvēkiem, kas sirgst ar polinozi, ir jūra. Savukārt no mežiem un pļavām speciālisti iesaka labāk izvairīties.

Arī piemēroti aksesuāri var palīdzēt mazināt alerģijas simptomus, piemēram, ejot ārā no mājās, uzlikt saules brilles vai valkāt cepuri ar platām malām. Tāpat, atnākot mājās, vajadzētu novilkt virsdrēbes un neglabāt tās guļamistabā.

To, kā vēl tu vari mazināt polinozes izpausmes un kā noskaidrot, no kuriem ziedputekšņiem ir alerģija, uzzināsi zemāk redzamajā BKUS speciālistu veidotajā infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!